Ο καλλιτέχνης από την Πάτρα που έφτιαξε 15 άρματα για την Αποκριά της Κοζάνης! Τι λέει για την εμπερία του σε Πατρινό ΜΜΕ

2 Min Read

Ο Eno Shkodrani από την Πάτρα ήταν ο επικεφαλής της εξαμελούς καλλιτεχνικής ομάδας, η οποία ετοίμασε φέτος τα άρματα της παρέλασης της Κοζάνης.

Ο νέος καλλιτέχνης που χρόνια τώρα δημιουργούσε για το Πατρινό Καρναβάλι πέρασε τις αποκριές στην Κοζάνη όπου εκτός από το να δημιουργήσει, παρέλασε κιόλας πάνω σε άρμα

Μιλήσαμε μαζί του και μας είπε πολύ όμορφα πράγματα για την εμπειρία του, στην όμορφη Κοζάνη!

«Ήμουν καλεσμένος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κοζάνης. Εκεί κάθε χρόνο κάνουν ένα παραδοσιακό καρναβάλι, με τους φανούς (φωτιές) που ανάβουν σε κάθε γειτονιά και χορεύουν γύρο από την φωτιά όλη νύχτα, πίνοντας κρασί και κερνώντας τον κόσμο και τους επισκέπτες.

Τρώνε τα παραδοσιακά «κιχιά» (κάτι σαν στριφτή τυρόπιτα) ενώ ο πιο γνωστός τους χορός είναι το «έντεκα». Τραγουδούν παραδοσιακά και σκωπτικά τραγούδια (από αυτά που έχουν βωμολοχίες και που τα έκανε γνωστά και η Δόμνα Σαμίου).

Την Κυριακή κάνουν παρέλαση αρμάτων, οι μισοί με παραδοσιακές στολές και οι άλλοι με σατιρικές στολές. Ανάλογα με το θέμα του Άρματος, κάνουν χιούμορ στην τοπική διάλεκτο που κόβει τα φωνήεντα.»

«Τα θέματα των αρμάτων τα διάλεξαν οι ίδιοι οι Φανοί (πολιτιστικοί σύλλογοι) και εγώ τους έφτιαξα τις μακέτες και τις κατασκευές.

Η προσπάθεια ήταν να μην αλλάξει το ύφος και το στιλ της κοζανίτικης Αποκριάς, παρότι ήρθαν Πατρινοί να τα φτιάξουν.

Ήταν κουραστικό, για έναν μήνα να βγει όλη αυτή η δουλειά άλλα περάσαμε τέλεια. Εγώ ένα μόνο θα σου πω. Εκεί έχουν διπλοβρασμένο τσίπουρο – δυναμίτη!

Παρέλασα και εγώ μαζί επάνω σε Άρμα ντυμένος και ήταν πολύ ωραία εμπειρία.

Πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια λείπω από την «Παρέλαση της Πάτρας» και η αλήθεια ήταν πως κάπως ένιωσα.

Πηγή patrasevents.gr

 

 

Μοιραστείτε την είδηση