Μνημείο του Υψηλάντη και του Λασσάνη στον Δημοτικό Κήπο Κοζάνης

5 Min Read

Δήμος και Περιφέρεια υιοθετούν την πρόταση του Μ. Χαραλαμπίδη και ανακοίνωσαν την ανέγερση μνημείο με χρηματοδότηση των πολιτών

Την πρόθεσή τους να αναγείρουν ένα μνημείο των Αλέξανδρου Υψηλάντη και Γεώργιου Λασσάνη στον Δημοτικό Κήπο Κοζάνης, ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Δήμος Κοζάνης. Μαζί τους ήταν ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ο οποίος είχε κάνει τη σχετική πρόταση τον Μάϊο του 2022 κατά την διάρκεια εκδήλωσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Χαραλαμπίδης είπε πως οι δυο άνδρες δεν έχουν την θέση που τους αξίζει στην ιστορία της πόλης και της χώρας. Τους χαρακτήρισε «μεγάλους Διόσκουρους της ελληνικής παλιγγενεσίας που όμως ήταν περιορισμένοι στην εθνική μας μνήμη.» Μίλησε για την ιστορία των δυο ανδρών, περιγράφοντας τους ως ιδιαίτερες και σημαντικές μορφές που θα συμβολίσουν μια «νέα ώσμωση, κοινή μνήμη, κοινή ταυτότητα και νέο ορίζοντα για τους μαθητές και την κοινωνία της Κοζάνης» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο συμβολισμός του μνημείου είναι η νέα συνάντηση Κοζανιτών – Μακεδόνων – Ποντίων. Μια νέα ώσμωση ανάμεσα στις ομάδες αυτές και η κοινή τους μνήμη και η νέα ταυτότητα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας που γίνονται ένα νέο «εμείς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλαμπίδης.

Το μνημείο του Υψηλάντη στο Ναύπλιο. Όμοιό του προτείνει να γίνει στον Δημοτικό Κήπο Κοζάνης ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης.

Την πρωτοβουλία του κ. Χαραλαμπίδη, χαρακτήρισε σημαντική και με ισχυρό συμβολισμό, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος είπε πως έτσι αναδεικνύονται οι πρωταγωνιστές της τοπικής κοινωνίας των μεγάλων ιστορικών γεγονότων. «Την παιδεία και τα ιδανικά που υπηρέτησαν οι ήρωες από την Δυτική Μακεδονία, οφείλουμε να αναδείξουμε στην σημερινή εποχή, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες και ερεθίσματα σε όλους» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασαπίδης.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας (αριστερά) και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης (δεξιά) υιοθέτησαν την πρόταση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη (κέντρο) για ανέγερση μνημείου των Δημητρίου Υψηλάντη και Γεώργιου Λασσάνη.

«Το μνημείο είναι αναγκαίο για την ιστορία του τόπου και θα αναδείξει μάλιστα, την ιδιαίτερη σχέση της Κοζάνης με την κεντρική Ευρώπη, τις παραδουνάβιες χώρες και την περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Έρχεται ακόμη να παίξει έναν αναπτυξιακό ρόλο γιατί μπορεί να τρέχουμε για κλιματική ουδετερότητα και ψηφιακές δράσεις, όμως δεν πρέπει να αφήσουμε πίσω την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό» είπε με την σειρά του ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών

Η μορφή του μνημείου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Κοινή επιθυμία Περιφέρειας, Δήμου και του κ. Χαραλαμπίδη, είναι να γίνει σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Μάλιστα έχει υπάρξει σχετική επικοινωνία με τον πρώην Κοσμήτορα Γιάννη Ζιώγα και τον γλύπτη Φίλιππου Καλαμάρα και εντός του επόμενου διμήνου θα γίνει συνάντηση στην Φλώρινα για το θέμα.

Μια πρώτη σκέψη είναι το μνημείο να αποτελείται από δυο ανδριάντες. Ωστόσο η πρόταση του κ. Χαραλαμπίδη με την οποία συμφωνούν οι πλευρές, είναι το μνημείο να έχει μορφή παρόμοια με αυτή του μνημείου Δημητρίου Υψηλάντη που βρίσκεται στο Ναύπλιο και δείχνει τη ζωή του.

Όσον αφορά στο υλικό του, μέρος αυτού θα είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο Τρανοβάλτου.

Οι πολίτες να χρηματοδοτήσουν το μνημείο

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του μνημείου, όπως είπαν στην συνέντευξη τύπου Δήμαρχος και Περιφερειάρχης, η αυτοδιοίκηση θα χρηματοδοτήσει από την πλευρά της το έργο. Ωστόσο ο κ. Χαραλαμπίδης, με την οποί συμφωνεί Δήμος και Περιφέρεια, είναι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο η κοινωνία.

«Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να είναι έργο, προσφορά και ευεργεσία των πολιτών και είναι τόσο δυνατή η ιδέα αυτή που μπορεί όλους να τους βάλει σε ένα άλλο μέλλον και μια άλλη ενόραση. Οι πολίτες μέσα από αυτό θα αποκτήσουν ένα άλλο σύμβολο και μια δυνατή εικόνα που θα δουν ότι το ευρώ τους έγινε έργο που θα μείνει στην πόλη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλαμπίδης. Πρότεινε Δήμος και Περιφέρεια να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό «και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα των Ελλήνων κι των φιλελλήνων» πρόσθεσε.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση