Νέα Ποντοκώμη: κληρώνονται οικόπεδα στον μετ’ εμποδίων οικισμό- Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη κλήρωση οικοπέδων δικαιούχων

3 Min Read

Σχεδόν 18 χιλιόμετρα μακριά από τον παλιό οικισμό της Ποντοκώμης των 1.100 κατοίκων, στην περιοχή της ΖΕΠ, αναμένεται να πάρει «ζωή» η νέα Ποντοκώμη. Δέκα χρόνια μετά την απαλλοτρίωση της ΔΕΗ και τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες αποζημιώσεις, οι βασικές υποδομές ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί την ώρα που η διαδικασία των κληρώσεων οικοπέδων για τους δικαιούχους συνεχίζεται.

Την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκε και η δεύτερη κλήρωση των οικοπέδων και δόθηκαν 72 οικόπεδα σε 105 δικαιούχους. Στην πρώτη κλήρωση που έγινε το 2019, είχαν δοθεί 567 οικόπεδα σε 650 δικαιούχους. Η τρίτη και τελευταία κλήρωση που θα αφορά στους μόνιμους κατοίκους που δεν έχουν οικόπεδο στο όνομά τους και σε κατοίκους που διέθεταν αγροτεμάχια στον παλιό οικισμό, θα γίνει το επόμενο διάστημα. «Αυτοί που είχαν σπίτια εκτός οικισμού δεν είχε προβλεφθεί να αποζημιωθούν από την ΔΕΗ. Εμείς θέλουμε να αποκαταστήσουμε και αυτούς τους κατοίκους, οι οποίοι αποτελούσαν μέλη της κοινωνίας της Ποντοκώμης» τονίζει μιλώντας στον «Χ» ο Πρόεδρος της Β’ Επιτροπής Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών Παναγιώτης Γαρούφος.

O Πρόεδρος της Β’ Επιτροπής Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών Παναγιώτης Γαρούφος

«Εμείς σαν επιτροπή είμαστε στον τομέα της αποκατάστασης των δικαιούχων, της μετεγκατάστασης όποιων έχουν οικόπεδα στην Ποντοκώμη, να πάρουν αυτά που δικαιούνται και στο νέο οικισμό» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γαρούφος, προσθέτοντας πως «είναι μια τρίτη φάση που δεν έχουμε ολοκληρώσει ως επιτροπή  αλλά πιστεύω πως θα γίνει σύντομα». Ο κ. Γαρούφος ανακοίνωσε ακόμη πως την απόφαση άμεσης πραγματοποίησης κλήρωσης οικοπέδων σε  δώδεκα κτηματίες του Αργίλου ως ανταλλαγή των εκτάσεων που παραχώρησαν, προκειμένου αυτές  να συμπεριληφθούν στο νέο οικισμό Ποντοκώμης. Όλοι οι δικαιούχοι μπορούν να ανταλλάσουν μεταξύ τους τα οικόπεδα σε όλες τις κληρώσεις που θα γίνουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακόμα και μεταξύ των διαφορετικών κληρώσεων με την προϋπόθεση να μην έχουν εκδοθεί ακόμα οι τίτλοι κυριότητας.

Ωστόσο άγνωστο είναι ακόμη το πότε θα είναι έτοιμος ο νέος οικισμός στην ΖΕΠ. Να σημειωθεί πως εκκρεμεί η υπογειοποίηση των καλωδίων υπερυψηλής τάσης και απομάκρυνση των πυλώνων, έργο που έχει δεσμευτεί πως θα αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος όμως αργότερα είπε πως «λεφτά δεν υπάρχουν». Αν δεν απομακρυνθούν οι πυλώνες, δεν μπορούν να χτιστούν σπίτια στα δεκάδες οικόπεδα που υπάρχουν εκεί. «Δική μας υποχρέωση είναι να «μοιράσουμε» τα οικόπεδα με δίκαιο τρόπο. Στην συνέχεια δίνονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας από την Περιφέρεια και έπειτα ο κάθε δικαιούχος μπορεί να χτίσει το σπίτι του. Ήδη έχουν χτιστεί έξι σπίτια και πιστεύω πως η αρχή έγινε» είπε ο κ. Γαρούφος.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση