Musicart-Νέο Ωδείο Κοζάνης: Ρεσιτάλ κιθάρας και σεμινάριο από τον Ιάκωβο Κολανιάν

4 Min Read

Τον διεθνώς καταξιωμένο κιθαριστή Ιάκωβο Κολανιάν, με τις επανειλημμένες του εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει προσκεκλημένο η Musicart-Νέο Ωδείο Κοζάνης το Σαββατοκύριακο 6 & 7 Απριλίου. Το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 7:30 το απόγευμα στο Κοβεντάρειο( αίθουσα δημοτικού συμβουλίου), θα δώσει ένα ρεσιτάλ κιθάρας με εμβληματικά έργα του καθαριστικού ρεπερτορίου. 

Το πρώτο μέρος αρχίζει με το “Thème Varié” (Θέμα και Παραλλαγές) έργο 9 του Fernando Sor (1778-1839). Το αγαπημένο αυτό έργο είναι βασισμένο σε μιαν άρια από την όπερα Die Zauberflöte (Μαγικός Αυλός)του W.A. Mozart. Ο συνθέτης καταφέρνει με το έργο αυτό να αναδείξει τις δυνατότητες της κιθάρας και παράλληλα να δώσει στον ερμηνευτή την ευκαιρία να επιδείξει τις ερμηνευτικές και τεχνικές του ικανότητες. 
Ακολούθως θα ερμηνευτούν τα έργα “Capricho Árabe” (Αραβικό Καπρίτσιο) και “Recuerdos de la Alhambra” (Αναμνήσεις από την Αλάμπρα) του Francisco Tárrega (1852-1909). Γεμάτα λυρισμό και ρομαντικά κορυφώματα τα δύο αυτά έργα του Ισπανού μουσουργού και κιθαριστή αποτελούν υπέρτατο δείγμα γραφής του ρεπερτορίου της κιθάρας.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώνεται με τρία δεξιοτεχνικά και πανέμορφα έργα του Παραγουανού συνθέτη και κιθαρίστα Agustín Barrios Mangoré (1885-1944). Πρόκειται για τα “Estudio de Concierto No.1, “La Catedral” (Ο Καθεδρικός) και “Danza Paraguaya Νο.1” που για διαφορετικούς λόγους το καθένα αποτελούν σημείο αναφοράς της κιθάρας.

Το δεύτερο μέρος αρχίζει με ένα εμβληματικό έργο της φιλολογίας της κιθάρας: τα “5 Πρελούδια” του Heitor Villa-Lobos (1887-1959)· γραμμένα το 1940 είναι αφιερωμένα στη σύζυγό του εθνικού συνθέτη της Βραζιλίας Arminda Neves d’Almeida. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τα “7 Βαλς” του Antonio Lauro (1917-1986), στα οποία είναι φανερά τα ηχοχρώματα της παραδοσιακής μουσικής της Βενεζουέλας, γενέτειρας γης του συνθέτη.

Την Κυριακή 7 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νέου Ωδείου Κοζάνης ( Χαλκιδικής 1 ), θα γίνουν τα Masterclass στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου. Επειδή το σεμινάριο θα είναι για μια ημέρα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ένα διήμερο αφιερωμένο στο πιο δημοφιλές μουσικό όργανο, την κιθάρα, από τη Musicart-Νέο Ωδείο Κοζάνης.

Πληροφορίες- Δηλώσεις Συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2461026126 και 6974062092 Υπεύθυνος σεμιναρίου :Στέλιος Καραγιαννίδης 

Βιογραφικό σημείωμα Ιάκωβου Κολανιάν

Ο Ιάκωβος Κολανιάν σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο (τάξη Ε. Ασημακόπουλου) από όπου πήρε και το δίπλωμά του με Α’ Βραβείο και “Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως” ενώ αργότερα διεύρυνε τις μουσικές του γνώσεις με σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Merkin Concert Hall-Νέα Υόρκη, Vienna Concert House, Aram Κhachaturian Concert Hall-Αρμενία, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α.). Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και έχει παρουσιαστεί σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα (ΕΡΤ, RIK, BBC, Radio France, Austrian Television-ORF) κ.ά.. 

Συνεργάστηκε με δημιουργούς όπως οι Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Θ. Αντωνίου, Θ. Μικρούτσικος, Κ. Τζωρτζινάκης, L. Tjeknavorian, D. Mansuryan, N. Aslanyan κ.ά.. 

Έχει συμπράξει ως σολίστ με όλες τις ελληνικές ορχήστρες (Κ.Ο.Α., Κ.Ο.Θ., Καμεράτα – ορχήστρα των Φίλων της μουσικής, Ε.Ρ.Α. κ.ά.). Tην περίοδο 1991- 2001 υπήρξε μόνιμος σολίστ της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Αρμενίας ερμηνεύοντας τα σημαντικότερα κοντσέρτα του ρεπερτορίου της κιθάρας. Το ντεμπούτο του στη δισκογραφία έγινε το 1989 και έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλές δισκογραφικές εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό με CDs που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Η πλούσια προσωπική του δισκογραφία μέχρι σήμερα έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές, αλλά και βραβεία. 

Έχει διδάξει σε master classes σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ (Dallas UD, Oklahoma OU, North Dakota UND, Arkansas State University), στον Καναδά (University of Victoria), στην Αρμενία (Yerevan State Conservatory) και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κιθάρας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2011 παρασημοφορήθηκε από τη κυβέρνηση της Αρμενίας με το μετάλλιο “Κομιτάς”.

Μοιραστείτε την είδηση