Μπλοκαρισμένα τα κονδύλια για την εκκλησία της Ροδιανής – «Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης» καθησυχάζει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης

3 Min Read


Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Ροδιανή Κοζάνης δηλώνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη που τονίζει ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του ναού και δεν υφίσταται κίνδυνος κατάρρευσης μετά τις εργασίες που έχουν γίνει.
Ωστόσο η κ. Χονδρογιάννη επισημαίνει ότι οι πιστοί είναι καλό να μην εκκλησιάζονται μέχρι να ολοκληρωθεί και η στατική μελέτη. «Καλό θα ήταν ο κόσμος να μην εκκλησιάζεται εκεί, αν και δεν τίθεται θέμα κατάρρευσης» λέει χαρακτηριστικά η προϊσταμένη της ΕΦΑ Κοζάνης.
Όπως η ίδια δηλώνει, αναφερόμενη στο ιστορικό «φροντίσαμε μετά την υποστήλωση να ολοκληρωθεί η μελέτη με τη συνεργασία του δήμου και της Εκκλησίας, η οποία στα τέλη του ‘17 κατατέθηκε στην υπηρεσία μας απο το εκκλησιαστικό συμβούλιο, εισήχθη στο τοπικό συμβούλιο μνημείων για γνωμοδότηση και αναβλήθηκε η έκδοση της απόφασης, καθώς το τοπικό συμβούλιο μνημείων έκρινε ότι για να προχωρήσουν οι εργασίες, απαιτούνται συμπληρωματικά στατική μελέτη και μελέτη συντήρησης».
Η μελέτη συντήρησης χρηματοδοτείται απο το υπουργείο Πολιτισμού και πριν λίγες μέρες εκγρίθηκε, οπότε η Εφορεία βρίσκεται στη διαδικασία ανάθεσης.
Όσον αφορά στη στατική μελέτη που έχει αναλάβει ο δήμος Κοζάνης, οι 20.000 ευρώ που απαιτούνται, έχουν εγκριθεί και δεσμευτεί απο το δημοτικό συμβούλιο. Λόγω όμως του μπλοκαρίσματος στα έργα του τοπικού πόρου, δνε προχωρά η διαδικασία απο την Περιφέρεια έως ότου να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που να ξεκαθαρίζει τι ισχύει με τους φορείς υλοποίησης.
«Με απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο έχει δεσμεύσει το ποσό και απο τις 26 Απριλίου έχει στείλει το αίτημα για να εγκριθεί απο την επιτροπή παρακολούθησης. Καθώς όμως το έργο έχει ως φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων και υπάρχει το γνωστό πρόβλημα που αφορά στους φορείς υλοποιίησης, είμαστε εν αναμονή της κοινής υπουργικής απόφασης» λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοζάνης Γιώργος Βαλαής.
Ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών έχει κτιστεί το 1819 και διαθέτει σπάνιες τοιχογραφίες. Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο που πρέπει να προστατευθεί προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης.
«Εμφανίζει όντως φθορές και υπάρχει κίνδυνος εισροής όμβριων υδάτων. Ωστόσο δεν έχει αφεθεί στην τύχη του. Όλα αυτά τα χρόνια κάναμε αρκετά πράγματα. Σίγουρα δεν επιτρέπεται να κάνουν παρεμβάσεις άνθρωποι που δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις. Εκτιμούμε το ενδιαφέρον του εκκλησιαστικού συμβουλίου» λέει η κ. Χονδρογιάννη που εκτιμά ότι « είμαστε στο τέλος της διαδικασίας».

Μοιραστείτε την είδηση