Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους λιγνίτες

4 Min Read

Την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 50% τα επόμενα δύο χρόνια και το ενδεχόμενο παράτασης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων «Άγιος Δημήτριος 5» και «Μελίτη 1» μετά την 31η Δεκεμβρίου 2023, καθώς και την καύση λιγνίτη στην μονάδα «Πτολεμαϊδα 5» έως το 2028, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια των εγκαινίων του φωτοβολταϊκού των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη. Οι ανακοινώσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς κυβιστήσεις του Πρωθυπουργού

Η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καλλιόπη Βέττα, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «δεν έχει ούτε την ευαισθησία, ούτε την ικανότητα να στηρίξει τα συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας και της χώρας». Μίλησε για «κυβιστήσεις» στο θέμα της απολιγνιτοποίησης αφού, όπως αναφέρει, «από την βίαιη επιτάχυνση της παύσης λειτουργίας των μονάδων στην αναδίπλωση, από τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας V σε μονάδα φυσικού αερίου το 2025 στην απόφαση για λειτουργία έως το 2028 με λιγνίτη, από την πρόχειρη απολιγνιτοποίηση στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής».

Η κ. Βέττα κατηγορεί την Κυβέρνηση για ανεπάρκεια και ιδεοληψία και για εξυπηρέτηση συμφερόντων του φυσικού αερίου. «Ωστόσο, δεν έχει και την ευαισθησία να παραδεχτεί το λάθος του και να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες της χώρας για την πρόσδεση του με το πανάκριβο φυσικό αέριο, καθώς η κυβέρνησή του αύξησε την εξάρτηση από αυτό, σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κοζάνης.

Τέλος, αναφέρει πως η Κυβέρνηση με την πολιτική της απολιγνιτοποίησης, έχει οδηγήσει την Δυτική Μακεδονία σε «απαξίωση, αποεπένδυση, αύξηση της ανεργίας και υποβάθμιση. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο. Ήδη, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι σε αποδρομή, έρμαια της ανικανότητας της, άβουλη και απρόθυμη να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας σε όλα τα επίπεδα» τονίζει.

ΚΙΝΑΛ: νέα απολογία αποτυχίας από τον Πρωθυπουργό στην Κοζάνη

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα», σχολιάζει το ΚΙΝΑΛ στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού. Μιλά για «νέα απολογία αποτυχίας» αφού, όπως αναφέρει το κόμμα στο κεντρικό του σχόλιο, «το πολυδιαφημισμένο σχέδιό του για απολιγνιτοποίηση παίρνει παράταση όπως αποδεικνύουν οι ανακοινώσεις».

Το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την Κυβέρνηση για πρόκληση στην χώρα μας ανασφάλειας εφοδιασμού λόγω της «βίαιης υποκατάστασης του λιγνίτη από εισαγόμενο φυσικό αέριο. Τα αποτελέσματα τα ζούμε εδώ και 8 μήνες, με την έκρηξη των τιμών στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και το άγχος να διασφαλιστεί η αδιάκοπη παροχή ενέργειας. Τα μπρος – πίσω και η προχειρότητα του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κοστίζουν ήδη πολλά χρήματα στον ελληνικό λαό. Η αλλαγή ενεργειακής πολιτικής είναι επιβεβλημένη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Δεν αλλάζει τις συνέπειες της «πράσινης μετάβασης» η μερική αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής

Για «εγκληματικές συνέπειες της πολιτικής της πράσινης μετάβασης» μιλά το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σε σχόλιό του στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη. Όπως τονίζει, η «η προσωρινή μερική αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, δεν αλλάζει τις εγκληματικές συνέπειες της πολιτικής της “πράσινης μετάβασης”, που μετατρέπει τεχνητά τον λιγνίτη σε πανάκριβο καύσιμο, λόγω του εμπορίου ρύπων και αναδεικνύει το φυσικό αέριο σε στρατηγικό καύσιμο μετάβασης, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας.

Πολύ περισσότερο που η επιζήμια αυτή πολιτική, την οποία αποδέχονται όλα τα υπόλοιπα κόμματα, επιταχύνεται ακόμη περισσότερο. Μαζί με τη διεκδίκηση πραγματικών μέτρων ανακούφισης, το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη σχεδιασμένης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη».

Όλγα Τουφεγγοπούλου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση