Μητσοτάκης: Το 80% της ενέργειας της χώρας από ΑΠΕ έως το 2030

2 Min Read

Οι αναφορές του Πρωθυπουργού για την ενέργεια στις προγραμματικές δηλώσεις

Στόχο να παράγεται η ηλεκτρική ενέργειας της χώρας μας μέχρι το 2030 από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις το βράδυ της Πέμπτης. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι μια ευκαιρία για την χώρα να γίνει «πρωταγωνίστρια στην μάχη της κλιματικής αλλαγής» λέγοντας πως ο Ιούλιος που διανύουμε θα είναι ο θερμότερος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

- Advertisement -


«Η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία, μετά από μία τετραετία μεγάλης στασιμότητας από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα εντατικοποιηθεί. Το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας, το αργότερο μέχρι το 2030, θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα μειώσουμε ταυτόχρονα τις εισαγωγές. Επτά δισεκατομμύρια ευρώ μας στοίχισαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου το 2022. Καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι μία εξάρτηση η οποία είναι και οικονομική και γεωπολιτική. Μπορούμε να παράγουμε τη δική μας ενέργεια και όσο οι τεχνολογίες αποθήκευσης θα προχωρούν, τόσο θα μας δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε μιλάμε για μεγάλα συστήματα αποθήκευσης, είτε μιλάμε για μικρά συστήματα αποθήκευσης, τα οποία ήδη επιδοτούνται» ανάφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.


Άφησε να εννοηθεί πως προγράμματα όπως το «φωτοβολταϊκά στη στέγη» και «εξοικονομώ» είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα. Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, ανέφερε πως θα πρέπει να προστεθεί και μπαταρία για αποθήκευση ενέργειας. «Μας προσφέρει όχι απλά πράσινη ενέργεια, μας προσφέρει πιο φθηνή ενέργεια, πιο φιλική κίνηση. Θα χωροθετήσουμε 11.000 σταθμούς φόρτισης, είμαστε πίσω ακόμα στα δίκτυα υποδομών που αφορούν την ηλεκτροκίνηση» πρόσθεσε.


Όσον αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανακοίνωσε καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία μέχρι το 2027 αλλά και τη μετατροπή του στόλου των ταξί σε πράσινα ταξί «καθώς οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές είναι οι πρώτοι οι οποίοι μπορούν να δουν το μεγάλο όφελος από τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση» ανέφερε.

Μοιραστείτε την είδηση