Οι λάτρεις του αλόγου συναντήθηκαν για ακόμα φορά στη Σιάτιστα

3 Min Read

Τη 12η Πανελλήνια Συγκέντρωση Φίλων Ελεύθερης Ιππασίας διοργάνωσε ο Ιππικός Σύλλογος Σιάτιστας.
Η «12η Πανελλήνια Συγκέντρωση Φίλων Ελεύθερης Ιππασίας», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου, με τη συμμετοχή περίπου 40 αλόγων και των καβαλάρηδών τους από πολλές περιοχές της Κοζάνης, της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας.
Η πορεία προς το χωριό Σταυρός των Γρεβενών ήταν 20 χλμ. με ενδιάμεση στάση στο Πολύδεντρο, ενώ η εκκίνησή της έγινε από το Ιπποφορβείο του Ιππικού Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας «Άγιος Μόδεστος» στην περιοχή Γιάγκοβη.
Ο σύλλογος έχει δυναμική παρουσία και αριθμεί περίπου 200 μέλη με κορυφαία στιγμή το Δεκαπενταύγουστο και σκοπό να διευρύνει την αγάπη για το άλογο και την ιππασία. Επίσης, μεταξύ των στόχων τους είναι να προστατεύει τη λαϊκή παράδοση, συμμετέχοντας-διατηρώντας τα τοπικά ήθη και έθιμα διαδίδοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Σιάτιστας.
«Στην πανελλήνια πορεία συμμετέχουν πολλοί σύλλογοι της Βορείου Ελλάδας, αλλά και της περιοχής, όπως από Εράτυρα, Γαλατινή, Κοζάνη, Ακρινή» αναφέρει ο Γιώργος Ζιώγος, πρόεδρος του Συλλόγου.
Μέσα από την πορεία δόθηκε η ευκαιρία στους καβαλάρηδες να κάνουν μια όμορφη διαδρομή στο πράσινο και δίπλα από το ποτάμι, ενώ η πορεία ολοκληρώθηκε με γλέντι.
«Στερούμαστε από την οικογένεια για την αγάπη στα άλογα. Είμαστε δεμένοι με τα άλογα όλο το χρόνο, αφού χρειάζονται μεγάλη φροντίδα. Δεν μπορούμε να φύγουμε και να πάμε κάπου διακοπές. Πρέπει κάποιον να αφήσουμε πίσω» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Καραμπέρης.
«Ευχαριστούμε όλα τα παιδά που συμμετέχουν στην πανελλήνια πορεία. Η Σιάτιστα έχει γύρω τα 300 άλογα και ο κόσμος είναι δεμένος με αυτά με αποκορύφωμα το Δεκαπενταύγουστο» λέει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Μπζιώτης.
Μεταξύ των καβαλάρηδων και μια καβαλάρισσα η Δέσποινα από την Εράτυρα, η οποία συνδέεται με αγάπη για τα άλογα από τα 13 της χρόνια. «Είχε ο μπαμπάς μου κι ασχολιόμουν» αναφέρει και συνεχίζει «ήρθα και πέρυσι. Ήθελα να έχω εμπειρίες γενικά. Είναι ωραία». Όπως μας λέει έχει πολλή αγάπη για τα άλογα, τα οποία θεωρεί τους καλύτερους φίλους. «Αφήστε αυτά που λένε για τα σκυλιά. Το άλογο σου δείχνει την αγάπη του, ανταποκρίνεται με το που σε βλέπει».

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Δημήτρης Στραβού

Μοιραστείτε την είδηση