Ο κορωνοϊός και η θεωρία του χάους

1 Min Read

Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα».
Διαφορετικές παραλλαγές εκφράζουν ουσιαστικά την ίδια ιδέα. Ότι δηλαδή μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.
Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, τις διαστάσεις του οποίου τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε, κάνει ακόμα πιο εύκολα αντιληπτό το φαινόμενο της πεταλούδας στην πραγματική ζωή.
Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί  κάποιους μήνες πριν, πως αυτό που συνέβη στο Γιουχάν της Κίνας, χιλιάδες μίλια μακριά μας, θα έφτανε να αλλάξει τόσο ριζικά και ταυτόχρονα δραματικά τη ζωή όλων μας.
Η αλληλεξάρτησή μας σήμερα στον πλανήτη είναι τόσο μεγάλη που αρκεί να βήξει κάποιος στην Ασία για να αρρωστήσει κάποιος άλλος στην Ιταλία.

Μοιραστείτε την είδηση