Οδοντιατρικός Σύλλογος Κοζάνης: 20 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

2 Min Read

Η στοματική υγεία είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της γενικής υγείας και της ευεξίας.
Οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού καθιστώντας την την πιο διαδεδομένη πάθηση από ένα σύνολο 291 παθήσεων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα.
Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας. (35-44 ετών).
Οι παθήσεις του στόματος είναι οι τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ετήσιες δαπάνες για τη στοματική υγειονομική περίθαλψη εκτιμήθηκαν σε 79 δισεκατομμύρια ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2008-2012, ποσό που υπερβαίνει εκείνο που επενδύεται στην περίθαλψη του καρκίνου ή των αναπνευστικών παθήσεων.
Στην Ελλάδα της κρίσης η στοματική υγεία είναι αποκλεισμένη από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Ο ΕΟΠΥΥ, ο μεγαλύτερος πάροχος υγειονομικών υπηρεσιών, δεν παρέχει οδοντιατρική περίθαλψη και οι Έλληνες πολίτες πραγματικά ματώνουν οικονομικά στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν οδοντιατρικές υπηρεσίες. Αυτό οδηγεί αρκετές φορές τους συμπολίτες μας στην παραμέληση της στοματικής τους υγείας και στην αναζήτηση φθηνών αμφιβόλου ποιότητας οδοντιατρικών αποκαταστάσεων είτε εντός είτε στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή μας. Η πολιτεία και οι εκπρόσωποι της οφείλουν να δουν το πρόβλημα και να δώσουν λύσεις.
Οι στοματικές παθήσεις συνδέονται με σοβαρό πόνο και άγχος και έχουν αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της ζωής από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αυτοπεποίθηση μας μέχρι το σχολείο και την εργασία. Οδηγούν σε διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο, και μπορούν να καταλήξουν πέρα από την κακή ποιότητα ζωής και σε κινδύνους αυτής της ίδιας της ζωής.
Μπορούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση της βέλτιστης στοματικής μας υγείας, εάν από νωρίς υιοθετήσουμε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, αποφύγουμε τους παράγοντες κινδύνου και επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας για τακτικό έλεγχο.

ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΙΛΑΜΕ, ΓΕΛΑΜΕ, ΓΕΥΟΜΑΣΤΕ, ΦΙΛΑΜΕ.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Μοιραστείτε την είδηση