Οι προτάσεις των ιδιοκτητών γυμναστηρίων Δυτικής Μακεδονίας για την επιβίωση τους

4 Min Read

Επιστολή  προκειμένου να ενημερώσει για τα  προβλημάτα αλλά   και  προτάσεις  στήριξης  του  κλάδου των ιδιοκτητών γυμναστηρίων απέστειλε ο Σύλλογος  Ιδιοκτητών  Γυμναστηρίων  Δυτικής  Μακεδονίας με παραλήπτες τους Βουλευτές  Π.Ε.  Δυτικής Μακεδονίας, την   Περιφέρεια  Δυτικής  Μακεδονίας, τους Δήμους,το   Γραφείο Πρωθυπουργο, το  Υπουργείο Εσωτερικών, το   Υπουργείο Ανάπτυξη και  το  Υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικά η επιστολή

- Advertisement -

Ως σύλλογος ιδιοκτητών γυμναστηρίων Δυτικής Μακεδονίας ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή όλων των πληττόμενων ελεύθερων επαγγελματιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Εκφράζουμε την απελπισία μας για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει σε συνέχεια πέντε μηνών αναστολής λειτουργίας και πέντε  μηνών  υπολειτουργίας  των επιχειρήσεων μας  λόγω  της  πανδημίας.  Επίσης, εκφράζουμε την αγωνία μας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας στο μέλλον, μετά τη  λήξη της αναστολής λειτουργίας.

Ο κλάδος μας τήρησε στο έπακρον και με συνέπεια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά τους μήνες λειτουργίας του και με σαφή αποτελεσματικότητα  εφόσον δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα στους χώρους των ιδιωτικών γυμναστηρίων Δυτ. Μακεδονίας.

Είναι σχήμα οξύμωρο οι ειδικοί επιστήμονες να επισημαίνουν πως η καλή φυσική κατάσταση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι σημαντικό μέτρο προστασίας του οργανισμού από τις λοιμώξεις και από την άλλη να επιβάλλεται λουκέτο στα γυμναστήρια.

Τίθεται επίσης ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, όταν οι σχολές χορού, τα ΚΔΑΠ που προσφέρουν υπηρεσίες γυμναστικής σε παιδιά, και η “θεραπευτική άσκηση” στους χώρους των φυσιοθεραπευτών, επιχειρήσεις που δε διαθέτουν επιστήμονες της άσκησης, ούτε άδεια γυμναστηρίου με τις αντίστοιχες νόμιμες προϋποθέσεις, να παραμένουν ανοιχτά σε περιόδους που τα γυμναστήρια κλείνουν.

Απαιτείται η Πολιτεία, όπως αυτή εκπροσωπείται από την Κυβέρνηση, τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους, να στηρίξει έμπρακτα τον κλάδο μας, ώστε αφενός να επιβιώσουν οι οικογένειες μας εν μέσω πανδημίας, και αφετέρου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις μας ώστε να λειτουργήσουν ξανά μετά τη λήξη της πανδημίας.

Προτείνουμε και ζητούμε:

 1. Επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας
 2. Απαλλαγή από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών από το Μάρτιο του 2020 και έως το τέλος της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 3. Η ενίσχυση του τέταρτου, πέμπτου και έκτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής να μην είναι επιστρεπτέα σε ποσοστό 100%.
 4. Απαλλαγή από την επιβολή δημοτικών τελών από το Μάρτιο του 2020 και έως το τέλος της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 5. Επιδότηση ενοικίου κατά ποσοστό 80% έως το τέλος της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 6. Άμεση οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με ποσό 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση και κλιμακωτά με ανώτατο όριο 10.000 ευρώ, ανάλογα με το τζίρο, τα έξοδα και το προσωπικό που απασχολεί, με άμεση εκταμίευση.
 7. Ένταξη στα μέτρα ενίσχυσης και των επιχειρήσεων που έχουν έναρξη λειτουργίας μετά την 1/1/2019.
 8. Νέα ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.
 9. Ένταξη των ΚΑΔ των επιχειρήσεων μας στο ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων.
 10. Υπαγωγή των γυμναστηρίων στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και υπαγωγή των υπηρεσιών σωματικής άσκησης σε συντελεστή ΦΠΑ 6%.
 11. Οι επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας να έχουν διετή απαλλαγή εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με την προϋπόθεση διατήρησης των θέσεων εργασίας για δύο συν  ένα χρόνια.

 

Ευχαριστούμε πολύ.

Με  εκτίμηση,

Το  Δ.Σ.

Μοιραστείτε την είδηση