Ο Κωνσταντίνος Τασούλας υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

12 Min Read

«Μοιράζομαι σήμερα μαζί σας τις σκέψεις μου για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό. Και, ταυτόχρονα, ανακοινώνω την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόσωπο που θα κληθεί να τον υπηρετήσει. Γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, να κρίνουν επιχειρήματα και να γίνονται, έτσι, μέτοχοι σε όλες τις εξελίξεις της δημόσιας ζωής», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε προς τους πολίτες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο».

Υπογράμμισε επίσης ότι «με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία. Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση».

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του ευχαρίστησε την κυρία Σακελλαροπούλου που όπως είπε κράτησε πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια και εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου και κάλεσε όλα τα κόμματα της Βουλής να αξιολογήσουν την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα μέσα από ένα και μόνο πρίσμα: Αυτό του κύρους και της εμπειρίας, της γνώσης αλλά και του χαρακτήρα, προκειμένου να αναδειχθεί σε πρώτο πολίτη. «Κι αν η αμερόληπτη απάντηση σε αυτά τα κριτήρια είναι καταφατική, τους ζητώ να τον στηρίξουν. Θα είναι μία επιλογή ενότητας και προοπτικής για την Ελλάδα», κατέληξε.

Αναλυτικά στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Μοιράζομαι σήμερα μαζί σας τις σκέψεις μου για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό. Και, ταυτόχρονα, ανακοινώνω την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόσωπο που θα κληθεί να τον υπηρετήσει. Γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, να κρίνουν επιχειρήματα και να γίνονται, έτσι, μέτοχοι σε όλες τις εξελίξεις της δημόσιας ζωής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει.

Γιατί ο αρχηγός του κράτους μπορεί μεν να έχει περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, όμως αποτελεί το σύμβολο του έθνους. Σε σχέση, συνεπώς, με την υψηλή του αποστολή, η πολιτική του αφετηρία έχει μικρότερη σημασία. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς.

Με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία. Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο.

Ο Κώστας Τασούλας έχει επίσης υπηρετήσει τον τόπο ως Δήμαρχος, ως Βουλευτής επί 25 χρόνια, και ως Υπουργός. Γνωρίζει, λοιπόν, καλά το βάρος της ευθύνης που καλείται να αναλάβει. Ταυτόχρονα, η ηπειρώτικη καταγωγή του αλλά και τα μαθητικά του χρόνια στο Ίδρυμα Τοσίτσα, τον όπλισαν με τη δύναμη του αυτοδημιούργητου. Όπως πυροδότησαν και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια, για τον κάθε πολίτη, στην κάθε γωνιά της επικράτειας.

Διαθέτει, ακόμη, μία πλούσια καλλιέργεια και βαθιά γνώση της ελληνικής Ιστορίας, αληθινό πατριωτισμό και έναν χαρακτήρα ακέραιο, με κοινωνική ευαισθησία και μία γνήσια απλότητα και σεμνότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι, αν και επί χρόνια παρών στην πρώτη γραμμή, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να φιλοτεχνήσει το δικό του επικοινωνιακό προφίλ. Όλα αυτά, συνεπώς, αποτελούν εγγυήσεις για μία εξαιρετική θητεία.

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία έχω ήδη ενημερώσει για την επιλογή μου, τίμησε την αποστολή της με συνέπεια και με αίσθημα ευθύνης. Κρατώντας πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια, εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου. Με προτάγματα πολιτισμού και επιστήμης, αλλά και αναπτύσσοντας μία ανεπιτήδευτη επικοινωνία με τους πολίτες.

Έκρινα, όμως, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφήνει θετικό αποτύπωμα στην Ιστορία της χώρας. Ως Πρωθυπουργός και ως απλός πολίτης την τιμώ και θέλω να την ευχαριστήσω από καρδιάς.

Καλώ όλα τα κόμματα της Βουλής να αξιολογήσουν την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα μέσα από ένα και μόνο πρίσμα: αυτό του κύρους και της εμπειρίας, της γνώσης αλλά και του χαρακτήρα, προκειμένου να αναδειχθεί σε πρώτο πολίτη. Κι αν η αμερόληπτη απάντηση σε αυτά τα κριτήρια είναι καταφατική, τους ζητώ να τον στηρίξουν. Θα είναι μία επιλογή ενότητας και προοπτικής για την Ελλάδα».

Κ. Τσουκαλάς: Ο κ. Μητσοτάκης κονταίνει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον φέρνει στα κομματικά και προσωπικά του μέτρα

«Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση -πέραν του Κων/νου Καραμανλή που ήταν Πρωθυπουργός- που επιλέγει ο Πρωθυπουργός έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός του. Εδώ υπάρχει μια απροκάλυπτη επιχείρηση κατά τη γνώμη μου να κοντύνει ο θεσμός του Προέδρου και να έρθει στα κομματικά και προσωπικά μέτρα του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας». Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κώστας Τσουκαλάς, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισής του το πρωί στην ΕΡΤNEWS, επισημαίνοντας ότι η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα δεν θα υπερψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο και θα φέρει τη δική του πρόταση.

Ο κ. Τσουκαλάς έκανε λόγο για μια βαθιά αρνητική καινοτομία και υποστήριξε ότι «η πρόταση του Πρωθυπουργού δείχνει ότι πάει να λύσει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα». «Είναι όμηρος -φαίνεται- ο κ. Μητσοτάκης αφενός των εσωκομματικών του ζητημάτων και αφετέρου της προσωπικής πολιτικής του ανασφάλειας», σχολίασε.

Απαντώντας σχετικά με το «κυβερνητικό επιχείρημα» ότι ο κ. Τασούλας είχε ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε: «Έχει καμία σχέση ο Πρόεδρος της Βουλής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι πάντα από το πρώτο κόμμα που είναι πλειοψηφία. Θα ήταν μικρόψυχο, αν θέλετε, να μην ψηφίσεις τον προερχόμενο από την πλειοψηφία ΠτΒ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχεδόν πάντα είναι από κάποιο άλλο κόμμα».

Πρόσθεσε ότι «στην προκειμένη περίπτωση σπάει μια επιτυχημένη παράδοση και έχει μονοκομματικά ή και μονοκρατορικά χαρακτηριστικά αυτή η επιλογή: ο κ. Μητσοτάκης παίρνει έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός του και επιλέγει να τον εγκαταστήσει στον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό». «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το αρ.30 παρ.1, είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος και πρέπει συνεπώς να μπορεί να συμπυκνώσει την εθνική ενότητα, να εγγυηθεί τη θεσμική ομαλότητα και να αναδεικνύει την ισορροπία του πολιτικού συστήματος», είπε.

Τέλος, ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της πρότασης που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ. «Η πρότασή μας θα αντικατοπτρίζει ακριβώς τη λογική μας σε σχέση με τον θεσμό. Ο λόγος που δεν τοποθετηθήκαμε ως τώρα σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα είναι γιατί σεβόμαστε τον θεσμό αλλά και το πρόσωπο της Προέδρου», ανέφερε καταληκτικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Σ. Φάμελλος: Στενά κομματική επιλογή του κ. Μητσοτάκη για ΠτΔ

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας έναν εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος και τις παραδόσεις της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Προχώρησε σε μία στενά κομματική επιλογή, υποτάσσοντας τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα. Αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων», σημείωσε, επισημαίνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κινήθηκε απολύτως θεσμικά».

«Πήραμε πρωτοβουλίες στον κατάλληλο χρόνο με σοβαρότητα και με σεβασμό στον θεσμό. Επισημάναμε ότι η υποψηφιότητα δεν μπορεί να είναι στενή κομματική επιλογή. Καταθέσαμε πρόταση με προοδευτική προοπτική και κατάλληλο πρόσωπο», δήλωσε και κατέληξε:

«Η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι μία υποψηφιότητα με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα και με διεθνή και ακαδημαϊκή εμπειρία. Είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει και δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερη υποστήριξη».

Μοιραστείτε την είδηση