Οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

4 Min Read

«Για να μην ξεχνώ, θυμάμαι» το φετινό μότο

Ποικίλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή μας αυτές τις ημέρες για να τιμηθεί η 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994. Στην πόλη μας το πρόγραμμα είναι πλούσιο και αύριο, την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα ποντιακοί σύλλογοι και σωματεία θα τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 θυμάτων που σφαγιάστηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914 – 1923.

- Advertisement -

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ομιλίες, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, μαρτυρίες αλλά και απόψεις νέων πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αύριο στις 20:00 στην κεντρική πλατεία της πόλης θα παρουσιαστεί ένα χορόδραμα, βασισμένο σε μαρτυρίες με τίτλο «ανάμεσα στη σιωπή και τη φωνή, το χρέος μας!» και παράλληλα την ίδια ώρα, στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, Παύλος Ταγτεβερενίδης θα μιλήσει για τον Πόντο, την παράδοση, τον πολιτισμό και το χρέος.

Η παράσταση «Ανάσπαλτος Πατρίδα. Ανέβζηγος Αροθυμία», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Σίμου Καρακασίδη και μουσική επιμέλεια του Γιώργου Πουλαντζακλή, θα δοθεί αύριο στις 21:00, στην αίθουσα «Φίλιππος» της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πρόκειται για μια παράσταση – αφιέρωμα στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από το Μορφωτικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Άρδασσας.   

Την Κυριακή στις 7:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοζάνης, αμέσως μετά στις 10:30 το πρωί στην κεντρική πλατεία Κοζάνης θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Επίσης, εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, διοργανώνει το Σωματείο Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, στο χώρο της ομώνυμης Ιεράς Μονής, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, όπου στη Θεία λειτουργία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, Παύλος. Ο Όμιλος Πολιτικού Προβληματισμού Δυτικής Μακεδονίας «Μιχάλης Χαραλαμπίδης», στις 12.00, στην Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων και ο Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθυλλάκου Κοζάνης, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην Κεντρική Πλατεία του χωριού. Επίσης, το πρωί της Κυριακής, στη Σκήτη θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Σκήτης, υπέρ των πεσόντων των Ελλήνων του Πόντου, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της γενοκτονίας στη Σκήτη και ομιλία με θέμα «Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου: Οι οφθαλμοί μου ακόμη διατηρούν το φρικώδες θέαμα» από τον Στυλιανό Ιωαννίδη, Αξιωματικό Σ.Ξ., Βαλκανιολόγου και υποψήφιου διδάκτορα ιστορίας στο Α.Π.Θ. και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Τέλος, τη Δευτέρα στις 17:00 στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, νέοι και νέες θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τη γενοκτονία.

Σημειώνεται πως από τις 08:00 έως και τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου θα υπάρχει γενικός σημαιοστολισμός καθώς και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της Κυριακής έως και τις πρωινές ώρες της επομένης, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο της Κ.Υ.Α. του Υπουργείου Ενέργειας, όπως ισχύει.

Μοιραστείτε την είδηση