Περίπου 33.000 ευρώ κόστισαν τα φετινά «Λασσάνεια»

7 Min Read

Ρίτα Κύργια: «Δεν σχεδιάστηκαν με στόχο τη μαζική προσέλευση»

Στις 33.000 ευρώ ανήλθε, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το κόστος των φετινών «Λασσανείων» του Δήμου Κοζάνης, ενώ επιπλέον 5.000 ευρώ διατέθηκαν από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων για την προβολή τους. Ο ακριβής οικονομικός απολογισμός δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όπως διευκρίνισε η διευθύντρια του Τμήματος Πολιτισμού, Φωτεινή Διάφα.

Στον απολογισμό που παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας Ρίτα Κύργια υπερασπίστηκε τη φετινή επιλογή του Δήμου να μην κυνηγήσει αποκλειστικά τη μεγάλη προσέλευση, αλλά να επενδύσει σε μικρότερες, συμμετοχικές δράσεις, σε διαφορετικά ακροατήρια και κυρίως στους νέους.

Τα φετινά «Λασσάνεια» παρουσιάστηκαν χωριστά από τις υπόλοιπες καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου, καθώς, όπως εξήγησε η Ρίτα Κύργια, στόχος ήταν ο θεσμός να αποκτήσει πιο ξεκάθαρη ταυτότητα. Το πρόγραμμά τους περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, συναυλίες, θεατρικές και κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές και αθλητικές δράσεις, εργαστήρια και το πενθήμερο φεστιβάλ «Τροχιά 26» στην περιοχή του ΟΣΕ.

«Τα φετινά Λασσάνεια δεν σχεδιάστηκαν απλώς ως μια σειρά εκδηλώσεων. Σχεδιάστηκαν με μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και με στόχο να αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη ταυτότητα», ανέφερε η αντιδήμαρχος, εξηγώντας ότι για αυτόν τον λόγο παρουσιάστηκαν δύο χωριστά προγράμματα, ένα για τα «Λασσάνεια» και ένα για τις υπόλοιπες καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην προσέλευση σε ορισμένες δράσεις, σημείωσε ότι αρκετές από αυτές πραγματοποιήθηκαν με δηλώσεις συμμετοχής και περιορισμένο αριθμό θέσεων. «Δεν σχεδιάστηκαν με σκοπό να προσελκύσουν εκατοντάδες ανθρώπους, αλλά με σκοπό να δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να συμμετέχουν, να δημιουργήσουν κάτι καινούριο και κάτι διαφορετικό», είπε.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι η απομάκρυνση από την εύκολη και περισσότερο εμπορική επιλογή αποτέλεσε συνειδητή πολιτιστική κατεύθυνση. «Γνωρίζαμε εξαρχής ότι κάποιες από τις δράσεις μας δεν απευθύνονταν στη μαζική προσέλευση και αυτό ήταν η ξεκάθαρη επιλογή μας από την αρχή. Γιατί, αν ο μόνος στόχος είναι η μαζική προσέλευση, τότε αναγκαστικά θα πρέπει πάντα να επιλέγουμε ό,τι είναι πιο εύκολο, πιο εμπορικό και πιο θεαματικό», τόνισε.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο πενθήμερο της «Τροχιάς 26», όπου, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, δόθηκε βήμα στους νέους και σε ανθρώπους που θέλησαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους μπροστά στο κοινό. «Για εμένα προσωπικά, αν κρατήσω κάτι από τα φετινά Λασσάνεια, δεν θα ήταν η δράση με τη μεγαλύτερη προσέλευση, αλλά όταν ένα νέο παιδί ανέβηκε σε μια επαγγελματική σκηνή και είδε τον εαυτό του ως δημιουργό», ανέφερε.

Στάθηκε ακόμη στα εργαστήρια που έδωσαν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να γνωρίσουν διαφορετικά την τέχνη, ακόμη και ως εργαλείο θεραπείας και προσωπικής εξέλιξης. «Για εμένα ο στόχος των φετινών Λασσανείων ήταν αυτός και δεν αποτυπώνεται εύκολα σε έναν αριθμό. Είναι ένας πολιτισμός ανοιχτός, προσβάσιμος, σύγχρονος, που δίνει χώρο σε όλους», είπε.

Η κ. Κύργια χαρακτήρισε επιτυχημένη τη φετινή διοργάνωση, κρίνοντας το αποτέλεσμά της με βάση το αποτύπωμα που άφησαν οι δράσεις στους ανθρώπους που συμμετείχαν. Ανέφερε, πάντως, ότι από τον εσωτερικό απολογισμό έχουν εντοπιστεί σημεία που μπορούν να βελτιωθούν. «Δεν νομίζω ότι έλειψε κάτι φέτος στους ανθρώπους της πόλης. Αυτό που στοχεύουμε είναι το πώς θα το εξελίξουμε. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι του χρόνου τα Λασσάνεια θα εξελιχθούν», σημείωσε.

Το κόστος και οι επιλογές του προγράμματος

Η διευθύντρια του Τμήματος Πολιτισμού, Φωτεινή Διάφα, ανέφερε ότι το κόστος της διοργάνωσης κινήθηκε γύρω στις 33.000 ευρώ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο ακριβής οικονομικός απολογισμός. Στο ποσό αυτό προστίθενται 5.000 ευρώ από την ΠΕΔ για την προβολή των «Λασσανείων». Η δράση της Happy Elephant, με την οποία ολοκληρώθηκε το πενθήμερο στον ΟΣΕ, κόστισε 3.500 ευρώ.

Όπως εξήγησε, ο σχεδιασμός στηρίχθηκε στους νέους, στην πολυθεματικότητα, στη διασπορά των εκδηλώσεων σε όλο τον Δήμο και στη συμμετοχή των δημοτικών πολιτιστικών δομών. Οι καλλιτεχνικές επιλογές ήταν στοχευμένες, ώστε οι συναυλίες και οι υπόλοιπες δράσεις να απευθυνθούν σε διαφορετικές ηλικίες και μουσικά γούστα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεγάλη ανταπόκριση που είχαν οι θερινές προβολές της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Όπως είπε, η συμμετοχή δεν αποτελεί μόνο μια ευχάριστη οργανωτική επιτυχία, αλλά και ένα σαφές μήνυμα για τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει στην Κοζάνη ο θεματικός κινηματογράφος. Θετικό ήταν, σύμφωνα με την ίδια, και το αποτέλεσμα του εικαστικού σκέλους.

Η κ. Διάφα υπογράμμισε ότι τα 44α «Λασσάνεια» κατάφεραν να προσεγγίσουν το κοινό για το οποίο σχεδιάστηκαν και να δημιουργήσουν διαφορετικά σημεία επαφής και συνδημιουργίας του Δήμου με ομάδες πολιτών. Χαρακτήρισε, τέλος, τα «Λασσάνεια» έναν από τους σημαντικότερους και μακροβιότερους πολυσυλλεκτικούς δημοτικούς πολιτιστικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, με βάση τη διάρκεια, την ιστορικότητα, την πολυθεματικότητα, τη γεωγραφική εμβέλεια και τη συμμετοχή της τοπικής καλλιτεχνικής κοινότητας.

14 σχήματα και 70 συμμετέχοντες στην «Τροχιά 26»

Στη συμμετοχή των νέων και στην αγωνία των ανθρώπων του Τμήματος Πολιτισμού για το κατά πόσο θα ανταποκριθούν τα τοπικά σχήματα στάθηκε ο εργαζόμενος του Τμήματος Γιάννης Κουμπούρας. Όπως ανέφερε, συνολικά συμμετείχαν 14 γκρουπ με 70 άτομα, ανάμεσά τους δύο μεγάλες ομάδες του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας και του Νίκου Κοταρρίδη, ένας DJ και χορευτικές ομάδες.

Σε μία από τις δράσεις, για την οποία είχαν προβλεφθεί 150 θέσεις, υποβλήθηκαν 220 αιτήσεις. Για τον ίδιο, ακόμη σημαντικότερο από τον αριθμό ήταν ότι καθημερινά έφταναν νέες δηλώσεις από παιδιά και νέους ηλικίας από 15 έως 25 ετών.

«Είδαμε κάτι όμορφο, νεανικό, ανέμελο, που δεν θα μετριόταν ποτέ σε κριτική υψηλών απαιτήσεων. Αυτό ήταν το κέρδος των φετινών Λασσανείων», είπε, ευχαριστώντας παράλληλα τους εθελοντές του Δήμου, καθώς και την «Πανδώρα» και το Εικαστικό Εργαστήρι για τη σταθερή παρουσία τους στις δράσεις.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση