Οι πολίτες δίνουν τη λύση

1 Min Read

Δημόσια έκκληση για τη συλλογή οπτικοακουστικού υλικού απευθύνει, μετά και την ιατροδικαστική έκθεση που αποφαίνεται πως ο θάνατός του προήλθε από ισχαιμικό επεισόδιο από τα πολλαπλά τραύματα λόγω χτυπημάτων, η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου.

Η δικαστική διαδικασία θα ενισχυθεί σημαντικά από οπτικά και ηχητικά πειστήρια που καταγράφουν το συμβάν και στο έργο αυτό η Forensics Architecture, ανεξάρτητη ερευνητική αρχή που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου θα προσφέρει βοήθεια ανάλογη με αυτή που έδωσε στην περίπτωση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών περιλαμβάνει αρχιτέκτονες, μελετητές, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, προγραμματιστές λογισμικού, ερευνητές δημοσιογράφους, αρχαιολόγους, δικηγόρους και επιστήμονες και παρουσιάζει στη συνέχεια τα αποδεικτικά της στοιχεία σε δικαστήρια και όπου αλλού χρειαστεί.

Στο δικτυακό τόπο zakcallforevidence.org μπορεί όποιος έχει υλικό να το ανεβάσει μέσω της πλατφόρμας, αναφέροντας τη συσκευή που έχει χρησιμοποιήσει για τη λήψη του υλικού, ενώ μπορεί να παραμείνει ανώνυμος/η.

Μέσα από την διαδικασία του Forensics Architecture η έννοια του πληθοπορισμού/crowdsourcing βρίσκει εφαρμογή στην απόδοση δικαίου, καθώς, όπως συνέβη και στην υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα, το οπτικοακουστικό υλικό μπαίνει σε χρονολογική σειρά και «ρίχνεται» φως σε πολλά σκοτεινά σημεία του γεγονότος.

Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση