Οι μνήμες επέστρεψαν στον Πλάτανο

2 Min Read

Η συγκολλητική ουσία που ενώνει τους ανθρώπους αυτής της πόλης δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις ιστορίες, τις γεύσεις, τις μυρωδιές και την αίσθηση της παρέας, κι αυτό φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο το βράδυ της Κυριακής 5 Ιανουαρίου στον «Πλάτανο».
Με αφορμή τη βραδιά με τίτλο «Οι μνήμες επιστρέφουν», που διοργάνωσε η γνωστή ομάδα του Facebook «Κοζάνη: Μνήμες, Αναμνήσεις και Εικόνες», με πρωτεργάτη τον δημιουργό της Κώστα Καραμάρκο, όλα όσα δένουν τον κόσμο της πόλης ήρθαν στην επιφάνεια με τον πιο αβίαστο τρόπο.
Χωρίς ιεραρχία και τελετουργικό, τα παιδιά της πόλης διάβασαν ιστορίες που έγραψαν άλλα παιδιά της πόλης, ξενιτεμένα και μη, τραγούδησαν με την ψύχη τους και χόρεψαν με την καρδιά τους.
Ήταν όλοι εκεί, άλλοι δια της φυσικής τους παρουσίας και άλλοι μέσα από τις αναμνήσεις και τις ιστορίες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η ιστορία γράφεται από τις παρέες.
Εξάλλου, ο «Κοζανιτισμός» δεν έχει να κάνει με τον τόπο γέννησης, αλλά με όλα εκείνα τα καλά στοιχεία που υιοθετούνται ως κοινός κώδικας επικοινωνίας και περνούν από τη μια γενιά στην άλλη. Έχει να κάνει με τη φιλοξενία και τη μεγάλη αγκαλιά που ανοίγει η πόλη σε όλα τα παιδιά της απ’ όπου κι αν έρχονται. Κοζανίτης γίνεσαι, όταν μπαίνεις στο χορό και μοιράζεσαι.
Οι μνήμες επέστρεψαν νοσταλγικά και συμβολικά στον «Πλάτανο» των τριών γενεών Πατσώνα, όχι με την εκδοχή της παρελθοντολαγνείας, αλλά με τη μορφή του αστείρευτου κεφιού που πηγάζει απο τα μέσα και αποτελεί οδηγό για τη συνέχεια.
Συντελεστές παραγωγής:
Αφηγήθηκαν:
Tάκης Συνδουκάς
Δώρα Σιαλβέρα
Ματίνα Τσικριτζή Μόμτσιου
Κώστας Διδασκάλου
Θωμάς Χατζηαυγερινός
Φωτεινή Διάφα
και guest stars …
Ηλεκτρονικά μέσα προβολής:
Νίκος Νικολάου
Δημιουργικά εκδήλωσης:
Κώστας Καραδήμος – Spinner
Φωτογραφίες – Βίντεο:
Δημήτρης Στραβού (με την υποστήριξη του ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης)
Ιστορικό φωτογραφικό υλικό – βίντεο εκδήλωσης:
Κοζάνη: Μνήμες, Αναμνήσεις & Εικόνες
Ι.Κ.

Μοιραστείτε την είδηση