Νέος γύρος έντασης και αντιπαραθέσεων στο Δήμο Κοζάνης με αφορμή το πως φτάσαμε στην ένταξη της Δομής Στήριξης Ατόμων με Νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες στη Ζ.Ε.Π. στο ΕΣΠΑ

6 Min Read

Νέο γύρο έντασης και αλληλοκατηγοριών δημιούργησε η ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ των Κτηριακών εγκαταστάσεων της  Δομής Στήριξης Ατόμων με Νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες στη Ζ.Ε.Π.  Και αυτό γιατί στο ιστορικό του έργου, που δημοσιεύτηκε,  αναφερόταν  ως  σημαντικές ημερομηνίες η απόφαση ένταξης τον Δεκέμβριο του  2012, η απόφαση απένταξης τον Ιανουάριο του 2017 και η πρόσφατη απόφαση ένταξης το 2022.

Αίσιο τέλος στη δημιουργία Στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με νοητική υστέρηση και Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ στη ΖΕΠ – Εντάχθηκε το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020»

Λευτέρης Ιωαννίδης: Aπόπειρα αλλοίωσης της «πραγματικότητας για μικροπολιτικές σκοπιμότητες»

Αυτό θεωρήθηκε unfair από τον πρώην Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, ο οποίος σε ανάρτηση του έκανε λόγο για « σκόπιμα λειψό χρονικό της ένταξης του έργου» και απόπειρα αλλοίωσης της «πραγματικότητας για μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Και αυτό γιατί όπως ανέφερε ο πρώην δήμαρχος «το οικόπεδο στο οποίο σχεδιάζεται να γίνει το έργο είχε σοβαρότατα και ιδιαιτέρως σύνθετα πολεοδομικά προβλήματα, χωρίς την επίλυση των οποίων το έργο δεν θα μπορούσε να προχωρήσει. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε το 2019 οπότε και άνοιξε επί της ουσίας ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου».

Βαγγέλης Σημανδράκος: «Ανακρίβειες για να καλύψουν την αδράνεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής»

Στην ανάρτηση αυτή και σε προηγούμενες της Δημοτικής Κίνησης  απάντησε ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και νυν Πολεοδομίας Ευάγγελος Σημανδράκος ο οποίος έκανε λόγο για ανακρίβειες «για να καλύψουν την αδράνεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής»

Και πρόσθεσε πως «μια σειρά έργων αρχίζουν και ολοκληρώνονται. Αν για κάποιους φάνταζε κατόρθωμα η αλλαγή χρήσης ενός οικοπέδου, για κάποιους άλλους η ωρίμανση μελετών και η ένταξη για χρηματοδότηση αποτέλεσε πολιτική συνέπεια. Σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά, δρομολογήθηκαν έργα που είχαν απενταχθεί (Λασσάνη, Δομή Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Πολλαπλές Αναπηρίες), ξεκινά η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ενώ στέφθηκε με επιτυχία η συνεχής προσπάθεια του Δημάρχου να χρηματοδοτηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ ένα πλέγμα έργων άνω των 80 εκατ. € που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αλλάξει το αναπτυξιακό τοπίο στην περιοχή. Κι η απόδειξη αυτού είναι οι παρεμβάσεις πανικού της κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις». Σε απάντηση των δημοσιευμάτων αντιπαραβάλουμε το έργο της «τριανδρίας» οπως τους αρέσει να λένε, που με συνέπεια υποστηρίξαμε από την αρχή. Η Κοζάνη αλλάζει. Στις υποδομές αθλητισμού, εκπαίδευσης, πολιτισμού, στην κοινωνική πολιτική, την δημόσια υγεία. Σε πείσμα των δυνάμεων της αδράνειας και της συντήρησης απαντούμε με έργα που καμία δημοτική αρχή δεν τόλμησε να διεκδικήσει».

Δημοτική Κίνηση: Aντί οι κύριοι της τριανδρίας να πανηγυρίζουν σχετικά με την ένταξη έργων τα οποία κατά τη διάρκεια της δικής τους θητείας απορρίφθηκαν, θα έπρεπε να απολογούνται για την καθυστέρηση 2,5 ετών που προκλήθηκε από την ολιγωρία τους!

Η τελευταία σχετική με το θέμα χρονικά ανακοίνωση ήταν αυτής της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνης Τόπος Να Ζεις στην οποία έγινε λόγος για «παραποίηση της αλήθειας και εμμονές» της δημοτικής αρχής.

«Η παραποίηση της αλήθειας  και οι εμμονές είναι κύρια και γνωστά χαρακτηριστικά της Δημοτικής Αρχής. Δεν περιμέναμε βέβαια αυτό να μην ισχύει για το Γραφείο Τύπου του Δήμου Κοζάνης αλλά πιστεύαμε ότι θα τηρούνται τουλάχιστον τα προσχήματα σχετικά με τα επίσημα Δελτία τύπου του Δήμου Κοζάνης. Άλλωστε αυτά εκφράζουν επίσημα τον Δήμο Κοζάνης και όχι την παράταξή που ανήκουν οι συντάκτες αλλά δυστυχώς διαψευδόμαστε.

Στο επίσημο Δελτίο Τύπου του Δήμου Κοζάνης για την ένταξη της πράξης «Κτηριακές εγκαταστάσεις Δομών Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Πολλαπλές Αναπηρίες στην Ζ.Ε.Π του Δήμου Κοζάνης» αναφέρονται, ως χρονικό ένταξης της πράξης, οι παρακάτω τρεις ημερομηνίες:

– Απόφαση ένταξης της Πράξης στις 21-12-2012

– Ανάκληση της Απόφασης Ένταξης στις 27-01-2017

– Νέα απόφαση ένταξης της Πράξης στις 9-3-2022

Ξεχνάνε να αναφέρουν πολλά, συμπτωματικά όσα ξεχνάνε ανήκουν στις “αποφράδες” χρονιές 2014-2019, εκεί άλλωστε ανήκουν μόνο τα αρνητικά, αλλά να ξεχνάνε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πράξη υποβλήθηκε ξανά στις 2-10-2020 και απορρίφθηκε στις 8-12-2020 με ανταλλαγή μάλιστα έντονων επιστολών μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας αποτελεί παραποίηση της αλήθειας.

Ευτυχώς η ιστορία δεν γράφεται από τα “χρωματισμένα” Δελτία Τύπου.

Επομένως αντί οι κύριοι της τριανδρίας να πανηγυρίζουν σχετικά με την ένταξη έργων τα οποία κατά τη διάρκεια της δικής τους θητείας απορρίφθηκαν, θα έπρεπε να απολογούνται για την καθυστέρηση 2,5 ετών που προκλήθηκε από την ολιγωρία τους!

Σε κατηγορίες κάποιων πρώην που κατά τη διάρκεια της θητείας τους υπήρξαν πρωταγωνιστές ανακριβειών, στασιμότητας, αντιδικιών, απεντάξεων έργων, νέων μονοκαλλιεργειών και προσωπικών επιχειρηματικών επιλογών δεν πρόκειται να απαντήσουμε.

Όλοι κρινόμαστε άλλωστε.

Υ.Γ. Ευχόμαστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την δημοπράτηση και την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου που αποτελεί δικαίωση της πολύχρονης προσπάθειας του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ Κοζάνης «Ηλιαχτίδα».

Μοιραστείτε την είδηση