Νταμπλάς από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ – «Στα κάγκελα» οι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά της περιοχής

5 Min Read
Ο λογαριασμός της ΔΕΗ ζαχαροπλαστείου της Πτολεμαϊδας

Σοκ και δέος περιμένει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που κάνουν το… λάθος να ανοίξουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.  Οι λογαριασμοί κινούνται σε επίπεδα ακόμη και τριπλάσια σε σχέση με τα περσινά, δημιουργώντας απόγνωση στους καταναλωτές που δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του “Χρόνου” και του Σωκράτη Μουτίδη.

- Advertisement -

Μας ήρθε νταμπλάς

Όταν ο επιχειρηματίας στο χώρο του fitness στην Κοζάνη άνοιξε προχθές το βράδυ το λογαριασμό του ηλεκτρικού του ρεύματος, του έπεσε το σαγόνι… Ο λογαριασμός είχε υπερτριπλασιαστεί από την τιμή που συνήθως πλήρωνε. Μάλιστα, η προθεσμία πληρωμής λήγει στις 15/2 και ο ιδιοκτήτης γυμναστηρίου αποκλείει να καταφέρει να είναι συνεπής. «Το θέμα είναι ότι ακόμη κι αν καταφέρουμε τώρα να πληρώσουμε τα 2000, είναι σίγουρο ότι δεν θα τα καταφέρουμε στον επόμενο λογαριασμό» λέει. Είναι ένας από τους χιλιάδες Έλληνες και εκατομμύρια Ευρωπαίους που είδαν το ενεργειακό κόστος τους να αυξάνεται κατακόρυφα.

Ο λογαριασμός της ΔΕΗ γυμναστηρίου της Κοζάνης

Ζαλάδα από το ποσό χρέωσης

Ζαλάδα ήρθε και στον ιδιοκτήτη πιτσαρίας στο κέντρο της Κοζάνης, μόλις αντίκρισε το ποσό χρέωσης στον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο άνθρωπος καλείται να πληρώσει το ποσό των 2700 ευρώ για τον ίδιο περίπου αριθμό κιλοβατώρων για 5100 κιλοβατώρες, όταν ο προηγούμενος λογαριασμός για το ίδιο διάστημα ήταν 1200 ευρώ και οι κιλοβατώρες που κατανάλωσε 5300.

Δίπλα του ψητοπωλείο με έκδοση μηνιαίου λογαριασμού έφτασε στα 1970 για 4000 κιλοβατώρες.

9.698 ευρώ τετράμηνο πληρώνει ζαχαροπλαστείο στην Πτολεμαΐδα

Για 28600 κιλοβατώρες, μεγάλο ζαχαροπλαστείο στην Πτολεμαΐδα καλείται να πληρώσει κοντά στα 10.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μαζί με τις εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία, την προμήθεια των πρώτων υλών και τόσα άλλα, κάνουν τις υποχρεώσεις δυσβάσταχτες. Όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες που δημοσιοποίησαν τα ποσά που πληρώνουν «δεν το κάνουμε για να μας λυπηθείτε, αλλά για να δείτε τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις της περιοχής και να τις στηρίξετε».

Ο λογαριασμός της ΔΕΗ ζαχαροπλαστείου της Πτολεμαϊδας

15.000 ευρώ η ρήτρα αναπροσαρμογής για ξενοδοχείο της περιοχής

Ξενοδοχείο της περιοχής καλείται να πληρώσει ρήτρα αναπροσαρμογής 15.000 ευρώ. H Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας είναι το μεγάλο ποσό που βλέπουν οι καταναλωτές να διαφοροποιείται στους λογαριασμούς τους. Έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2021 και είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας που αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται με αυτό τον τύπο: Κόστος Προμήθειας (€/kWh) = 1,18 * (MCP + Αποκλίσεις)+ 0,018€/kWh, όπου «MCP» είναι η τιμή που έλαβε η Αγορά Επόμενης Ημέρας και η Ενδοημερήσια Αγορά κατά την περίοδο κατανάλωσης του Πελάτη που τιμολογείται σε έκαστο λογαριασμό και «Αποκλίσεις» η τιμή που έλαβαν οι Αποκλίσεις στην Αγορά Εξισορρόπησης Ενέργειας κατά την περίοδο κατανάλωσης του Πελάτη που τιμολογείται σε έκαστο λογαριασμό.

Παράδειγμα της εταιρείας nrg για το πως υπολογίζεται η Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Μέτρα στήριξης ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας. Τα μέτρα έχουν ως εξής:

Οικιακά τιμολόγια ρεύματος: -Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις κύριες κατοικίες όπως δηλώνονται στο Ε1 ανεξαρτήτως εισοδήματος. Μέση μηνιαία ενίσχυση θα είναι 39 ευρώ τον Φεβρουάριο.

-Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.λπ.), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση). Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65€/MWh. Από τον Φεβρουάριο και μετά, εξετάζεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της επιχείρησης.

 

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση