Οι άνθρωποι της πόλης στο προσκήνιο – Στεφανία Ζούρκα

5 Min Read

9+1 πρόσωπα εύχονται και προσδοκούν για το 2024

«Ο Χρόνος» υποδέχεται το 2024 με τις ευχές, τις προτάσεις, τις απόψεις και τους προβληματισμούς των ανθρώπων της Κοζάνης, που από διαφορετικά μετερίζια, αγαπούν, δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τόπο και νοιάζονται για το μέλλον του.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων καταθέτουν τις προτάσεις τους, δίνοντας το στίγμα για τη νέα χρονιά που βρίσκεται προ των πυλών.

Λίγο πριν φύγει το 2023, λίγο πριν αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές το τιμόνι για την επόμενη περίοδο, είναι σημαντικό σε ατομικό επίπεδο, αλλά κυρίως συλλογικά, να αναλογιστούμε που βρισκόμαστε, αλλά κυρίως που θέλουμε να πάμε ως περιοχή και ως περιφέρεια, ευχόμενοι ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει σε καλύτερη θέση.

Στεφανία Ζούρκα, Δικηγόρος, LLB, LLM, Διεθνούς & Ευρωπαϊκού Δικαίου: Να μην περιμένουμε να εμφανιστεί ο από-μηχανής Θεός που θα λύσει κάθε πρόβλημα

Ζω σε μια πόλη που αγαπώ. Βλέπω τη δυναμική της, ξέρω την ομορφιά της, έχω όρεξη και εμπνέομαι να δημιουργώ σε αυτήν, κι ας μην έχει πάντα το χώρο για αυτό. Εντελώς αντιφατικά, είναι η ίδια πόλη που οι νέοι και οι νέες νιώθουμε πως ερημώνει, πως «μας προσφέρει τα ίδια και τα ίδια», πως αδικεί δυναμική της.

Η Κοζάνη πρωτοπορεί ευρωπαϊκά. Έχει επιλεγεί μαζί με άλλες 100 πόλεις στην αποστολή της ΕΕ να αποτελεί μια κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη μέσω της αποστολής «Κοζάνη 2030». Είναι μέλος σε σημαντικά δίκτυα πόλεων, κάτι που prima facie της προσδίδει το πλεονέκτημα να μπορεί να μοιράζεται καλές πρακτικές, να πρωτοτυπεί, να ομορφαίνει, να βελτιώνεται και να γίνεται μια πόλη που η ποιότητα ζωής της είναι αυτή που αξίζει  στους πολίτες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης. Γιορτάσαμε το Κλιματικό της Συμβόλαιο της.  Η άλλη εικόνα στην εξίσωση της αντίφασης είναι αυτή της διαδικασίας υλοποίησης της Δίκαιης Μετάβασης και της εξελικτικής διαδικασίας αυτής. Πόσοι και πόσες από μας, τους πολίτες, νιώθουμε ότι αυτή είναι μια διαδικασία που μας αφορά; Πόσοι και πόσες από μας προσπαθήσαμε να βάλουμε -έστω ένα μικρό- λιθαράκι με την παρουσία, την παρέμβασή μας, τη συμμετοχή μας; Πόσοι και πόσες από μας αφιερώσαμε λίγο από τον χρόνο μας για να δούμε τί σημαίνει αυτό; To be fair, εκεί στέκεται μεγάλο κενό διακυβέρνησης στη διαδικασία για κάτι που δεν επικοινωνήθηκε όπως και όσο έπρεπε. It goes both ways. Εύχομαι στην Κοζάνη του 2024 να δημιουργηθεί ο χώρος όπου οι πολίτες θα μπορούμε να αλληλεπιδρούμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις, να δημιουργούμε, να κατανοήσουμε τη μετασχηματιστική προοπτική της διαδικασίας για την πόλη μας.

Η Κοζάνη αν και έχει τη δυναμική, δεν έχει εξελίξει ακόμη αυτό που πόλεις όπως η Κομοτηνή, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Θέρμη, η Ξάνθη, η Φλώρινα υποστηρίζουν με εξαιρετική επιτυχία,  Δεν έχει δώσει το χώρο στους νέους και τις νέες της πόλης να δρουν συλλογικά, να δημιουργούν μαζί, να διαμορφώνουν προτάσεις και να τις υλοποιούν.  Κι ας αισθάνομαι πως όπου δεν υπάρχει δρόμος, εμείς τον δημιουργούμε, όσες φορές κι αν προσπάθησα ένιωσα πως βρήκα μια πόρτα μισάνοιχτη. It goes both ways, και εδώ. Αν και έχουν γίνει καλέσματα για τη δημιουργία Συμβουλίου Νέων της πόλης, ελάχιστη ανταπόκριση βρήκαν, όπως ελάχιστη ανταπόκριση είχαν μεμονωμένες προσπάθειες που να απευθύνθηκαν  στους νέους και τις νέες ή δημιουργήθηκαν από εκείνους/εκείνες με γνώμονα την ενδυνάμωση της συμμετοχής και της παρουσίας μας. Το Πανεπιστήμιο, τα σχολεία, οι φορείς που ασχολούνται με την ενδυνάμωση των νέων δημιουργούν εξαιρετικές ευκαιρίες που θα πρέπει να επικοινωνούνται δυναμικότερα. Εύχομαι το 2024 να έχουμε βρει στην Κοζάνη τη μαγική συνταγή και να διαμορφώσουμε αξιοκρατικά, μαζί και με πυξίδα την όρεξή μας να προσφέρουμε στην πόλη μας, ένα Συμβούλιο Νέων που θα προτείνει, θα προσφέρει, θα δημιουργεί, θα πρωτοπορεί. Για μένα η συνταγή αυτή κρύβεται στη λέξη συνεργασία. Ιt takes more than two to tango σε αυτή την περίπτωση.

Εύχομαι το 2024 να μην περιμένουμε να εμφανιστεί ο από-μηχανής Θεός που θα λύσει κάθε πρόβλημα. Εύχομαι το 2024 να βρει την Κοζάνη όμορφη, με ευκαιρίες ανάπτυξης, προοπτικής, εξέλιξης. Εύχομαι το 2024 να βρει την Κοζάνη πιο συμμετοχική, έξυπνη και πράσινη πόλη του πολιτισμού, του αθλητισμού, των νέων, των ενεργών πολιτών που την αγαπούν. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 30ης Δεκεμβρίου 2024

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση