Ν. Παπαθανάσης: Να σταματήσουμε τον εναγκαλισμό κράτους – επιχειρηματία

6 Min Read

Σε θέματα που σχετίζονται με την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις στην Δυτική Μακεδονία αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νικόλαος Παπαθανάσης στην Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο «’Αρης & Λίλιαν Βουδούρη» στην πόλη της Σιάτιστας.

Από την πόλη των γουνοποιητικών επιχειρήσεων ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουμε τον θανάσιμο εναγκαλισμό του κράτους με τον επιχειρηματία, γιατί εάν δεν απελευθερώσουμε τις δυνάμεις που πρέπει και δεν απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του επιχειρηματία, τότε δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας».

Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε ως κυβέρνηση το όποιο λαμβάνουν οι επενδυτές» καθότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι πολύ ψηλά. Επεσήμανε όμως ότι η χώρα υστερεί σε ορισμένους δείκτες που είναι αρνητικοί όπως, ο δείκτης της ανταγωνιστικότητας όπου η Ελλάδα βρισκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ, ο δείκτης της ευκολίας να δημιουργεί κάποιος μια επιχειρηματική δράση που είμαστε στην τελευταία θέση της Ευρώπης, ενώ στην τελευταία θέση της Ευρώπης είμαστε στον δείκτη των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ της χώρας όπου ο μέσος όρος είναι στο 13% και στην Ελλάδα είμαστε στο 6,5%.

Στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλά στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ λέγοντας ότι «τον Ιούνιο του 2019 ήταν μόλις στο 16% με την ανεργία να είναι στο 18%» με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Κάνουμε αγώνα ταχύτητας στο υπουργείο και καταφέραμε να επιταχύνουμε την απορροφητικότητα κατά 400 %» σημείωσε ο κ. Παπαθανασης ενώ τόνισε ότι το «στοίχημα παραμένει ανοικτό αφού σε δύο χρόνια από σήμερα πρέπει να απορροφήσουμε 15 δις του προγράμματος».

Τέλος αναφερόμενος στο μεγάλο θέμα της απολιγνιτοποίησης τόνισε ότι «βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κερδίσουμε τού στοίχημα να στηρίξουμε την περιοχή και ν δημιουργήσουμε καλύτερες θέσεις εργασίας».

Στην εκδήλωση απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Κώστας Καββαθάς, Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Νίκος Σαρρής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτρης Κοσμίδης.

του  Σπ. Κουταβά ΑΠΕ ΜΠΕ

Τι ανέφερε ο Δήμαρχος Βοίου
Στo πλαίσια της εκδήλωσης εκφώνησε ομιλία ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Χρίστος Ζευκλής, με την οποία αφού πρώτα έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Δήμου,  στην συνέχεια παρέθεσε τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου και έδωσε το περίγραμμα του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής, πάνω στον τουρισμό, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την ενέργεια και την γουνοποιία.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος ζήτησε συγκεκριμένες παρεμβάσεις από πλευράς της Πολιτείας, προκειμένου να έχει την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα το εγχείρημα της Δημοτικής Αρχής.

Αναλυτικότερα:

Στον τομέα του τουρισμού συνόψισε τους δύο άξονες δράσης του Δήμου, την τεκμηριωμένη καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την υλοποίηση ενός πλάνου προβολής. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της όποιας προσπάθειας, θα είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος για την διάσωση της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, ο Δήμαρχος τόνισε την αδικία του καθεστώτος των εξισωτικών αποζημιώσεων και της επιχορήγησης των βιολογικών προϊόντων από τα οποία αποκλείεται ο Δήμος Βοΐου. Δήλωσε την πρόθεση του Δήμου να αναζητηθούν τρόποι για την αξιοποίηση εναλλακτικών καλλιεργειών όπως αυτή του κάστανου.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε το γεγονός ότι θα πρέπει και το Βόιο να επωφεληθεί από άλλες μορφές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο. Δήλωσε την θετική ανταπόκριση του Δήμου σε επενδύσεις σε ΑΠΕ στην γεωγραφική του επικράτεια, αρκεί αυτές να μην θέτουν σε κίνδυνο την ταυτότητα της περιοχής και να μην γίνονται κάτω από ένα πλαίσιο υπέρμετρης ελαστικοποίησης των περιβαλλοντικών περιορισμών.
Για το εμπόριο της γούνας, αφού πρώτα Δήμαρχος υπενθύμισε την συμβολή του κλάδου αυτού στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, στην συνέχεια πρότεινε σειρά μέτρων με τα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί ο υπό κρίση κλάδος (που πλήττεται τώρα και από την εξάπλωση της νόσου του κορονοϊού) και ιδιαίτερα το κομμάτι της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων. Τα μέτρα αυτά κινούνται στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της εφαρμογής του Αναπτυξιακού Νόμου, της αξιοποίησης των ΑΠΕ και της εφαρμογής προγραμμάτων συμβουλευτικής.
Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζωτικής σημασίας θέμα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αυτό της Μεταλιγνιτικής Περιόδου. Εξέφρασε την αγωνία του και διατύπωσε την άποψη, ότι οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, μετά από σοβαρό σχεδιασμό και μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εφαρμογής.

Κλείνοντας, την ομιλία του ο Δήμαρχος απεύθυνε μέσω του Υφυπουργού Ανάπτυξης την έκκληση προς την κυβέρνηση για την όσο δυνατόν τάχιστη ανάληψη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των προτάσεων που αυτός έθεσε, προκειμένου να λυθεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαστίζει το Δήμο Βοΐου, η ανεργία.
Μοιραστείτε την είδηση