O υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας

4 Min Read

Στα ιδιαίτερα προβλήματα που συνδέονται με το ειδικό βάρος της ΔΕΗ, που επηρεάζουν την τοπική παραγωγή και το μέλλον της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε από την Κοζάνη ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Μιλώντας στους φορείς και τους πολίτες στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας ανέφερε ότι «εξαιτίας της δραστηριότητας της ΔΕΗ, μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, με πολύ υψηλή ανεργία, καταφέρνει να εμφανίζεται συγκριτικά ως πλούσια, περιορίζοντας έτσι τα ποσοστά ενισχύσεων από την ΕΕ που θα μπορούσαν να λάβουν οι τοπικές επιχειρήσεις». Διαπίστωσε ότι η προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική εποχή έχει ήδη ξεκινήσει, και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει σοβαρά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή, και την ένταξη των περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων των εδαφών σε ένα εθνικό σχέδιο».

- Advertisement -

Οι υδάτινοι πόροι της περιφέρειας το φυσικό κάλλος της περιοχής που αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα και ο καθορισμός των χρήσεων γης, «είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τον τρόπο που θα σχεδιάσουμε την μεταλιγνιτική περίοδο», κατέληξε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε στην κατάργηση της μονοπωλιακής πρόσβασης στους λιγνίτες και τη μεταβίβαση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι στη διαδικασία μπορούν να λάβουν μέρος και επενδυτικά σχήματα στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Περιφέρειες και άλλοι τοπικοί φορείς. Σημείωσε ότι μέσα από τη διαπραγμάτευση «καταφέραμε οι υψηλές δημοπρατούμενες ποσότητες ενέργειας που μας ζητούσαν να περιορισθούν σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα», 16% για το 2017, 19% για το 2018 και 22% για το 2019. Τόνισε ότι η ΔΕΗ «θα αποτελεί τον ισχυρό δημόσιο πυλώνα στην ενέργεια στον οδικό χάρτη που θα υποβληθεί στους θεσμούς» και που θα αφορά την προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στους κανόνες της ευρωπαϊκής αγοράς.

Μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της κυβέρνησης για την στήριξη, την αναδιοργάνωση και την ανάπτυξη της Λαρκο ΑΕ, η οποία με την σειρά της θα συμβάλλει στην στήριξη των θέσεων εργασίας στην Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, όπου διαθέτει ορυχεία εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Έκανε εκτενή αναφορά στο «πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης» που προωθεί η κυβέρνηση το όποιο θα εξελιχθεί σε τρία κύματα θα απευθύνεται σε 150.000 ανέργους και αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του 2017. Πρόκειται για πρόγραμμα οκτάμηνης απασχόλησης που θα βασίζεται στην κοινωφελή εργασία αλλά θα ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα. Σε πρώτη φάση θα συμπεριλάβει 55.000 νέους ανέργους, απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε εργασίες με βάση τα τυπικά προσόντα που διαθέτουν, 25.000 μακροχρόνια ανέργους και οι υπόλοιποι 70.000 άνεργοι στην κοινωφελή εργασία. Η επιδότηση απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα θα περιλαμβάνει κατώτατο μισθό με ασφαλιστικές. Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης «το πρώτο κύμα των εργαζομένων μετά την οκτάμηνη απασχόλησή του, το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει για ένα έτος θα χρησιμοποιηθεί ως επίδομα απασχόλησης ώστε ο απασχολούμενος να συνεχίσει να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα». Αυτό θα συνεχιστεί για τρία κύματα εκτιμώντας ότι θα συμβάλλει τόσο στην δημιουργία εμμέσων θέσεων εργασίας όσο και με τις εισφορές στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Τέλος μίλησε για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 όπου τα ενταγμένα έργα αγγίζουν το 38% του προγράμματος ενώ στην Π.Ε. Κοζάνης έχουν ενταχθεί συνολικά 39 έργα προϋπολογισμού 95,7 εκατ. ευρώ, με τον δήμο Κοζάνης να κρατά την σκυτάλη με έργα συνολικού προϋπολογισμού 63,5 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση