Ο Δήμος Κοζάνης για το νέο λογότυπο

4 Min Read

[clear]

Ο Δήμος Κοζάνης, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προέβη σε διενέργεια ανοιχτού πανελλήνιου διαγωνισμού για νέο Λογότυπο, καθώς το προηγούμενο λογότυπο, που απεικόνιζε τον Γ. Λασσάνη, έπαψε να έχει ισχύ από το 2011, όταν ο Δήμος έγινε Καλλικρατικός.

Η επιτροπή επιλογής του λογότυπου είχε επικεφαλής τον Κοζανίτη Στέργιο Δελιαλή, διεθνώς αναγνωρισμένο γραφίστα και ιδρυτή του Μουσείου Design στη Θες/νίκη. Tα άλλη μέλη της επιτροπής ήταν δύο γραφίστες της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος, ένας εκπρόσωπος του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Κοζάνης και δύο δημοτικοί σύμβουλοι.

Πραγματοποιήθηκε διαγωνιστική διαδικασία με κλειστά ονόματα, δύο φορές, διότι η πρώτη κρίθηκε άγονη, και έγινε επανάληψη του διαγωνισμού.

Μετά την επιλογή αυτή της επιτροπής, την Τετάρτη το βράδυ εγκρίθηκε το πρακτικό από το Δημοτικό Συμβούλιο και ακολουθεί έγκριση από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το σκεπτικό στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση, παρουσία των σχεδιαστών,  αλλά και της αρμόδιας επιτροπής.

Ανάλυση και παρουσίαση του επιλεγέντος Λογοτύπου:

     Το νέο λογότυπο του Δήμου Κοζάνης συμβολίζει με τρόπο λιτό την προοπτική του διευρυμένου Δήμου Κοζάνης για το μέλλον. Με έμμεσες αναφορές και συμβολισμούς, εκπέμπει δυναμισμό, αντανακλά τοπικότητα και  διακρίνεται από σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση.

     Πιο αναλυτικά, το πρωτόγραμμα Κ εκφράζει το αρχίγραμμα του Δήμου Κοζάνης. Το γράμμα Μ, αποτελεί μία έμμεση αναφορά στην ιστορία του τόπου, «περιγράφοντας» το Καμπαναριό της Κοζάνης, τον «Μαμάτσιο». Ο φυσικός πλούτος συμβολίζεται με αναφορά στον  κρόκο Κοζάνης. Ο πολιτισμός του τόπου περιγράφεται μέσω του φανού, που στη φλόγα του εσωκλείεται η πολιτιστική δημιουργία και η λαογραφία στο σύνολό της. Η εστία του φανού αποτελεί συμβολικά μια ευρύτερη εστία πολιτισμού και ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης.

     Τα 2 γράμματα Κ & Μ αποδίδονται μέσω ορθογωνίων τριγώνων σχεδιασμένων απόλυτα γεωμετρικά. Η αναστροφή του γράμματος «Κ» (Κοζάνη) δίνει το γράμμα Μ (Μαμάτσιος). Αυτά τα 2 τυπογραφικά στοιχεία παντρεύονται με τους στήμονες του κρόκου και τη φλόγα των φανών. 

     Η γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε είναι η Neutra face Text Greek, μια μεγάλη οικογένεια με πολλά βάρη, που δύναται να ικανοποιήσει όλες τις τυπογραφικές ανάγκες. Σχεδιασμένη από τον Christian Schwartz το 2002, θεωρείται η πιο γεωμετρική γραμματοσειρά που σχεδιάστηκε ποτέ. Ο σχεδιασμός της είναι βαθύτατα επηρεασμένος από τις αρχές και τις αρχιτεκτονικές φόρμες του Richard Neutra. Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της γραμματοσειράς, ο μεγάλος οφθαλμός της, και άρα η ευαναγνωσιμότητά της. Οι απολήξεις αυτή¬ς, συνδέονται άρρηκτα με το λογότυπο, συμπληρώνοντας το γεωμετρικά φορμαλιστικό σύμβολο «ΚM».

     Η σχεδιαστική απλότητά του, σε μονοχρωμία, δίνει μεγάλες δυνατότητες χρήσης, εξυπηρετεί στην εύστοχη τοποθέτησή του σε τυπογραφικά ή ψηφιακά μέσα, καθώς και σε ιδιαίτερες κατασκευές (όπως σφραγίδα), ανάλογα με τις απαιτήσεις του Δήμου.

    Το νέο λογότυπο του Δήμου Κοζάνης έρχεται να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και την οπτική περιγραφή του τόπου, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξωστρέφειά του.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση