O Σύλλογος Επαγγελματιών Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου για την ημερίδα γαστρονομίας

7 Min Read

Την Τρίτη 5 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στον Αμπελώνα Καμκούτη στο Βελβεντό η Ημερίδα με θέμα: «Η ιχθυογαστρονομία στο τουριστικό μάρκετιγκ της Λίμνης Πολυφύτου».

Διοργανωτής ήταν ο Σύλλογός Επαγγελματιών Ψαράδων της Λίμνης Πολυφύτου και συνδιοργανωτές ο φιλοξενών την ημερίδα Αμπελώνας Καμκούτη και οι Εμποροεπαγγλεματικοί Σύλλογοι Βελβεντού και Σερβίων. Συντονιστής ήταν η Μ.Κ.Ο. Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού ενώ χορηγοί ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, οι ίδιοι οι διοργανωτές φορείς, οι Συνεταιρισμοί ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ Βελβεντού, το Ξενοδοχείο Ναϊάδες και η επιχείρηση οστρακοειδών ΜΠΛΕ ΚΑΒΟΥΡΙ από τη Χαλάστρα.

Ειδικοί χορηγοί ήταν οι έξι ταβέρνες της περιοχής που ετοίμασαν και σέρβιραν στο πολυπληθές ακροατήριο μαγειρεμένα ψάρια της λίμνης, που τους προμήθευσαν οι αλιείς μέλη του διοργανωτή συλλόγου και συγκεκριμένα τα καταστήματα: Πιτσαρία Λα Πλάζα, Ταβέρνα Εν Βελβεντώ, Ταβέρνα Νερόμυλος και Εξοχικό Κέντρο Μετόχι από το Βελβεντό, καθώς και Ταβέρνα Φωλιά και Ταβέρνα Ακρόπολις από τη Νεράϊδα. Τέλος στους ειδικούς χορηγούς ανήκει και η σεφ Νανά Γκαμπούρα από τα Σέρβια που ετοίμασε και σέρβιρε παέγια με καραβίδες και γλυκό  ροδακινόπαστας.

Στην είσοδο του χώρου υπήρχε ενημερωτικό υλικό ενώ ο Σύλλογος Ψαράδων φρόντισε να εκθέσει σε ειδική προθήκη πολλά είδη ζωντανών ψαριών της λίμνης. Οι δυο συνεταιρισμοί του Βελβεντού εξέθεσαν τα ολόφρεσκα και νόστιμα ροδάκινα. Αρκετοί ήταν και οι εθελοντές που στρατεύθηκαν για την όλη διοργάνωση.

Η ημερίδα φιλοξένησε τελικά περισσότερους από 350 πολίτες και την τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ κ. Αμανατίδης, ο Διευθυντής Αλιείας Νομού Κοζάνης κ. Δούρβας, η Διευθύντρια Υδάτινων Πόρων της Περιφέρειας κ. Ιακωβίδου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη υπηρεσιών και δομών.

Την ημερίδα άνοιξαν με τον χαιρετισμό τους εκ των διοργανωτών ο Πρόεδρος της ΜΚΟ Μανώλης Στεργίου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων κ. Νίκος Κουρτίδης.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Περιφερειάρχη κ. Θόδωρου Καρυπίδη και του Δημάρχου Κοζάνης κ. Ιωαννίδη. Στους χαιρετισμούς τους μίλησαν για την καθοριστική αναγκαιότητα  να αξιοποιηθεί ο πλούτος της τεχνητής μας λίμνης αφενός με σεβασμό στο περιβάλλον αφετέρου δε με την αξιοποίηση σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα στηρίξουν τα πολυδιάστατα οικονομικά οφέλη της περιοχής αλλά και των επαγγελματιών ψαράδων.

Στην ημερίδα οι εξαίρετοι επιστήμονες-εισηγητές αναφέρθηκαν σε ένα παλαιό και πολύ σημαντικό κεφάλαιο της περιοχής μας που είναι ο πλούτος ψαριών της λίμνης μας  και στην αναζήτηση τρόπων με τους οποίους αυτός ο πλούτος μπορεί να αποτελέσει αιχμή του δόρατος για το τουριστικό μάρκετιγκ της παραλίμνιας περιοχής μας. Πέντε εκλεκτοί εισηγητές μέσα από τις εισηγήσεις τους ενημέρωσαν το κοινό και επί της ουσίας άνοιξαν δρόμους για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πλούτου αυτού. Οι εισηγήσεις είχαν ως εξής:

  1. «Η σημασία της καραβίδας για την τοπική οικονομία της παραλίμνιας περιοχής της λίμνης Πολυφύτου», Αγγελίδης Παναγιώτης, Καθηγητής Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ.
  2. «Ψάρια και αλιεία στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου», Όλγα Πετρίκη, Δασολόγος-Ιχθυολόγος, Εξωτερικός συνεργάτης Α.Π.Θ.
  3. «Υδατοκαλλιέργειες γλυκού νερού – Ισχύουσα νομοθεσία», Αντώνιος-Περικλής Μούντζιας, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων Δυτ. Μακεδονίας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.
  4. «Σχεδιασμός του νέου προγράμματος LEADER/CLLD (2014-2020) – Δυνατότητες της Παραλίμνιας περιοχής και προοπτικές του κλάδου της Αλιείας με την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου”, Ζωή Γκερεχτέ, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Ανάπτυξης Υπαίθρου της ΑΝΚΟ Α.Ε.
  5. «Η θρεπτική αξία των ψαριών της λίμνης», Νάνα Γκαμπούρα, Executive Chef, καθηγήτρια γαστρονομίας στην σχολή Etoile

Ακολούθησαν  ερωτήσεις, παρεμβάσεις και  συζήτηση.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το κοινό.

Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στην δυνατότητα αξιοποίησης του προγράμματος LEADER/CLLD με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου της αλιείας στην περιοχή και την παραγωγή ενός σημαντικού οικονομικού κύκλου προϊόντων, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας θα ξεκινήσει με την χρηματοδότηση για την εκπόνηση μιας εμπεριστατωμένης μελέτης του δυναμικού και των δυνατοτήτων του υγρού πλούτου της περιοχής μας. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι και η ΑΝΚΟ η οποία δια του Γενικού της Διευθυντή κ. Αμανατίδη δήλωσε την αμέριστη διάθεση να βοηθήσει στο επόμενο βήμα για την στρατηγική αξιοποίησης του πλούτου της λίμνης.

Εκείνο που ξεκαθαρίστηκε επίσης είναι η απεμπλοκή της ΔΕΗ από το στενό αδειοδοτικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων και δράσεων εντός των υδάτων της Λίμνης Πολυφύτου, κάτι που επί χρόνια αποτέλεσε εμπόδιο για τον σκοπό αυτό. Η συμμετοχή της ΔΕΗ έχει πλέον περιοριστεί σε γνωμοδοτικό επίπεδο, που ούτως ή άλλως θεωρείται αναγκαίο για την ασφαλή ανάπτυξη δραστηριοτήτων εντός της λίμνης.

Επιπλέον, για κάποιο νομοθετικό εμπόδιο που ακόμα υπάρχει για την παρόχθια ζώνη της λίμνης, υπήρξε δέσμευση του Περιφερειάρχη ότι θα επιλυθεί άμεσα μια και ήδη έχουν γίνει ενέργειες προς τον σκοπό αυτό.

 

Ακολούθησε γευσιγνωσία στον χώρο εκδηλώσεων με ποικιλία ολόφρεσκων ψαριών που μαγείρεψαν και σέρβιραν οι τοπικές ταβέρνες της περιοχής μαζί με τα λευκά παγωμένα κρασιά του Αμπελώνα Καμκούτη.

Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα της οικονομικής και όχι μόνον κρίσης, η περιοχή της παραλίμνιας λεκάνης αντιστέκεται. Αντιστέκεται με τον πολιτισμό της, με τους ανθρώπους της, με την πολυδιάστατη τοπική της οικονομία, με το συνεταιριστικό κίνημα, με τις συλλογικές της δομές, με σημαντικές διαχρονικά λειτουργίες, δράσεις, θεσμικές πρωτοβουλίες και καινοτομίες. Και όλα αυτά έχουν κοινό παρονομαστή την αγωνία του τόπου για την ανάπτυξη της περιοχής.

Στα πλαίσια αυτά η ημερίδα ανίχνευσε και μια ακόμη τοπική αναπτυξιακή δυνατότητα. Μια δυνατότητα που μπορεί να κάνει την τοπικότητα αυτών των προϊόντων μας σημαία, να την προβάλει και να την μετατρέψει σε οικονομική πρόσοδο.

Εκ μέρους των διοργανωτών θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τους επισήμους που τίμησαν την εκδήλωσή μας, τον Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη, τον Δήμαρχο κοζάνης κ. Ιωαννίδη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πλακεντά, όλους τους χορηγούς,  όλους όσους ασχολήθηκαν, βοήθησαν και συμμετείχαν καθώς και τα ΜΜΕ που έδωσαν εξαιρετική δημοσιότητα στο γεγονός.

Ευχόμαστε ειλικρινά τα συμπεράσματα αυτής της ημερίδας να είναι ένα ακόμα βήμα και να υπάρξει συνέχεια σε αυτή την πρόκληση που έρχεται από το μέλλον.

                                           Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων

 Λίμνης Πολυφύτου

     Ο Πρόεδρος

  Νίκος Κουρτίδης

Μοιραστείτε την είδηση