Ο Ευρωβουλευτής, το Σκοπιανό, οι Μητροπολίτες, το συλλαλητήριο. Γράφει ο Δημήτρης Κλείδης

5 Min Read

Στον «Χρόνο» της 20 Ιανουαρίου 2018 δημοσιεύθηκαν αποσπάσματα της συνέντευξης του Ευρωβουλευτού Στέλιου Κούλογλου προς τους δημοσιογράφους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη .
Μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά και τα εξής: «…Οι Μητροπολίτες καταρχήν πρέπει να πάνε στις εκκλησίες τους. Όπως δεν θέλουμε να ανακατευόμαστε στα εσωτερικά τους, έτσι και οι Μητροπολίτες θα πρέπει να πάψουν να ανακατεύονται στην πολιτική, που είναι θέμα των πολιτών και των ψηφοφόρων να αποφαφίσουν. Οι Μητροπολίτες έχουν δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους, αλλά να μην απαιτούν και να μη προσπαθούν να διαμορφώσουν την εξωτερική πολιτική της Χώρας…», θεωρώντας – ορθά ότι – την λύση πρέπει να την δώσουν οι πολιτικοί.
Σχετικά με το παραπάνω απόσπασμα, καλόν είναι να ακουσθεί και η άλλη πλευρά, χωρίς την παραμικρή διάθεση τα παρακάτω αντιπαρατιθέμενα να θεωρηθούν ως υπερασπιστική γραμμή των Μητροπολιτών, οι οποίοι άλλωστε, δεν την έχουν ανάγκη, καθότι οι ίδιοι είναι ικανοί να υπερασπισθούν εαυτούς, καλλίτερα από κάθε άλλον!…
Ο γνωστός Ευρωβουλευτής και καλός δημοσιογράφος γνωρίζει κάλλιστα ότι και οι Μητροπολίτες είναι Έλληνες πολίτες. Ότι, υπ’ αυτήν την γενικήν ιδιότητά των, είναι, κατά το Σύνταγμα, ίσοι ενώπιον του νόμου και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις (αρθρ. 4). Ότι, επίσης κατά το Σύνταγμα, καθένας (άρα και οι Μητροπολίτες) έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας (αρθρ. 5). Ότι, ομοίως κατά το Σύνταγμα, καθένας (συνεπώς και οι Μητροπολίτες) μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και διά του Τύπου τους στοχασμούς του, τηρώντας τους νόμους του Κράτους (αρθρ. 14).
Οι ενδεικτικώς αναγραφόμενες παραπάνω διατάξεις των άρθρων του Συντάγματος – τις οποίες σίγουρα γνωρίζει ο συνεντευξιαζόμενος Ευρωβουλευτής, ορίζουν και καθιερώνουν μερικά από τα θεμελιώδη, αναφαίρετα και απαράγραπτα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και μη εξαιρουμένων και των Μητροπολιτών. Οι οποίοι, βεβαίως, ουδέποτε εγκατέλειψαν τις Εκκλησίες των, αλλά και ουδόλως απαγορεύεται να ενδιαφέρονται για τα εθνικοκοινωνικοπολιτικά προβλήματα του τόπου τους. Διαβιούντες δε, στην ίδια κοινωνία με τον λαό, αποτελούν τους γνήσιους εκφραστές αυτού, σε πλείστες όσες περιπτώσεις. Είναι, λοιπόν, ενεργοί πολίτες, δυνάμενοι να έχυν υπεύθυνο λόγο, μετουσιωμένο – οσάκις επιβάλλεται – και σε καθοριστική ψήφο, για την λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων. Κοντολογίς, οι Μητροπολίτες δεν είναι ένα περιθωριοποιημένο σώμα της κοινωνίας, αλλά ένα ζωντανό, ενεργό, με ηγετικό ρόλο, κύτταρο αυτής, το οποίο σε καμμία περίπτωση, δεν προσβλέπει στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Χώρας. Έχει, όμως, το χάρισμα να συλλαμβάνει τις ευαισθησίες του λαού, τις οποίες, εν είδει διαύλου, τις διοχετεύει και τις μεταφέρει σε εκείνους για τους οποίους προορίζονται. Έχει επίσης όχι απλώς δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να λαμβάνει θέση έγκαιρα, όταν διαπιστώνει ότι κινδυνεύουν τα όσια και τα ιερά, όπως στην περίπτωση με το Σκοπιανό.
Σε εκείνους, οι οποίοι, εθελοτυφλούντες, δεν διαβλέπουν τέτοιο κίνδυνο, την απάντηση την έδωσε η λαοθάλασσα του συλλαλητηρίου της 21ης Ιανουαρίου 2018, στην Θεσ/νίκη.
Το μήνυμα ηχηρό προς Κυβερνώντες και εν αναμονή Κυβερνώντες. Χωρίς ενδοιασμούς και περιστροφές, καθαρά και ξάστερα, η ογκώδης λαοσύναξη της Θεσ/νίκης βροντοφώναξε:
Το όνομα Μακεδονία ή παράγωγο αυτού είναι αδιαπραγμάτευτο!…
Το όνομα Μακεδονία είναι η ψυχή μας και ούτε δωρίζεται, ούτε χαρίζεται!…
Το όνομα Μακεδονία είναι μέρος της ιστορίας μας, η οποία ούτε παραχαράσσεται, ούτε παραδίδεται!…
Ταυτόχρονα, το εντυπωσιακό και γεμάτο παλμό συλλαλητήριο προειδοποίησε:
Οτιδήποτε διαφορετικό οδηγεί στο άνοιγμα του ασκού του Αιόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς οι από Βορρά και εξ Ανατολών γείτονές μας ορέγονται να πραγματοποιήσουν τις επεκτατικές τους βλέψεις.
Ο άξιος της ιστορίας του λαός, με το βροντερό «παρών» του στο συλλαλητήριο της Θεσ/νίκης, έδειξε τον δρόμο προς τους αρμόδιους. Καμμία Κυβέρνηση, κανένα κόμμα δεν έχει το δικαίωμα να αγνοήσει ή παραγνωρίσει την κατηγορηματική λαϊκή εντολή της Κυριακής,  της 21ης λήγοντος μηνός. Όλοι οφείλουν να εναρμονισθούν με αυτήν.
Διαφορετικά, υποθάλπουν την δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόσφατη λαϊκή εντολή και την μέχρι τούδε ακολουθούμενη πολιτική. Στην περίπτωση δε αυτή και προς άρση της δυσαρμονίας, την λύση θα κληθεί να την δώσει ο κυρίαρχος λαός, με την διενέργεια δημοψηφίσματος.
Οι αρμόδιοι, ας εκτιμήσουν τα δεδομένα και ας αποφασίσουν…
ΔΗΜ. ΚΛΕΙΔΗΣ

Μοιραστείτε την είδηση