Οι οδηγίες για την διενέργεια τεστ κορωνοϊού από το «Μαμάτσειο» εξόργισαν τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου

5 Min Read

Η μη τήρηση των μέτρων πρόληψης για την εξάπλωση του κορωνοϊού οδήγησαν, όπως είναι προφανές, στην επιβολή έκτακτων περιοριστικών μέτρων στην ΠΕ Κοζάνης που έχουν ισχύ πέντε μέρες (έως και την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου). Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ηλία Τοπαλίδη, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, άνω ων 20, τις προηγούμενες τρεις ημέρες, οδήγησε τους ειδικούς στο «μίνι λοκνταουν» αφού διαπιστώθηκε πως πολλά από τα καταγεγραμμένα κρούσματα προέρχονται μετά από επαφές με ανθρώπους που νόσησαν από COVID-19.

«Οι λόγοι που φτάσαμε εδώ είναι προφανώς η μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων με σοβαρότητα. Μπορεί να είμαστε μια Περιφέρεια που ο πληθυσμός κινείται αρκετά σε αστικά κέντρα όπως Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Λάρισα, ωστόσο φάνηκε πως έπρεπε να μας επιβάλλουν έκτακτα μέτρα για να φορέσουμε μάσκες και να κρατήσουμε αποστάσεις» τόνισε μιλώντας στον «Χ» ο αντιπεριφερειάρχης υγείας Ηλίας Τοπαλίδης. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα όσα προβλέπονται για να αρθούν οι περιορισμοί την Δευτέρα 12/10 αλλιώς θα υπάρξει παράταση των μέτρων.

- Advertisement -

Οδηγίες από το Νοσοκομείο Κοζάνης για την διενέργεια τεστ κορωνοϊού

Το πρωί της Πέμπτης η διοίκηση του «Μαμάτσειου» με δελτίο τύπου ενημερώνει τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν για να προχωρήσουν σε διενέργεια COVID-19 τεστ, προκειμένου να αποφευχθεί ταλαιπωρία και επιφόρτιση των υπηρεσιών του νοσοκομείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα πρέπει οι πολίτες:

Να μεταβούν στο Κ.Υ. Κοζάνης (παλιό ΙΚΑ) όπου θα λαμβάνονται δείγματα για έλεγχο COVID-19, μόνο για ιχνηλάτηση, στενών επαφών θετικών ατόμων, εφόσον είναι ασυμπτωματικοί και ύστερα από ειδοποίησή τους από την πολιτική προστασία και τον ΕΟΔΥ. Στο Γ.Ν. Κοζάνης θα προσέρχονται και ανάλογα με την περίπτωση τους θα καθοδηγούνται σε συγκεκριμένα σημεία του Νοσοκομείου, όπου θα λαμβάνεται δείγμα μόνο για τα παρακάτω:

– προεγχειρητικό έλεγχο σε ασθενείς  που πρόκειται να χειρουργηθούν σε Δημόσια Νοσοκομεία,

– έλεγχο πριν από Χημειοθεραπείες,

– προγεννητικό έλεγχο, σε εγκύους που θα γεννήσουν σε Δημόσια Νοσοκομεία.

Απαραιτήτως προηγείται τηλεφωνικό ραντεβού στο 2461352876 από 8:00πμ έως 10:00πμ και με την προϋπόθεση να έχουν λάβει το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό ή την απαραίτητη γνωμάτευση  από τον θεράποντα ιατρό τους.

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου: «Δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός πολιτών και άρνηση πρόσβασης σε δημόσια δομή»

«Διαχωρισμός πολιτών και άρνηση πρόσβασης σε μια δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί να γίνεται από καμία Διοίκηση» δήλωσε μιλώντας στην ιστοσελίδα kozan.gr ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χάρης Τσεβεκίδης. Ο κ. Τσεβεκίδης ενίσταται στο κομμάτι της ανακοίνωσης σχετικά με τον προεγχειρητικό και προγεννητικό έλεγχο, τονίζοντας πως κανένας δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα της επιλογής από κανέναν πολίτη: «Ας υποθέσουμε πως είμαι ασθενής με καρκίνο και παρά του ότι θα ήθελα να χειρουργηθώ σε δημόσιο νοσοκομείο επειδή υπάρχουν καθυστερήσεις επιλέγω το ιδιωτικό νοσοκομείο. Πέραν του ότι θα επιβαρυνθώ την επέμβαση θα πρέπει να επιβαρυνθώ και το κόστος του τεστ covid γιατί το «Μαμάτσειο» αποφάσισε ότι δεν μπορώ να κάνω το τεστ στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας επειδή δεν θα χειρουργηθώ σε δημόσιο νοσοκομείο; Το ερώτημα είναι ποιος αποφάσισε κάτι τέτοιο και που βασίστηκε; Ζητώ από την Περιφέρεια να τοποθετηθεί γιατί όταν πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Εργαστηρίου μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο, είπαμε ότι οι υπηρεσίες του είναι για την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας χωρίς αποκλεισμούς! Επίσης θα πρέπει στις ανακοινώσεις να μπαίνει επιτέλους ένα όνομα για το ποιος υπογράφει και όχι απλά «εκ της διοικήσεως» γιατί κάποιος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη. Αν υπογράφει ο Διοικητής να φαίνεται ότι πρόκειται για τον Διοικητή γιατί το «εκ της διοικήσεως» σημαίνει ότι πάρθηκε απόφαση διοικητικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Κοζάνης και δεν ξέρω κατά πόσο σύμφωνος είναι ο Δήμαρχος με την απόφαση αυτή».

Απαντώντας από την πλευρά του ο διοικητής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, Στέργιος Γκανάτσιος, επισήμανε στην ΕΡΤ Κοζάνης ότι οι πολίτες που έχουν επιλέξει να πάνε σε ιδιωτικό Νοσοκομείο δε θα επιβαρυνθούν για το τεστ, αν αυτό ληφθεί από το ιδιωτικό Νοσοκομείο και αναλυθεί από το Εργαστήρι Μοριακής Βιολογίας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου.

Με πληροφορίες kozan.gr, ΕΡΤ

 

Μοιραστείτε την είδηση