Ο κάθε ένας ας μιλά μόνο για τα δικά του

3 Min Read

Τι ήταν πάλι αυτή η ξαφνική ρουκέτα; Λίγες ώρες πριν από την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, το ΑΠΕ, μετέδωσε, την Τρίτη το απομεσήμερο, την είδηση ότι «παγώνουν», με μονομερή ελληνική απόφαση, τα περίφημα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Όπερ, υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε ως μέσο πίεσης κατά του καθεστώτος Έρντογαν. Ότι ήταν δηλαδή η ελληνική πολιτική απάντηση στις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις, με κορυφαία την περίεργη συμφωνία της Τουρκίας με την …μισή Λιβύη.
Σε όσους παρακολουθούμε, διαχρονικώς και εκ του σύνεγγυς, τις πολυκύμαντες ελληνοτουρκικές σχέσεις, η είδηση αυτή ακούσθηκε σαν μια ακατανόητη απόφαση. Και ευλόγως αναρωτηθήκαμε αν είναι δυνατόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προβαίνει σε μια ενεργεία που τινάζει εκ προοιμίου στον αέρα μια συνάντηση με τον Έρντογαν, την οποία ο ίδιος επεδίωξε. Η αν επρόκειτο για «γκάφα» κάποιου δημοσιογράφου του ΑΠΕ, την οποία έσπευσαν αμέσως να αναταράξουν όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Τελικώς αποδείχθηκε ότι η «γκάφα» δεν ήταν δημοσιογράφου. Αλλά του υπουργού Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλου. Ο όποιος μιλώντας με δημοσιογράφους, στο Λονδίνο, όπου προσήλθε και αυτός για την σύνοδο του ΝΑΤΟ, έδωσε αυτή την «πληροφορία».
Ελαφρά τη καρδία. Και παραβαίνοντας δύο αρχές. Πρώτον ότι αρχηγού παρόντος, αφού και ο πρωθυπουργός βρισκόταν επίσης στο Λονδίνο, πασά αρχή παυσάτω. Και δεύτερον ότι την εξωτερική πολιτική, κάθε χώρας, δεν την χαράζει ο υπουργός Αμύνης, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών και, κατά μείζονα λόγο, ο πρωθυπουργός. Η δουλειά του υπουργού Αμύνης είναι να εξασφαλίζει τις συνθήκες που καθιστούν δυνατή την υλοποίηση της άνωθεν χαρασσόμενης εξωτερικής πολιτικής.
Έτρεχαν βραδιάτικα όλοι να μαζέψουν πίσω την «είδηση» που δεν ήταν είδηση. Διότι ένα τέτοιο μετρό μπορεί μεν να είναι σε εκείνα που, αν χρειασθεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν αποφασίζεται αναρμοδίως. Ούτε γνωστοποιείται με …διαρροές ε πολιτικοδημοσιογραφικά «πηγαδάκια».
Εντάξει. Κάποιοι, όπως ο συγκεκριμένος υπουργός, είναι «στραβάδια» στην άσκηση εξουσίας. Αλλά αν θέλουν να αποφύγουν τέτοιες πατάτες θα πρέπει να σέβονται μια πρακτική: Ο καθένας να μιλά μόνο για θέματα της αρμοδιότητας του και μόνον όταν είναι αναγκαίο και χρήσιμο να το κάνει. Και αυτό δεν αφόρα μόνον τον κ. Παναγιωτόπουλο. Διότι είναι και άλλοι πολυπράγμονες και λάλοι.

Μοιραστείτε την είδηση