Ο 17χρονος Ηλίας Θεοχάρους από την Νεάπολη Κοζάνης με την… δική του χημική ένωση

6 Min Read

Ο μοναδικός μαθητής δημόσιου σχολείου που προκρίθηκε στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες

Τρεις μαθητές από την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στον 35ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες που θα γίνει στο Κατοβίτσε (Πολωνία). Ένας από αυτούς και ο μοναδικός που φοιτά σε δημόσιο σχολείο, είναι από την Νεάπολη Κοζάνης και η εργασία του με θέμα «Σχηματισμός Οργανικής Ένωσης με Ιοντικό Δεσμό» ήταν αυτή που του έδωσε το «εισιτήριο» για να διαγωνιστεί με τους καλύτερους της Ευρώπης στην χημεία.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Και ενώ για πολλούς η Χημεία ήταν και είναι ένα μάθημα που δεν «πλησιάζεται» για τον 17χρονο Ηλία Θεοχάρους είναι ένα «φοβερό μάθημα, γιατί όχι μόνο μπαίνεις μέσα στα υλικά που περιτριγυρίζουν τον κόσμο, αλλά μπορείς να πειραματιστείς και ο ίδιος, να δεις τι μπορεί να γίνει με τα υλικά και έχει πάρα πολλούς τομείς εφαρμογής. Από τα τρόφιμα και τη βιομηχανία μέχρι την ιατρική και την φαρμακευτική» λέει ο ίδιος στον «Χ».

Η χημικός Στέλλα Γκούζου απο την Κοζάνη με τον μαθητή της Ηλία Θεοχάρους

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ηλίας είχε μια απορία στο μάθημα της Χημείας για το πως να σταθεί μια χημική ένωση, η οποία μέχρι τότε δεν αναφερόταν σε κάποιο βιβλίο. Η ερώτησή του εξέπληξε ευχάριστα την Χημικό Στέλλα Γκούζου από την Κοζάνη που εντόπισε αμέσως την έφεση του στην Χημεία και τον παρακίνησε να ασχοληθεί περισσότερο και εκτός σχολικής ύλης με το θέμα για να αναζητήσει πληροφορίες. Η αναζήτηση που έκαναν δεν απέφερε καρπούς και έγινε εκτενής όταν ο 17χρονος εγκατέστησε στον υπολογιστή του ένα πρόγραμμα υπολογιστικής χημείας που του επέτρεψε την «οπτικοποίηση» των μορίων και να εκτελεί μετρήσεις επάνω σε αυτά (το μήκος τους, τη γεωμετρία τους κλπ). «Εργάστηκα επάνω σε αυτό που είχα σκεφτεί και δεν μπορούσε να βγει στο εργαστήριο για να βρω μέθοδο να συνθέσω την ένωση σύμφωνα με τις γνώσεις που έχουμε μέχρι τώρα στην χημεία. Και εντελώς τυχαία είχα δει την ανακοίνωση του διαγωνισμού του υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για άτομα ηλικίας 14 έως 20 ετών που καλούσε νέους επιστήμονες να καταθέσουν κάποια μελέτη ή ευρεσιτεχνία ή κάποιο πείραμα για να αξιολογηθεί από μια επιτροπή και να επιλεγούν οι τρεις καλύτερες για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό. Τα ευχάριστα νέα ήρθαν από την καθηγήτριά μου που μου ανακοίνωσε ότι ήμουν ανάμεσα στους τρεις» πρόσθεσε ο Ηλίας Θεοχάρους.

Τα σχόλια της επιτροπής αξιολόγησης για την έρευνα του 17χρονου μαθητή του ΓΕΛ Νεάπολης ήταν επαινετικά μιας και πρόκειται για αποτελέσματα μιας χημικής ένωσης που δεν έχει καταγραφεί. «Λόγω του ότι είμαι χρόνια αναπληρώτρια και έχω την ευκαιρία να βλέπω πολλούς μαθητές, η αλήθεια είναι ότι ο Ηλίας από την πρώτη στιγμή έδειξε πως έχει έφεση στη Χημεία. Ειδικά όταν με ρώτησε για την συγκεκριμένη ένωση κατάλαβα ότι είναι ένα παιδί που του αρέσει η έρευνα, το πείραμα και η επιστήμη. Η διάκριση αυτή είναι επίσης μια απόδειξη ότι το ελληνικό δημόσιο σχολείο και μάλιστα της περιφέρειας μπορεί να αναδείξει τις σπουδαίες ικανότητες των μαθητών παρά του ότι δεν είναι και πλήρως εξοπλισμένα τα εργαστήρια. Είναι επίσης σημαντική η όρεξη και το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για να τα βοηθούν στο να εξελιχθούν και να βλέπουν ότι όταν ένα παιδί έχει κάποιες απορίες ή όταν θέλει να εξερευνήσει κάτι λίγο παραπάνω, να του δίνουν χρόνο και ενθάρρυνση για να μπορέσει να το φτάσει μέχρι όπου πάει» αναφέρει η εκπαιδευτικός Στέλλα Γκούτζου.

Μπορεί οι μαθητές να έχουν την πρώτη τους επαφή με την χημεία στο γυμνάσιο αλλά στο λύκειο «κληρώνεται» αν αγαπήσεις ή όχι το συγκεκριμένο μάθημα. Ωστόσο, ο Ηλίας είχε τριβή με την χημεία εξ απαλών ονύχων, όταν σε μικρή ηλικία είχε στο σπίτι παιχνίδια όπως το «μαθαίνω και δημιουργώ» με το οποίο έκανε μόνος του απλά πειράματα και χημικές αντιδράσεις. «Φέτος θα πάω Γ’ Λυκείου και έχω τις πανελλαδικές μπροστά μου και έχω στόχο την Ιατρική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με ενδιαφέρει πολύ και η κλινική ιατρική και η έρευνα για να το συνδυάσω με την χημεία αλλά αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσω αργότερα» συμπλήρωσε ο Ηλίας.

Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στο Κατοβίτσε, η έρευνα θα παρουσιαστεί σε ειδική επιτροπή που θα αξιολογήσει τα ευρήματα. Ταυτόχρονα, στον χώρο θα υπάρχει και ανοιχτή έκθεση με περίπτερα των ομάδων κάθε χώρας με στόχο επισκέψεις επιστημόνων για να «εντοπίσουν» ταλέντα.

Όλα αυτά στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, μια πρώην λιγνιτική περιοχή που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και έχει μετεξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια περιοχή με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση