«Ναι» υπό προϋποθέσεις για τη ΣΜΠΕ του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό

6 Min Read

Ανησυχία για την κατηγοριοποίηση των περιοχών

Η γνωμοδότηση για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού, συζητήθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης. Το Συμβούλιο δέχθηκε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Περιφέρειας για αποδοχή της ΣΜΠΕ εφόσον όμως ληφθεί υπόψη το σύνολο των παρατηρήσεων που θα κατατεθούν.

- Advertisement -

Στις 3 Ιουλίου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τα Υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να καταγραφούν οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων, να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τελικά να ληφθούν υπόψη στην οριστική διαμόρφωση του νέου ΕΧΠ για τον τουρισμό.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης η Περιφέρεια διά της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Πολυτίμης Φαρμάκη προέβη σε μια διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας ώστε να διαμορφωθεί μια συνισταμένη πρόταση για μια ενιαία στρατηγική για το τουριστικό προϊόν της.

Η Δυτική Μακεδονία είναι στην φάση της μετάβασης στην μεταλιγνιτική περίοδο, γεγονός που την καθιστά μια Περιφέρεια που πρέπει να δοθούν οι δυνατότητες να αναπτυχθούν νέες παραγωγικές δυνάμεις. Ο τουρισμός είναι ένας κρίσιμος πυλώνας της εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης, επηρεάζοντας σημαντικά την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Παίζει ζωτικό ρόλο στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή και αποτελεί βασικό συστατικό της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και στη δημιουργία καλύτερων θέσεων εργασίας.

Το ΕΧΠ για τον τουρισμό στοχεύει στη στήριξη της αυξητικής δυναμικής του τουρισμού, στην υποστήριξη θεματικών μορφών τουρισμού παράλληλα με τον τουρισμό ήλιου – θάλασσας, στις διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών μορφών τουρισμού, στη μείωση των διαπεριφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων τουριστικής ανάπτυξης, στην προώθηση υποδομών γενικού ενδιαφέροντος, στην προσαρμογή του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή και στην απλούστευση των διαδικασιών χωροθέτησης και τη χωρική οργάνωση τουρισμού.

Η αρμόδια υπηρεσία έχει κάνει διάφορες παρατηρήσεις με τη σημαντικότερη να είναι για την κατάταξη των Δημοτικών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κατηγορίες ως προς τη χωρική διάρθρωση του τουρισμού και ζητά να επανεξεταστεί λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον σχέδια και προγράμματα όπως το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης των Λιμνών και Ποταμών της Δυτικής Μακεδονίας και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Επίσης, ζητά κατά τη χωροθέτηση και αδειοδότηση έργων να τηρούνται τα προβλεπόμενα από άλλα σχέδια και προγράμματα που αφορούν στις περιοχές των επεμβάσεων και για την πληρέστερη προστασία και ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, σε σχέση με την εφαρμογή του εν λόγω Πλαισίου, η έγκριση του θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις. «Το χωροταξικό πλαίσιο πρέπει να τροποποιηθεί γιατί δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη του κάποια πράγματα που αφορούν τον τουρισμό» επεσήμανε η κ. Φαρμάκη.

Επιπλέον, αναφέρθηκε πως στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΧΠ δεν γίνεται αναφορά στην περιβαλλοντική ανθεκτικότητα της κάθε περιοχής, η οποία είναι βασική παράμετρος της βιωσιμότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας της στον τουρισμό. Μια περιοχή με υψηλή περιβαλλοντική ανθεκτικότητα δύναται να προσελκύσει νέους τουρίστες, να διατηρεί τη φυσική ομορφιά της και να αυξάνει τη διάρκεια ζωής του τουριστικού προϊόντος, αποφεύγοντας την υπερβολική εκμετάλλευση των πόρων της.

Αναφορά έγινε και στο Ειδικό Τέλος Πράσινου Ταμείου με σκοπό τη χρηματοδότηση τουριστικών αναπλάσεων και υποδομών, χωρίς ωστόσο, να ξεκαθαρίζεται η συμμετοχή ή όχι του εκάστοτε Δήμου στα έσοδα. Ως προς το «τουριστικό προϊόν» της Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχουν ζητήματα για τον τρόπο συλλογής των τουριστικών πόρων, δε λαμβάνεται υπόψη το ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς μετάβασης και αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου, απουσιάζουν οι κατευθύνσεις για την επίλυση συγκρούσεων με άλλες χρήσεις και οι παραλίμνιες περιοχές θα έπρεπε να χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης για περαιτέρω ανάπτυξη των λιμναίων συστημάτων.

Τις απόψεις, προτάσεις και παρατηρήσεις τους κατέθεσαν οι Δήμαρχοι Νεστορίου, Γρεβενών, Αμυνταίου, Βελβεντού, η Ένωση Ξενοδόχων Π.Ε. Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, η Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Πρεσπών και οι επικεφαλής των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου, οι οποίοι, εν μέσω άλλων, έκαναν λόγο για ενιαίο μέτωπο όλης της Δυτικής Μακεδονίας για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα και να δοθεί προτεραιότητα στον τουρισμό. Σημειώνεται πως η δημόσια διαβούλευση έχει πάρει παράταση έως τις 25 Σεπτεμβρίου ενώ τις δικές του προτάσεις κατέθεσε στην υπό εξέλιξη διαβούλευση και το Τεχνικό Επιμελητήριο/ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Η Περιφέρεια εισηγήθηκε την αποδοχή της ΣΜΠΕ εφόσον ληφθεί υπόψη το σύνολο των παρατηρήσεων των δήμων, φορέων και του Περιφερειακού Συμβουλίου και αλλάξει η κατηγοριοποίηση στις προτεινόμενες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας πως η υφιστάμενη κατηγοριοποίηση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική τουριστική εικόνα της περιοχής, δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και δε θέτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την τουριστική εξέλιξη της.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση