Να «μπλοκάρει» τη ΜΠΕ των ορυχείων επιχειρεί το Περιφερειακό Συμβούλιο

4 Min Read

«Άγνοια» δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης για το θέμα

Έγγραφο προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για να παραταθεί η διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ορυχείου Πτολεμαϊδας μέχρι να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να παρθούν αποφάσεις, απέστειλε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης. Όπως ο ίδιος είπε, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο λόγος που δεν ήρθε η ΜΠΕ στο όργανο είναι γιατί το υπουργείο χαρακτηρίζει τις αλλαγές των χρήσεων γης «μη ουσιώδεις» με αποτέλεσμα να παρακάμπτεται η θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ήδη στην πλατφόρμα της διαβούλευσης, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά αλλά υπό προϋποθέσεις τόσο η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όσο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το ΓΕΕΘΑ. Ωστόσο, άγνωστο είναι ακόμη αν τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο καταφέρει να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος, δεδομένου ότι η αποκατάσταση των ορυχείων αποτελεί το μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, έργο αποκατάστασης στη χώρα και δεν είναι δυνατόν να μην έχει λόγο – και σε αυτό – η τοπική κοινωνία.

«Άγνοια» για το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της αποκατάστασης του ορυχείου Πτολεμαϊδας που ανέδειξε ο «Χ» στο φύλλο της 29ης Ιουνίου, δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χάρη Κουζιάκη στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Κουζιάκης στο πλαίσιο των ερωτήσεων προς τον Δήμαρχο, ρώτησε αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από πλευράς Δήμου για να ζητηθεί παράταση στην διαβούλευση της ΜΠΕ, η οποία ορίζει κατάθεση προτάσεων έως 6 Ιουλίου.

«Με την ΜΠΕ των ορυχείων, διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των χρήσεων γης και για την μελλοντική αξιοποίηση των απαλλοτριωμένων εκτάσεων. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και η Μελέτη αυτή δεν έχει πάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο άρα ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρώ πως με κάποιον τρόπο πρέπει να παρέμβουμε και να γίνει μια συντονισμένη ενέργεια για να παραταθεί ο χρόνος της διαβούλευσης και να καταθέσουμε τις απόψεις μας ως αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Κουζιάκης, ζητώντας την απάντηση του Δημάρχου.

«Δεν έπεσε στην αντίληψή μου και το λέω με ειλικρίνεια. Θα συνεννοηθώ αύριο (χθες) με την υπηρεσία, να αναζητήσουμε το κείμενο, να το δούμε και δεσμεύομαι να το αποστείλουμε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Πάντως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προλάβει η υπηρεσία να διατυπώσει απόψεις. Θα κάνω μια επιστολή προς το υπουργείο Ενέργειας για να παραταθεί ο χρόνος διαβούλευσης τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιουλίου. Όσον αφορά στην διαβούλευση, όλοι μας ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Ο καθένας λέει τη γνώμη του αλλά στο τέλος αποφασίζει αυτός που βγάζει τη διαβούλευση», απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής, εξέφρασε την αντίδρασή του για την στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος να μην συμπεριλάβει το όργανο στη διαβούλευση για την ΜΠΕ.

«Γίνεται καταστρατήγηση της έκφρασης των πολιτών αυτής της περιοχής με δόλιο τρόπο που απαξιώνει κάθε διαδικασία και το κάνουν αυτό γιατί ξέρουν ότι δεν είναι νόμιμο, ούτε ως προς την εθνική ούτε ως προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία μιας και προβλέπεται πως όταν προκύπτουν μεγάλες αλλαγές στις χρήσεις γης οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο» ανέφερε η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

«Ότι παρακάμπτει την τοπική βούληση κι τα θεσμικά όργανα της περιοχής μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους» είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να πιέσει όσο μπορεί την Κυβέρνηση για να μην περάσουν χωρίς τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας οι όροι των αλλαγών χρήσης γης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση