Έρευνα του Inside Story και του vouliwatch
Μπορεί να μην προκαλεί εντύπωση σε ορισμένους/ες πολίτες η είδηση πως υπάρχουν βουλευτές στο Ελληνικό κοινοβούλιο που δεν έχουν κοινοβουλευτική δραστηριότητα και πως αυτή περιορίζεται μόνο στα τηλεφωνήματα για μεταθέσεις ή διεκπεραιώσεις αιτημάτων (κοινώς ρουσφέτια). Ωστόσο όταν αυτό αποτυπώνεται με αριθμούς, διαγράμματα και ονοματεπώνυμα τότε κάπως το πράγμα αλλάζει και αν είσαι νοήμων άνθρωπος, προβληματίζεσαι για τους εκλεγμένους βουλευτές και το πολιτικό σύστημα.
Τέτοια συναισθήματα προκάλεσε η έρευνα του Inside story με στοιχεία του vouliwatch. Οι δημοσιογράφοι Ραφαέλλα Μανέλη και Ελευθερία Τσαλίκη, προσπάθησαν να αποτυπώσουν τους «αδιάφορους» (κοινοβουλευτικά) βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, πως 59 βουλευτές, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, δεν έχουν απευθύνει καμία ερώτηση προς τους υπουργούς δείχνοντας πως «όλα είναι καλά».
Ανάμεσά τους είναι και ο Βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023 έχει μηδενικές ερωτήσεις, αναφορές και επίκαιρες ερωτήσεις και μόλις δυο ομιλίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του inside story υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις αυτών που «ήπιαν το αμίλητο νερό». Χαρακτηριστική περίπτωση φαίνεται να είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ηλείας) από τη ΝΔ, με μηδέν ομιλίες και ελάχιστη χρήση των λοιπών μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αντίστοιχη περίπτωση είναι η Κατερίνα Μονογυιού (Κυκλάδων) και ο Ιωάννης Καλλιάνος (Β3΄ Νοτίου τομέα Αθηνών). Οι παραπάνω φαίνεται να μην έχουν μιλήσει καμία φορά κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου.
Να σημειωθεί πως η εικόνα που παρουσιάζεται παραπάνω, είναι φαινόμενο που ισχύει σε βουλευτές των κυβερνόντων κομμάτων διαχρονικά και όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας. «Για τον Κωνσταντίνο Μετζέλο, διαχειριστή περιεχομένου και ερευνητή του Vouliwatch, το γεγονός ότι οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης δεν χρησιμοποιούν συχνά τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι μια διαχρονική παρατήρηση, που αφορά όλες τις κυβερνήσεις. «Επειδή οι βουλευτές της κυβέρνησης είναι περισσότεροι στον αριθμό, θα περίμενε κανείς να αξιοποιούν παραπάνω τα μέσα ελέγχου, αλλά δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί ο βουλευτής δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, ούτε να ξεσηκώσει κάποια συζήτηση μέσω ερώτησης ή αναφοράς που θα βλάψει την κυβέρνηση. Από την άλλη βέβαια θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος θα έκανε συχνή χρήση των μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάδειξη καλών πτυχών της κυβέρνησης. Έτσι οι ερωτήσεις ή οι αναφορές του θα λειτουργούσαν σαν μια ωραία πάσα για να αναδείξει το εκάστοτε υπουργείο το έργο του. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται ότι ένας αντιπολιτευόμενος βουλευτής ασκεί με μεγαλύτερη ζέση τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου καθώς συνεπάγονται ανάληψη ευθύνης από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας ή βοηθούν στην ανάδειξη σημαντικών ζητημάτων, άρα υπό αυτήν την έννοια είναι ένα όπλο και το χρησιμοποιούν κατά κόρον σε σχέση με τους κυβερνητικούς» αναφέρει χαρακτηριστικά το inside story στο δημοσίευμά του που ανέβηκε στον ιστότοπο του μέσου την Τετάρτη 26 Ιουνίου.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr