Όχι τόση αβρότητα και λεπτότητα σε αναξιόπιστους και ασυνεπείς γείτονες!…Του Δημήτρη Κλείδη

3 Min Read

Έκπληξη προκάλεσε στην κοινή γνώμη η πρόσφατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τις ενταξιακές διαδικασίες των Σκοπίων και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη σχετική αναφορά, είπε ότι «θα είναι προς όφελος της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή η είσοδός τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και «δεν θα προσβάλω το εθνόσημο μας, έστω κι αν κάποιοι άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους».
Για το τι προσβάλει το εθνόσημο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναζήτηση. Αρκεί η παρακάτω επισήμανση «…έστω κι αν κάποιοι άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους» με την οποία ανεγνώρισαν προς τους Βορείως της Μακεδονίας μας γείτονες όνομα, ιστορία, πολιτισμό, γλώσσα, εθνότητα, που δεν δικαιούνταν, οπως άλλωστε, στις 2 Ιουνίου 1992, ο πρώτος πρόεδρος των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ είχε δηλώσει: «Eμείς είμαστε Σλάβοι, δεν είμαστε απόγονοι του Mεγάλου Αλεξάνδρου και ήλθαμε σε αυτή την περιοχή τον 6ομ.χ. αιώνα».
Με την υπογραφή, όμως, της συμφωνίας των Πρεσπών, δρομολογήθηκαν ορισμένες διαδικασίες, οι οποίες αποτελούσαν την προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες θα έπρεπε να τηρηθούν.
Ετηρήθησαν από τους Σκοπιανούς; Το όχι της Γαλλίας, με το οποίο συμφώνησαν η Ολλανδία και η Δανία, σημαίνει ότι δεν ετηρήθησαν τα προαπαιτούμενα από τους Σκοπιανούς και παρά ταύτα, η ελληνική ηγεσία συντάχθηκε με την αντίπερα πλευρά, της Γερμανίας!…
Όταν καθημερινά παραβιάζονται ρητοί όροι της συμφωνίας των Πρεσπών από τους Σκοπιανούς, οι οποίοι δεν προβαίνουν στις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις (διατηρούν τα ονόματα και σύμβολα στους δημόσιους χώρους, στα έγγραφα, στα διαβατήρια κτλ.) τώρα, που θέλουν να αρχίσουν οι διαδικασίες για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συμμορφωθούν αργότερα, εάν πάρουν την ημερομηνία ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Που θα βασισθεί η Ελληνική πλευρά; Ποια εμπιστοσύνη εμπνέουν οι Σκοπιανοί; Η μέχρι τώρα συμπεριφορά τους, έδειξε ότι είναι παντελώς αναξιόπιστοι και ασυνεπείς.
Με τα δεδομένα αυτά, η Ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα προσβάλλει το εθνόσημο μας, ένα βροντερό ΟΧΙ στους αναξιόπιστους και καθημερινά παραβάτες των ρητών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, όταν μάλιστα έχει διακηρυχθεί από τον υπουργό εξωτερικών Νικ. Δένδια η συμφωνία των Πρεσπών είναι «εθνικά επιζήμια»;
Δεν είναι αντιφατικό, μία «εθνικά επιζήμια» συμφωνία να θεωρηθεί ότι προσβάλλει το εθνόσημο μας, όταν γίνονται ενδεδειγμένες ενέργειες για ακύρωση της;
Δεν χρειάζεται τόση αβρότητα και λεπτότητα, που επιδεικνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αναξιόπιστους και ασυνεπείς γείτονες.
Ας αξιοποιήσει την εντολή και τη δύναμη που του έδωσε ο λαός μας και ας ακούσει το μήνυμα του, που είναι:
Όσο ο ήλιος εξακολουθεί να βγαίνει από την Ανατολή, τόσο και εμείς θα λέμε ΟΧΙ στα ξένα, προς τα εθνικά μας συμφέροντα, σχέδια!..
ΔΗΜ. ΚΛΕΙΔΗΣ

Μοιραστείτε την είδηση