Ο “Σπάρτακος” για την Ημέρα Περιβάλλοντος

2 Min Read

Κάθε χρόνο (από το 1972 που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε, στην πρώτη διάσκεψη για το περιβάλλον που έγινε στην Στοκχόλμη, την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού του Περιβάλλοντος) στις 5 Ιουνίου, σε όλο τον κόσμο γιγαντώνεται η προσπάθεια να ακουστεί η σπουδαιότητα και σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης.

Η θεματική ενότητα του εορτασμού, είναι κάθε έτος διαφορετική.

- Advertisement -

Για φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι «Go Wild for Life». Στην ουσία πρόκειται για την εκστρατεία ενάντια στο παράνομο εμπόριο της άγριας ζωής και στην προστασία των απειλούμενων ειδών και της βιοποικιλότητας της Γης.

Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής είναι μια μάστιγα για πολλά είδη πανίδας, αλλά και χλωρίδας και ταυτόχρονα μια ¨κερδοφόρα επιχείρηση¨ που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη.

Κάθε χρόνο, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παγκοσμίως ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια φυτά και ζώα, ενώ ο τζίρος από τις παράνομες δραστηριότητες  υπολογίζεται σε περίπου 22 δις δολάρια, καθιστώντας το εμπόριο άγριας ζωής ως το τέταρτο επικερδές παράνομο εμπόριο.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη γεωγραφική θέση πάνω σε έναν από τους βασικότερους διαδρόμους παράνομης διακίνησης άγριων ειδών προς τη δυτική Ευρώπη και αποτελεί σημαντικό κρίκο στην παράνομη αυτή δραστηριότητα. Περιστατικά παράνομης διακίνησης άγριων ειδών ή τμημάτων τους έχουν καταγραφεί στα σημεία εισόδου-εξόδου της Ελλάδας.

Πρόσφατα καταγράφηκε και το πρώτο περιστατικό παράνομης διακίνησης πουλιών στον Έβρο.

Τα στοιχεία που δίδονται στο διαδίκτυο σχετικά με το θέμα, καταδεικνύουν ότι το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αποτελεί μια παγκόσμια αλυσίδα.

Για να σπάσει, θα πρέπει η κάθε χώρα, οι τοπικές κοινωνίες και ο κάθε ένας πολίτης ξεχωριστά, να αναλάβουν τη δράση που τους αναλογεί.

Σε ένα γενικότερα κρίσιμο περιβάλλον, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στα περιβαλλοντικά ζητήματα (όποια και να είναι αυτά), γνωρίζοντας πολύ καλά ότι με συνεχείς βελτιώσεις, αλλαγές και ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τομέα αυτό, μπορούμε πραγματικά να αναστρέψουμε τα αρνητικά και να βελτιώσουμε κατά πολύ την καθημερινότητά μας.

 

Μοιραστείτε την είδηση