Νέος διαγωνισμός για το Ξενία-Άμεσα η επαναπροκήρυξη μακροχρόνιας εκμίσθωσης

5 Min Read

Άγονος ήταν ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση του εγκαταλειμμένου Ξενία Κοζάνης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Άνοιξη και ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου.

Παρά τις πληροφορίες πως υπήρξαν επενδυτές, οι οποίοι θέλησαν να ενημερωθούν για το Ξενία, δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάθεση προσφοράς. Να υπενθυμίσουμε πως το ακίνητο δινόταν για  μακροχρόνια εκμίσθωση για τριάντα πέντε έτη και δυνατότητα παράτασης για δεκαπέντε επιπλέον έτη με σκοπό την ανάπτυξη τουριστικής μονάδας (ξενοδοχείο, ξενώνας κλπ), με αρχική τιμή προσφοράς τα 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Χρόνου» η ΕΤΑΔ,  θα προχωρήσει άμεσα στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού μακροχρόνιας εκμίσθωσης.

Το ποιοι ακριβώς θα είναι οι νέοι όροι του διαγωνισμού μένει να αποδειχτεί στην πράξη αλλά η επιλογή  να προχωρήσει άμεσα η επαναπροκήρυξη  ίσως και να δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον σε συνδυασμό και με τις δυνατότητες χρησιμοποίησης χρηματοδότησης από τον Αναπτυξιακό.

Το ιστορικό του Ξενία

Το «Ξενία» Κοζάνης κτίσθηκε μεταξύ 1963-65 σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του ΕΟΤ, επί κεφαλής της οποίας ήταν ο Άρης Κωνσταντινίδης, την ίδια περίοδο, που από την ίδια ομάδα προέκυψαν και άλλα επώνυμα «Ξενία» όπως αυτό στην Ολυμπία, στον Πόρο, στη Ξάνθη, στη Σκιάθο και στο Ηράκλειο καθώς και οι ξενώνες της Επιδαύρου.
Το κτίριο έχει ανεγερθεί σε παραχωρημένη το 1963 από τον Δήμο Κοζάνης, έκταση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σε δεσπόζουσα, σε σχέση με την πόλη, θέση, κατέχοντας την νοτιοανατολική πλευρά του βραχώδους και πευκόφυτου λόφου της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Είναι κτισμένο σε περίοπτη θέση, με θέα σε ολόκληρη την πόλη και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή από τον Όλυμπο και την τεχνική λίμνη Πολυφύτου μέχρι την Αιανή και τον ορεινό όγκο των Χασίων, φαίνεται από όλα τα σημεία της πόλης και προβάλλει ευρισκόμενο στο δυτικό άκρο του άξονα που ορίζεται από τον κεντρικό πεζόδρομο και το ιστορικό Κωδωνοστάσιο της πόλης. Το φυσικό περιβάλλον και η εξαιρετική θέα που παρέχει η περιοχή αποτελούν στοιχεία που προσελκύουν το ενδιαφέρον επισκεπτών και κατοίκων της πόλης. Το κτίριο, σύμφωνα με τη μελέτη, εντάχθηκε με ιδιαίτερη προσοχή στο ευαίσθητο αυτό περιβάλλον ενσωματώνοντας στις λειτουργικές του ανάγκες το ήδη υπάρχον από το 1959 “περίπτερο” δωρεά του ευεργέτη Γ. Τιάλιου σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σάρου.
Το «Ξενία» Κοζάνης καθώς και ο αναπόσπαστα συνδεδεμένος με αυτό περιβάλλων χώρος αποτελούν για την πόλη τοπόσημο αναφοράς και για την κοινωνία και τους πολίτες πηγή αναμνήσεων και έντονων συναισθημάτων. Ο χώρος έχει συνδεθεί πια με την ιστορία έχοντας φιλοξενήσει κατά καιρούς προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας, ενώ για τους πολίτες δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί τόπο συνάντησης και αναπόλησης
Το «Ξενία» αρχικά κτίστηκε επί οικοπέδου εμβαδού 9.322,30μ², που παραχώρησε ο Δήμος Κοζάνης στον ΕΟΤ με τις αριθ. 309/1962 και 45/1963 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αργότερα η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης και στο Ο.Τ. 693 (Π.Δ. 21-111986, ΦΕΚ 321/Δ! 22-04-1987).

Σήμερα το οικόπεδο, με την με αρ. 3/1989 Διορθωτική Πράξη και την αφαίρεση της εισφοράς γης, εμφανίζεται με επιφάνεια 5.036,15μ², ενώ το κτίριο (κτίριο δωματίων, εστιατορίου, μαγειρείου, Τιάλειου περιπτέρου, στεγασμένης βεράντας και κλειστής βεράντας) έχει συνολική επιφάνεια 1.973,01μ², που μετράει στο συντελεστή δόμησης και επιφάνεια 1.448,59μ², που μετράει στη κάλυψη. Η επιφάνεια του ελεύθερου ακάλυπτου χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του υπαίθριου χώρου στάθμευσης ανέρχεται στα 3.587,56μ².
Το «Ξενία» Κοζάνης λειτούργησε ως ξενοδοχείο κατηγορίας Β ή τριών αστέρων από το 1968 έως το 1998 και κατά την περίοδο λειτουργίας του διέθετε 60 κλίνες (30 δωμάτια), εστιατόριο και bar. Το 2009 το συγκρότημα των κτιρίων «Ξενία», μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο με την απόφαση με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/85770/2151 / 18-09-2009.
Μετά το 1998 και την αποτυχημένη προσπάθεια εκποίησής του, το «Ξενία» Κοζάνης διέκοψε τη λειτουργία του ως ξενοδοχείο και έκτοτε έχει μετατραπεί σε ένα κτίριο φάντασμα, με τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει στο μεταξύ για αναβίωσή του, να μην έχουν ευοδωθεί.

Σήμερα λοιπόν το κτίριο του «Ξενία» Κοζάνης, στο πιο σημαντικό και πολύτιμο οικόπεδο της πόλης της Κοζάνης ρημάζει, εγκαταλειμμένο και απαξιωμένο, συμπαρασύροντας σε υποβάθμιση και την ευρύτερη περιοχή. Το κτίριο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, τόσο εξωτερικά, όσο κι εσωτερικά και αποτελεί πια πηγή μόλυνσης. Λείπει, κατά βάση έχει κλαπεί, βασικός εξοπλισμός του κτιρίου, έχουν καταστραφεί πολλά από τα βασικά στοιχεία του κτιρίου (πόρτες, παράθυρα, εξοπλισμός, υδραυλικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός κ.λπ.), και ο περιβάλλον χώρος είναι σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση.

Γιάννης Κωσταρέλλας

 

Μοιραστείτε την είδηση