Νέα μελέτη για την επιδιόρθωση της ζημιάς στη Γέφυρα Σερβίων

4 Min Read

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν δυο μήνες εργασίες

Για περίπου τρεις ώρες το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας συζητούσε το βράδυ της Δευτέρας για τις τελευταίες εξελίξεις που έχει προκαλέσει το νέο πρόβλημα που διαπιστώθηκε στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων. Το σώμα ενημερώθηκε από τον Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κωνσταντίνο Αναγνώστου, ο οποίος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των περιφερειακών συμβούλων για το τι πρόβλημα υπάρχει και τι εκτιμούν οι τεχνικοί σύμβουλοι.

Όπως είπε ο κ. Αναγνώστου, το πρόβλημα αφορά σε δυο τένοντες που βρίσκονται στο σημείο που επιχειρήθηκε να διορθωθεί. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα επιπλέον κυκλοφοριακά μέτρα που πάρθηκαν εντελώς ξαφνικά, ζητώντας από τον κ. Αναγνώστου ακριβή στοιχεία για το τι πραγματικά συμβαίνει.

«Την Παρασκευή ο ανάδοχος διαπίστωσε μια σοβαρή βλάβη που δεν είχαμε υποπτευθεί γιατί δεν υπήρχε κάποια ορατή αλλοίωση του σκυροδέματος. Με την καθαίρεση όλων των χαλαρών κομματιών του σκυροδέματος, διαφάνηκε ότι ενώ από τους τέσσερις τένοντες της γέφυρας στο συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο υπολογίζαμε ότι στην χειρότερη περίπτωση να έχει αστοχήσει ο ένας, τελικά διαπιστώθηκε ότι και ο δεύτερος είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν λειτουργούσε. Αυτό είναι ένα γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια κατάρρευση και ας μου επιτραπεί ο όρος αυτός, του συγκεκριμένου κομματιού της γέφυρας. Γι΄ αυτό και μειώθηκε το φορτίο που διέρχεται από τη γέφυρα με στόχο να μπορούμε να το ανατάξουμε και με δεύτερη προένταση» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο κ. Αναγνώστου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως προκειμένου να προκληθεί μια καθίζηση που δεν θα μπορεί να αναταχθεί, αποφασίστηκαν τα επιπλέον κυκλοφοριακά μέτρα και μετά από συναπόφαση με τους τεχνικούς συμβούλους. «Πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε το τελικό συμπέρασμα για το αν μπορούμε να την ανατάξουμε και να δούμε ποια θα είναι τα φορτία που θα μπορούν να διέρχονται» πρόσθεσε, τονίζοντας πως το όριο ταχύτητας των 60 χιλιομέτρων/ώρα δεν τηρείται όπως και οι προσπεράσεις επάνω στη γέφυρα με αποτέλεσμα η γέφυρα να επιβαρύνεται. Επίσης είπε πως η κατάσταση της γέφυρας στο δεξιό της μέρος (με κατεύθυνση προς Σέρβια) η κατάσταση είναι ικανοποιητική. Στην αριστερή πλευρά όμως υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση και εκεί εντοπίστηκε και το νέο πρόβλημα.

Στη συνεδρίαση τέθηκε και το θέμα της ασφάλειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, το οποίο θα επιβαρυνθεί για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες, μιας και τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων περνούν από το Σάββατο από χωριά και δρόμους ως εναλλακτικές διαδρομές. Οι εκτιμήσεις, σε αυτή τη φάση, είναι πως οι εργασίες θα διαρκέσουν δυο μήνες και πως θα γίνει νέα μελέτη από τους τεχνικούς συμβούλους για να διορθωθεί το πρόβλημα με υλικά υψηλής αντοχής.

Ο κ. Αναγνώστου ρωτήθηκε και για τα όσα είπε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρμινχαμ Στέργιος Μητούλης το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ. Ο κ. Μητούλης εκτίμησε πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πως δεν λύνεται το πρόβλημα με δυο μήνες εργασιών. «Είναι πολύ αφοριστικές απόψεις. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει κάτι χωρίς να στο σταθμίζει» σχολίασε ο κ. Αναγνώστου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση τέτοιων έργων είναι και αρμόδιοι για την επισκευή αυτών. Αυτό σημαίνει πως η αρμοδιότητα «βαραίνει» την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χωρίς όμως να υπάρχουν επιπλέον πόροι γι’ αυτό.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση