Νέος αγώνας για την αποτροπή δημιουργίας αιολικών πάρκων στο Μπούρινο – Αυτή τη φορά πρόκειται για πάρκο συνολικής ισχύος 27,3 μεγαβάτ στην κορυφή Ντρισινίκος

3 Min Read

O αγώνας ενάντια στα αιολικά πάρκα στο Μπούρινο δεν είναι μια καινούργια υπόθεση, καθώς η Επιτροπή Αγώνα δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, με μεγαλύτερη επιτυχία της την αποτροπή πριν μερικά χρόνια της κατασκευής από την εταιρεία Ρόκας δύο αιολικών σταθμών, δυναμικής 25 ανεμογεννητριών στο συγκεκριμένο βουνό, επικαλούμενη καταστροφές στην προστατευμένη περιοχή του δικτύου NATURA 2000.

Τότε η Επιτροπή είχε φτάσει μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναγκάζοντας την εταιρεία να παραιτηθεί του ενδιαφέροντός της. «Δώσαμε έναν συλλογικό, μεγάλο και σπουδαίο αγώνα και καταφέραμε να κάνουμε πράξη την προστασία του Μπούρινου» λέει το μέλος της Επιτροπής Μιχάλης Καραμπατζιάς.

- Advertisement -

Σήμερα, η Επιτροπή βρίσκεται εκ νέου μπροστά σ’ έναν αγώνα, καθώς στις 9 του περασμένου Δεκέμβρη, η εταιρεία PK Energy υπέβαλε στις Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτημα για άδεια έγκρισης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη υψηλότερη κορυφή του Μπούρινου, ύψους 1866 μ. με το όνομα «Ντρισινίκος».

Η πρόταση αφορά στην παραγωγή συνολικής ισχύος 27,3 μεγαβάτ μέσω επτά ανεμογεννητριών, ύψους 150 μέτρων η κάθε μια.

Η οικολογική καταστροφή που θα συντελεστεί, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, σχετίζεται με την ανάγκη διάνοιξης δρόμων, εκσκαφών και ανατινάξεων στη φάση της κατασκευής του αιολικού πάρκου.

Τα όρια του πάρκου είναι εντός των κοινοτήτων Σιάτιστας, Βεντζίων και Αιανής, καθώς εκτείνεται και στην άλλη πλευρά του Μπούρινου, συμπεριλαμβάνοντας περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών. Εντός αυτών βρίσκεται και η «Κοιλάδα του Μεσιού Νερού» που αποτελεί προορισμό εκατοντάδων ορειβατών.

Ο Μπούρινος, όπως σημειώνουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα,  διαθέτει 11.500 στρέμματα, που είναι δημοτική έκταση με μεγάλη οικολογική σημασία, καθώς είναι χαρακτηρισμένη ως σημαντικός βιότοπος πουλιών και είναι ζώνη ειδικής προστασίας του δικτύου NATURA.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί η άδεια από την ΡΑΕ, ενώ η Επιτροπή Αγώνα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να σταματήσει αυτή η κίνηση από την γέννησή της.

Σύμφωνα με την πάγια θέση της Επιτροπής οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας στην περιοχή, θα έχουν ως συνέπεια την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στο ευαίσθητο περιβάλλον του βουνού, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας των χαρακτηριστικών που κατατάσσουν την περιοχή στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση