Ο Δήμαρχος Βοΐου στις εκδηλώσεις μνήμης για τους συντρόφους του Ρήγα Βελεστινλή στην Καστοριά

4 Min Read

Στις εκδηλώσεις μνήμης για τους συντρόφους του Ρήγα Βελεστινλή που έλαβαν χώρα στην πόλη της Καστοριάς, το διήμερο 25 και 26 Ιουνίου 2016 παρέστησε ο Δήμαρχος Βοΐου Δημήτριος Λαμπρόπουλος.

Ένα χρόνο μετά την τιμητική εκδήλωση στο Βελιγράδι, ο Δήμος Καστοριάς διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τους αδερφούς Εμμανουήλ, συντρόφους του Ρήγα, που κατάγονται από την Καστοριά, σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και τοπικών συλλόγων, του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Καστοριάς «Αδελφών ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ», του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Καστοριάς «ΑΡΜΟΝΙΑ» και του Συλλόγου «Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα». Στις εκδηλώσεις παρέστησαν εκπρόσωποι των Δήμων όπου κατάγονται οι σύντροφοι του Ρήγα, μεταξύ των οποίων και ο Θεοχάρης Τουρούντζιας από τη Σιάτιστα.

- Advertisement -

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 25 Ιουνίου επίσκεψη στο Αρχοντικό των Αδελφών Εμμανουήλ που λειτουργεί ως Ενδυματολογικό Μουσείο από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Καστοριάς «ΑΡΜΟΝΙΑ». Την επόμενη ημέρα, το πρωί, τελέστηκε μνημόσυνο για τους Αδελφούς Εμμανουήλ στον Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην μνημειακή στήλη των Αδελφών Εμμανουήλ στην Πλατεία Ντολτσού στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς, και στη συνέχεια αφιερωματική εκδήλωση για τους Αδελφούς Εμμανουήλ στην αίθουσα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς (Αρχοντικό Πηχεών), όπου έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των Δήμων, από όπου κατάγονται οι σύντροφοι του Ρήγα και ομιλία για τη ζωή και δράση των Αδελφών Ιωάννη και Παναγιώτη Εμμανουήλ από τον Δήμαρχο Καστοριάς Ανέστη Αγγελή. Η εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του βιβλίου του πρ. Υπουργού- Αντιπροέδρου της Βουλής Γεωργίου Σούρλα «Οι τελευταίες μέρες του Ρήγα και των Συντρόφων του στον Πύργο Νεμπόϊσα».

 

Στο χαιρετισμό του Δημάρχου Βοΐου έγινε αναφορά για την πόλη της Σιάτιστας, μια πόλη που πρόσφερε μαζί με την ευρύτερη περιοχή, σπουδαιότατες υπηρεσίες στην υπόθεση του οράματος του Ρήγα Βελεστινλή για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό, την αποτίναξη αυτού του ζυγού και από τους άλλους Βαλκανικούς λαούς, και τέλος την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία αυτών χωρίς καμία διάκριση.

Απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Δημάρχου Βοΐου: «Η Σιάτιστα δικαιούται να επαίρεται διότι στον κύκλο των συνεργατών του Ρήγα συμπεριλαμβάνονται πολλά τέκνα της που έδρασαν μαζί του για το μεγάλο όραμα της απελευθέρωσης της πατρίδας. Ο νεαρός Θεοχάρης Τουρούντζιας ήταν από τους πιο έμπιστους του Βελεστινλή. Οι Σιατιστινοί δημοσιογράφοι, εκδότες και τυπογράφοι Γεώργιος και Πούπλιος Πούλιου, οι γνωστοί Μαρκίδες Πούλιου, εκδότες της πρώτης σωζόμενης ελληνικής Εφημερίδας στη Βιέννη (1790-1797), έθεσαν στην διάθεση του Ρήγα το τυπογραφείο τους και αυτούς εμπιστεύθηκε για να τυπώσει τα επαναστατικά του φυλλάδια. Συνελήφθησαν, και ως αυστριακοί υπήκοοι δεν παραδόθηκαν στις τούρκικες αρχές αλλά εξορίστηκαν.

Οι αδερφοί Ιωάννης και Παναγιώτης Εμμανουήλ, με καταγωγή από την Καστοριά και με μητέρα από τη Σιάτιστα, της οικογένειας Νεμόζια κατά την παράδοση, στους οποίους είναι αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση, ανέλαβαν μαζί με τον Θεοχάρη Τουρούντζια, το δύσκολο και επικίνδυνο έργο, να μοιράσουν στους Έλληνες στα παραδουνάβεια μέρη την επαναστατική προκήρυξη και το Θούριο. Ο Θεοχάρης με το πρόσχημα εμπορικών υποθέσεων ταξίδευε ανάμεσα στη Βιέννη, Βουδαπέστη και Σεμλίνο για να μοιράσει κρυφά στους ομογενείς τα επαναστατικά φυλλάδια.

Όλοι οι σύντροφοι του Ρήγα υπήρξαν πρωτοπαλίκαρα και μάρτυρες της ελευθερίας. Και είμαστε όλοι περήφανοι για αυτούς. Αιωνία τους η μνήμη».

Στις εκδηλώσεις της Κυριακής παρέστησαν, επίσης, ο Τοπικός Σύμβουλος Σιάτιστας Γιώργος Χαντιώνας και ο Πρόεδρος και μέλη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου».

 

Μοιραστείτε την είδηση