Οι άνθρωποι της πόλης στο προσκήνιο – Ευθύμιος Λιάκος

5 Min Read

9+1 πρόσωπα εύχονται και προσδοκούν για το 2024

«Ο Χρόνος» υποδέχεται το 2024 με τις ευχές, τις προτάσεις, τις απόψεις και τους προβληματισμούς των ανθρώπων της Κοζάνης, που από διαφορετικά μετερίζια, αγαπούν, δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τόπο και νοιάζονται για το μέλλον του.

- Advertisement -

Ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων καταθέτουν τις προτάσεις τους, δίνοντας το στίγμα για τη νέα χρονιά που βρίσκεται προ των πυλών.

Λίγο πριν φύγει το 2023, λίγο πριν αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές το τιμόνι για την επόμενη περίοδο, είναι σημαντικό σε ατομικό επίπεδο, αλλά κυρίως συλλογικά, να αναλογιστούμε που βρισκόμαστε, αλλά κυρίως που θέλουμε να πάμε ως περιοχή και ως περιφέρεια, ευχόμενοι ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει σε καλύτερη θέση.

Ευθύμης Λιάκος, Οικονομολόγος: Ας πεισμώσουμε και ας τα αντιμετωπίσουμε ως ευκαιρίες για μία φορά

Προσπαθώ να βάλω σε μια τάξη τις σκέψεις μου και να συντάξω ένα φωτεινό & αισιόδοξο κείμενο. Αρκετά με τη μιζέρια σκέφτομαι, δε μπορεί, ένας οικονομικός κύκλος καθόδου είναι, η ιστορία επαναλαμβάνεται και ίσως  σε  λίγο καιρό να καλπάζουμε στο λαμπερό κύμα της ανόδου. Από την άλλη, τι βάθος μπορεί να έχει αυτός ο πάτος, που 13 χρόνια τουλάχιστον, ολοένα η πτώση συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό.

Κακά τα ψέματα, μία γενιά, που εγκυκλοπαιδικά αποκαλείται, ως η παραγωγική, τυγχάνει να βρίσκεται σε ένα σημείο του χωροχρόνου, σε μια περίοδο, μία χώρα, μια περιφέρεια και μία πόλη, σε βαθιά κρίση. Αυτή η γενιά, ή τουλάχιστον, το κομμάτι από αυτή που παρέμεινε, για τους δικούς της λόγους εδώ, ψάχνει να βρει το φως, ανάμεσα στις τεράστιες σκιές δύο γιγάντων, της ΔΕΗ και της Μεταλιγνιτικής εποχής. Δύο «μυθικών» πλασμάτων που δεν κατάφερε και ίσως δεν καταφέρει ποτέ να αγγίξει.. Απλά, νιώθει να συνθλίβεται ανάμεσα τους, και να απολαμβάνει διαστροφικά, τρώγοντας ποπ κορν,  βαρύγδουπες δηλώσεις, λεζάντες και πολιτικούς διαξιφισμούς για το τι έφταιξε & τι θα μπορούσε να γίνει, αλλά ποτέ, για το τι πρακτικά θα γίνει αφού το καράβι είναι ακυβέρνητο, και η πυξίδα χαλασμένη.

Στο οικονομικό περιβάλλον που έχουμε επιλέξει να ζούμε και να συναλλασσόμαστε, δεν μπορούμε να περιμένουμε να γίνουν θαύματα, από τη μια μέρα στην άλλη. Δημοκρατικά εκλεγμένοι νέοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες, διαθέτουν τα εργαλεία και τον χρόνο, να προσπαθήσουν να αλλάξουν αυτή την ροή. Πολλά εκατομμύρια, διακυβεύονται από το ταμείο δίκαιης μετάβασης, για την περιοχή μας και το υδροκέφαλο Αθηνο-κεντρικό κράτος, καραδοκεί στη γωνία να τα κατασπαράξει. Νέες Επενδύσεις, τόνωση & στήριξη των μικρομεσαίων και προσέλκυση μεγάλων επενδυτών, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, είναι επιβεβλημένα, χθες…Το ΕΣΠΑ και το Leader όπου να ‘ναι επανεκκινούν με σημαντικά ποσοστά επιχορήγησης, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι παρόν, και κάποιες, πολλές, προσκλήσεις θα βγουν στον αέρα το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Με λίγα λόγια, λεφτά θα υπάρξουν το 2024 και μάλιστα πολλά. Οργάνωση και σοβαρός σχεδιασμός απαιτείται.

Το παραγωγικό μοντέλο, αναγκαστικά, μετά την πρόσκρουση αλλάζει κατεύθυνση. Νέες ειδικότητες, νέες δεξιότητες θα απαιτηθούν & η ποιοτική κατάρτιση και επανακατάρτιση θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο, στις νέες συνθήκες. Αρκεί, να μην βαλτώσουν και αυτά, στην επιφάνεια, αδιαφανών διαδικασιών και διαδικτυακών αρπακολλατζίδικων πλατφορμών. Ο πληθωρισμός σπάει κόκαλα, οι νεόπτωχοι διαρκώς αυξάνονται. Πρέπει να επιδιώξουμε τη συνοχή, την αλληλεγγύη, και την έγκυρη και βαθιά ενημέρωση μας. Η ανάγκη, δημιουργίας κουλτούρας συνεργασιών και συνεταιρισμών, είναι πιο έντονη από ποτέ. Καιρός, να δούμε και να ανακαλύψουμε τη δύναμη τους.

Οι προκλήσεις πολλές, τα μέτωπα πολλαπλά, ας πεισμώσουμε και ας τα αντιμετωπίσουμε ως ευκαιρίες για μία φορά.

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 30ης Δεκεμβρίου 2024

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση