ΝΑΙ θα είμαι παρούσα σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της επιστήμης *Της Σοφίας Τζήκα

8 Min Read

ΝΑΙ, θα είμαι παρούσα σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της επιστήμης μου , της Ιατρικής, της Βιολογίας, της Ανθρωπότητας.

Μιας μακράς ερευνητικής πορείας που ξεκίνησε 30 χρόνια πριν. Αντλώ τη φράση του Frederique Deghelt: “Δεν πρέπει να μετανιώσεις για τίποτα, που σε εμποδίζει να ζήσεις καλά” ….στερηθήκαμε πολλά, τους ανθρώπους μας, την κοινωνικοτητά μας, τις δραστηριότητες μας, τις δράσεις μας, την εργασία μας…. σίγουρα το lockdown εκ του αποτελέσματος στην χώρα μας δείχνει πως δεν δούλεψε σωστά.

Λοιπόν STOP στο LOCKDOWN ΤΏΡΑ.

Οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι….
Παιχνίδια πολιτικά στημένα στις πλάτες της Επιστήμης μου, μας.
Δεν έχει την Παιδεία , την νοοτροπία της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης…. μιά μερίδα των πολιτών της χώρας, δυστυχώς, υπήρξε μη συμμόρφωση με την τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας και ασφάλειας.
Είναι θέμα ενσυναίσθησης, κοινωνικής συναισθηματικής νοημοσύνης, αλληλεγγύης.

Η Ανοχή της πολιτείας κι ο λάθος σχεδιασμός από την άλλη, η αποτροπή της διασποράς με το κλείσιμο του λιανεμπορίου αναποτελεσματική, σε μια περιοχή , ΠΕ Νομός Κοζάνης με πρώτη θέση στην ανεργία πανελλαδικά… αλλού , αλλιώς γίνεται η διασπορά.
Επιβαρυντικοί επηδημιολογικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες , η μόλυνση του περιβάλλοντος, κλιματολογικές συνθήκες , η φτώχεια, η φτωχοποίηση, απείθεια ομάδας πληθυσμού κ.άλ. παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της συχνότητας των κρουσμάτων.

Αναμεταξύ μας Υ.Γ: εμείς “έγκλειστοι ” μέχρι τέλη Δεκεμβρίου και ίδωμεν και για περαιτέρω…κι άλλοι εξ Αθηνών ορμώμενοι σε εκπομπή , ο ένας πάνω στον άλλο , μόνο στο στόμα που δε φιλήθηκαν, με το πρόσχημα του τεστ…δεν το λες ίδια μέτρα κι ίδια σταθμά, πολιτεία μου…. ήρεμα το καταθέτω…
Τις μέρες των γιορτών με την αύξηση της κινητικότητας, μετακίνησης των πολιτών, θα έχει ως αποτέλεσμα κι αύξηση των κρουσμάτων.
Δεν τελείωσε το 2ο κύμα, ούτε είναι ακόμη η αρχή του τέλους.  Μένουμε Υγιείς, ασφαλείς κι Άνθρωποι. Ιστορική ημέρα για την χώρα μας η έναρξη των εμβολιασμών. Μεγάλη νίκη της Ιατρικής Επιστήμης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με αρκετά όπλα που διαθέτει στην φαρέτρα της.

Το τονίζω και πάλι:
ΝΑΙ, θα είμαι παρούσα σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της επιστήμης μου , της Ιατρικής, της Βιολογίας, της Ανθρωπότητας.
Ο Παστέρ μας οδηγεί, το μήνυμά του ήταν οι ανοιχτοί ορίζοντες, το Ινστιτούτο του δημιούργησε όπλα για να αναγνωρίσουμε και να νικήσουμε, τρομακτικά τότε παθογόνα.

Επειδή είμαι Υγειονομικός, Γιατρός. Οφείλω να αποτελώ παράδειγμα στον τομέα αυτό. Δεν επιτρέπεται να παριστάνω τον “τζαμπατζή” της Δημόσιας Υγείας , (άλλο είναι να λες “έχω τις επιφυλάξεις μου”, (περιμένω κι άλλες μελέτες) κι άλλο (“κάντε εσείς το εμβόλιο πρώτα να δω κάτι”). Δεν μπορείς να αρνείσαι την επιστήμη, εφόσον δηλώνεις επιστήμονας, τονίζει ο συνάδελφος γιατρός κ. Γιώργος Παππάς.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο αποτελεί από τα βασικά γνώσης της Βιολογίας, είναι το αλφαβητάρι της Βιολογίας, επιπέδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όπως λέει περιγραφικότατα, εύστοχα κι ένα φίλος Παιδίατρος , Aντώνης Δαρζέντας Το 2020 μπορεί να συνοψιστεί στο εξής:
“Είχαμε διαβάσει για το διαγώνισμα στην κλιματική αλλαγή και μας έπεσε τεστ στη Βιολογία”. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του κορωνοϊού SARS CoV-2 είναι μια προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα (Spike protein), η οποία προσκολλάται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία που της προσφέρουν κάποιες πύλες υποδοχής.

Αυτές οι ακίδες δίνουν την χαρακτηριστική όψη στο ιό. Το m-RNA δεν θα μπει ποτέ στον πυρήνα των κυττάρων μου όπου είναι το DNΑ μου. Θα μείνει στο κυτταρόπλασμα, θα εισέλθει στα ριβοσώματα, θα δώσει οδηγίες για να συντεθεί η πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, περιβεβλημένη από λιπιδικά νανοσωματίδια, θα αποσυντεθεί τάχιστα και στη συνέχεια η πρωτεΐνη-ακίδα (που από μόνη της δεν μπορεί να δώσει νόσο) θα μεταφερθεί έξω από τα κύτταρα μου θα αναγνωριστεί από τα κυκλοφορούντα κύτταρα του ανοσοποιητικού μου συστήματος ως «ξένη» και τότε θα αναπτύξουν άμυνα με παραγωγή αντισωμάτων που θα με προστατέψει από τον πραγματικό ιό.

Ο ιός είναι ο φόβος μας, επικρατεί νοσοφοβικό covid19, συνεπώς θα φοβάμαι λιγότερο μετά το εμβόλιο. Και θα φοβάμαι ακόμη λιγότερο όταν τα εμβόλιά μας, όταν με το καλό γίνουν από όλο και περισσότερους, θα είναι «το χτύπημα κάτω από την ζώνη» στον ιό, στην πανδημία. Επειδή ενώ θα συνεχίζω με τις μάσκες, τις αποστάσεις, τα ανοιχτά παράθυρα, τις συσκευές – καθαριστές αέρα για το αερόλυμα, τα αντισηπτικά, θα ξέρω πως μπορούμε πια, με βεβαιότητα, να μην χάσουμε το επόμενο καλοκαίρι μας, να μην χάσουν άλλοι τα δικά τους επόμενα καλοκαίρια, να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες, την τρίτη ηλικία.

«Αν δεν κάνουμε το αδύνατο, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το αδιανόητο! « ~Petra Kelly~
Όποιος υπηρετεί αυτό που ονομάζουμε Ιατρική και Υγεία, Γιατρός, Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό προσωπικό, Υγειονομικός οφείλει να σταθεί πρώτος στην σειρά. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί από όλους ανεξαιρέτως πιστεύω είναι το γεγονός ότι το κράτος όπως και εμείς αναγνωρίζει, αναγνωρίζουμε τον καθημερινό (covid & non-covid) αγώνα, που δίνουν παγκοσμίως οι Νοσηλεύτριες & οι Νοσηλευτές! Ο «συμβολικός», πρώτος εμβολιασμός Νοσηλεύτριας και όχι Γιατρού πρέπει να προβληθεί .

Τι πιστεύετε; Θέλουν να μας εξοντώσουν όλες, όλους τους Γιατρούς , το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό; Ποιος θα σας περιθάλψει;

Ο εμβολιασμός είναι ένας τρόπος να αποκτήσει ο οργανισμός μας, τεχνητή ανοσοποίηση, άμυνα εναντίον κάποιου ξένου μικροοργανισμού. Με την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έχουν αναπτυχθεί έχουν δημιουργηθεί μια σειρά από εμβόλια όπως τα εμβόλια DNA, ιογενούς φορέα (viral vector), mRNA. Στους ασθενείς με αλλεργίες ασφαλές είναι σε νοσοκομειακό περιβάλλον να γίνεται. Σε κάποιες κατηγορίες ασθενών, με αυτοάνοσα, φλεγμονώδη νοσήματα χρειάζεται επιπλέον μελέτη , οπότε καλό είναι να περιμένουν. Τάδε έφη ο Καθηγητής κ. Κούβελας.

Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ωφέλιμο προς το κοινωνικό σύνολο όμως είναι να εμβολιαστεί το 70-80% του συνολικού πληθυσμού ώστε να αποκτήσουμε την ανοσία της αγέλης.

Είναι δείγμα κοινωνικής, συναισθηματικής νοημοσύνης του καθενός, της καθεμιάς μας ώστε να συμβάλλει στην επιστροφή στην κανονικότητα, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Μένουμε Ασφαλείς.
Μένουμε Υγιείς.
Μένουμε κι άνθρωποι.
Κι ας έχουμε Ελπίδα στη Ζωή.

Αγάπη για τον Άνθρωπο, την ψυχική του, κοινωνική του οντότητα, την σωματική του υγεία, αλληλέγγυα για μια καλύτερη χρονιά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα αισιόδοξο μέλλον στα παιδιά μας με προοπτικές Καινοτομίας, Δημόσιας Υγείας, Ασφάλειας, Ισονομίας, Δημοκρατίας και Ανατρεπτικής Δημιουργικότητας.
*Η Σοφία Τζήκα είναι Χειρουργός Οδοντίατρος, Εκπρόσωπος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Μοιραστείτε την είδηση