Νάουσα: Παλαίωση ξινόμαυρου στα γλυκά νερά της Αράπιτσας

3 Min Read

Την παλαίωση του ξινόμαυρου οίνου Νάουσας στα γλυκά νερά της Αράπιτσας, ένα εγχείρημα που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έθεσαν σε γραμμή αφετηρίας οι εμπλεκόμενοι φορείς του δήμου, βυθίζοντας 500 φιάλες στον πυθμένα του ιστορικού ποταμού.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe Cult-Create, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Νάουσας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Νάουσας, τη Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας, την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Νάουσας και τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας. Η σχετική εκδήλωση βύθισης των φιαλών έγινε χθες και σκοπός του εγχειρήματος είναι να διαπιστωθεί πώς παλαιώνει ένα ξινόμαυρο κρασί στο γλυκό τρεχούμενο νερό ενός ποταμού και σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες.

«Το μοναδικό ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας αποτελεί πηγή έμπνευσης και καινοτόμων πρωτοβουλιών», επισημαίνει ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας, προσθέτοντας ότι «αν θέλαμε να δώσουμε πραγματικά τον χαρακτήρα και την ταυτότητα αυτού του τόπου τότε ναι, “ Νάουσα πόλη του Οίνου” είναι ακριβώς η ταυτότητά μας».

«Καινοτόμα» και «πρωτοπόρα» χαρακτηρίζει, από την πλευρά του, τη δράση βύθισης των φιαλών κρασιού στον ποταμό ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοπαραγωγών Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης εξηγεί, ότι σε ετήσια βάση, ειδικοί οινολόγοι θα παρακολουθούν την παλαίωσή τους.  Τονίζει δε, ότι οι οινοποιοί επέλεξαν το ποτάμι της Αράπιτσας, διότι αποτελεί για τους Ναουσαίους σημείο αναφοράς της ιστορίας τους. Εκεί βρήκαν «καταφύγιο» οι Ναουσαίες το 1822, πέφτοντας στα νερά με τα παιδιά τους και θυσιάζοντας τη ζωή τους για να μην λεηλατηθούν από τους Τούρκους, καθώς και γιατί αποτέλεσε, τον 19ο αιώνα, εφαλτήριο της οικονομικής εμπορικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης του τόπου, προσφέροντας την υδροηλεκτρική του ενέργεια στις βιομηχανικές μονάδες και καθιστώντας την Νάουσα ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Στη δράση της βύθισης των κρασιών έδωσε το «παρών» πλήθος εκπροσώπων των φορέων του οικονομικού και εμπορικού κόσμου της Νάουσας, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και οινοπαραγωγοί.

Φεστιβάλ Τρύγου (24/9-3/10) και παράλληλες δράσεις

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανάδειξη της Νάουσας ως πόλη του οίνου και της γευσιγνωσίας, στο διάστημα από τις 24/9 έως και τις 3./10 θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Τρύγου, με παράλληλες δράσεις το «Street Food Festival», μια γιορτή τοπικών γεύσεων, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης της περιοχής και το «Urban art Festival», ήτοι το φεστιβάλ της τέχνης στους δρόμους και στις γειτονιές της Νάουσας. Τονίζεται ότι το φεστιβάλ της τέχνης, αποτελεί συνδιοργάνωση του δήμου Νάουσας, του συλλόγου Τέχνης «Πυρετός Χρωμάτων- Τέχνη σε δημόσιο χώρο» (Farbfieber-Kunst im Öffentlichen Raum) του Ντίσελντορφ της Γερμανίας και της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων στη Γερμανία, σε συνεργασία με την Κίνηση για τα Γράμματα και τις Τέχνες.

ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Μοιραστείτε την είδηση