Οι άνθρωποι της πόλης στο προσκήνιο – Παρασκευή Χριστοπούλου

5 Min Read

9+1 πρόσωπα εύχονται και προσδοκούν για το 2024

«Ο Χρόνος» υποδέχεται το 2024 με τις ευχές, τις προτάσεις, τις απόψεις και τους προβληματισμούς των ανθρώπων της Κοζάνης, που από διαφορετικά μετερίζια, αγαπούν, δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τόπο και νοιάζονται για το μέλλον του.

- Advertisement -

Ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων καταθέτουν τις προτάσεις τους, δίνοντας το στίγμα για τη νέα χρονιά που βρίσκεται προ των πυλών.

Λίγο πριν φύγει το 2023, λίγο πριν αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές το τιμόνι για την επόμενη περίοδο, είναι σημαντικό σε ατομικό επίπεδο, αλλά κυρίως συλλογικά, να αναλογιστούμε που βρισκόμαστε, αλλά κυρίως που θέλουμε να πάμε ως περιοχή και ως περιφέρεια, ευχόμενοι ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει σε καλύτερη θέση.

Παρασκευή Χριστοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Να ανατραπεί αυτή η προδιαγεγραμμένη αρνητική πορεία που αισθανόμαστε

Όλοι μας στο τέλος κάθε έτους κάνουμε μία σύντομη ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε. Συχνά αναρωτιόμαστε τί θα αλλάζαμε και πώς επηρέασαν οι όποιες επιλογές μας τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Κάτι αντίστοιχο με την αγαπημένη ταινία «Ημέρα της Μαρμότας», όπου ο καταπληκτικός Μπιλ Μάρεϊ ξαναζεί επαναλαμβανόμενα την ίδια ημέρα της ζωής του. Με την παραδοχή ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό – τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα! – ως πολίτες της περιοχής μας νιώθουμε ότι αποτελούμε μέρος μίας ζοφερής πραγματικότητας. Πόσο εξωπραγματική φαντάζει η επιλογή μας να συνεχίζουμε να ζούμε εδώ και να επιμένουμε ρομαντικά ότι κάτι θα αλλάξει; Και γιατί οδηγούμαστε στη σίγουρη σκέψη ότι τα παιδιά μας είναι αδύνατο να ζήσουν στο μέλλον στην περιοχή μας;

Οι απαντήσεις φυσικά δεν είναι τόσο απλές και η λύση δεν θα έρθει με κάποιον μαγικό τρόπο. Σε μία προσπάθεια πρώτης προσέγγισης, τον πλέον καθοριστικό ρόλο παίζει η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων σε νευραλγικές θέσεις ευθύνης που καθορίζουν το μέλλον μιας περιοχής. Ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα πιο «φωτεινά» παραδείγματα περιοχών που ανθούν οφείλονται σε πρωτοβουλίες και δράσεις εξίσου «φωτεινών» προσώπων που τις εκπροσωπούν σε διάφορες θέσεις. Πρόσωπα που προτάσσουν την ανάπτυξη μίας ολόκληρης περιοχής υπερβαίνοντας τοπικά και προσωπικά συμφέροντα. Αυτό θα έπρεπε να είναι διαχρονικά το ζητούμενο.

Η Ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής μας άραγε είναι γεγονός; Θα έλεγα σαφώς και όχι, εφόσον η εκμετάλλευση των ευκαιριών που δίνονται δεν μετουσιώνεται σε πράξη. Σχέδια δράσης επί σχεδίων δράσεων για ενεργειακά, τουριστικά και κάθε είδους θέματα, συνήθως με μηδενική πρακτική εφαρμογή. Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που παραμένουν όλα τα χρόνια πλήρως ανεκμετάλλευτες, με εξαίρεση ιδιωτικές πρωτοβουλίες (είναι αυτά ακριβώς τα «φωτεινά» πρόσωπα στα οποία αναφέρθηκα πριν!).

Εξαιρετικό παράδειγμα του πώς ένα Ευρωπαϊκό έργο μπορεί επί της ουσίας να επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων μιας περιοχής, αποτελεί ένα από τα εμβληματικά στρατηγικά έργα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Ελλάδα – Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, που κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα περιλαμβάνει τη διάνοιξη της νέας συνοριακής διάβασης και την κατασκευή του συνοριακού σταθμού στο Λαιμό Πρεσπών. Οι αποστάσεις προς την περιοχή των Πρεσπών εκμηδενίζονται και την καθιστούν άνετα προσβάσιμη από τα Βαλκάνια και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Αυτή θα πρέπει να είναι η στόχευση όλων των φορέων. Να τεθεί σε προτεραιότητα η εξωστρέφεια και οι διασυνδέσεις όλων των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας αρχικά μεταξύ τους και στη συνέχεια με όλους τους γειτονικούς νομούς και τις γειτονικές χώρες. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης με τις πρωτεύουσες των γειτονικών νομών. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Υπάρχουν δεκάδες Ευρωπαϊκές περιοχές με κοινά χαρακτηριστικά με τη δική μας, που αναπτύσσονται και που αντιμετώπισαν ανάλογες προκλήσεις με επιτυχία.

Για το 2024, το στοίχημα για τις νέες τοπικές αρχές που προέκυψαν από τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, επιβάλλεται να είναι, να ανατρέψουν και όχι απλά να καθυστερήσουν, αυτή την προδιαγεγραμμένη αρνητική πορεία που νιώθουμε όλοι. Βασικός στόχος είναι να πιστέψουν και οι ίδιοι οι πολίτες ότι ίσως τελικά κάτι μπορεί να αλλάξει. Γιατί αν το πιστέψουμε οι ίδιοι, όντως κάτι μπορεί να αλλάξει.

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 30ης Δεκεμβρίου 2024

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση