Νεοφυλετισμός και διαδικτύο

2 Min Read

Ίσως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η άνοδος του νεο-φυλετισμού, που δεν βασίζεται σε οικογενειακές σχέσεις, αλλά σε εκλεκτικές συγγένειες που βασίζονται σε στενές κοινές αξίες και προοπτικές, παρατηρεί ο καθηγητής της οικονομίας των μέσων επικοινωνίας από το Reuters Institute του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Robert Picard.
Κατά τον ίδιο οι χρήστες των κοινωνικών μέσων δεν τείνουν να αναζητούν διαφορετικές ιδέες και απόψεις, προτιμώντας να συνδεθούν με άλλους με παρόμοιες σκέψεις, συμφέροντα και απόψεις. Η επίδραση αυτών των πρακτικών είναι, λοιπόν, που προάγει την πόλωση και το νεο-φυλετισμό.
Οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς είναι η υποτίμηση των ατόμων έξω από τη «φυλή», η επιμονή για κατανόηση των πραγμάτων με έναν και μοναδικό τρόπο, η άρνηση εμπλοκής σε αυθεντική συζήτηση και η απομόνωση των διαφορετικών.
Ταυτόχρονα, ο λαϊκισμός και το αδερφάκι του ο εθνικισμός αυξάνονται σε ισχύ σε ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο.
Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού ο λαϊκισμός ανεβαίνει σε περιόδους κρίσης, ανέχειας και σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ συνδέεται πάντα με τα άκρα και χρησιμοποιεί ως όχημα τον φόβο.
Σε αυτή την περίοδο, όμως, αποκτά μεγαλύτερη δύναμη, καθώς η τεχνολογία δίνει αποτελεσματικά μέσα στους εκφραστές του, για να προωθήσουν τις απόψεις τους μέσα από τη δημαγωγία, την υπερβολή και τις ψευδείς ειδήσεις.
Αργήσαμε πολύ να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αλλά είναι όσο ποτέ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες πριν είναι αργά.

Ιωάννα

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση