Οι «πρωτιές» των μαθητών της Κοζάνης στις πανελλαδικές- Δεν ανακοίνωσε το Υπουργείο την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

5 Min Read

Υψηλές επιδόσεις κατέγραψαν και φέτος τα λύκεια της Κοζάνης μαθητές των οποίων «χτύπησαν» πρωτιές συγκεντρώνοντας ακόμη και πάνω από 19.000 μόρια. Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη, ιδιαίτερη, πρωτόγνωρη και γενικά «θολή» αφού εκτός από τις δυσκολίες του κορωνοϊού οι μαθητές κολυμπούν σε αχαρτογράφητα ύδατα δεδομένου ότι έχει τεθεί σε ισχύ η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα τριτοβάθμια ιδρύματα η οποία όμως δεν ανακοινώθηκε.

Οι πρώτοι του 1ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης

Η Δέσποινα Αραμπατζίδου χτύπησε πρωτιά με τα 19.321 μόρια που συγκέντρωσε και εισάγεται στην Ιατρική Σχολή. Δεύτερη στο σχολείο και με 19.100 μόρια ήταν η Σάλτα Πουπνάρα και αμέσως μετά ακολούθησε ο Ευάγγελος Τσιμπέρης με 18.500 μόρια.

Η πρώτη του 2ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης

Η Κατερίνα Βλαχοπούλου είναι η πρώτη του 2ου ΓΕΛ Κοζάνης η οποία συγκέντρωσε συνολικά 19.305 μόρια.

Οι πρώτοι του 3ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης

Ο Γιάννης Ντοβόλης που περνά στις σχολές υγείας συγκέντρωσε 19.095 μόρια. Η Κατερίνα Παπακάλα συγκέντρωσε 18.841 μόρια στην σχολή ανθρωπιστικών επιστημών. Ακολούθησε η Χρυσή Δεληζήση με 18.325 μόρια στις θετικές επιστήμες και ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης στις οικονομικές σχολές με 16.984 μόρια.

Η. Μιχαηλίδης: να μην επηρεαστούν από τις βαθμολογίες οι μαθητές

Η πολύ ιδιαίτερη σχολική χρονιά που τερματίστηκε χθες και επίσημα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έφερε ανακούφιση στις οικογένειες των υποψήφιων. «Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά ειδικά για την προετοιμασία των μαθητών και τις οικογένειες αυτών. Δεν θα πρέπει όμως να επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από την βαθμολογία που πέτυχαν. Δεν πρέπει να χάσουν την ψυχραιμία τους και να συμπληρώσουν με μεγάλη προσοχή το μηχανογραφικό δελτίο, συλλέγοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τις σχολές. Σε κάθε περίπτωση, τα φροντιστήρια μέλη της ΟΕΦΕ είναι στην διάθεσή τους για παροχή συμβουλών και προσανατολισμού» δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Μιχαηλίδης.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Αμέσως μετά τις βαθμολογίες όλων των μαθημάτων, το υπουργείο Παιδείας είχε πει πως θα ανακοινώσει αμέσως και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι υποψήφιοι να συντάξουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο που φέτος θα τους δίνει για πρώτη φορά την δυνατότητα να επιλέξουν και τα Δημόσια ΙΕΚ.

Κάτι τέτοιο έως χθες αργά το απόγευμα δεν είχε συμβεί, ενώ η ανακοίνωση αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες.

Η εφαρμογή της ΕΒΕ θα φέρει σίγουρα μία «τεχνητή» αύξηση στις χαμηλής ζήτησης σχολές. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι υπήρχαν αρκετά Τμήματα με λιγότερο από 3.000 μόρια. Μάλιστα η «χαμηλότερη» σχολή συγκέντρωσε πέρσι μόλις 625 μόρια.

Αυτά τα φαινόμενα θα εξαλειφθούν φέτος, αφού η ΕΒΕ δεν θα αφήσει ίσως «τίποτα να πέσει» κάτω από τα 8.000 μόρια. Όμως, η ΕΒΕ τελικά δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τις υψηλόβαθμες Σχολές και τους «καλούς μαθητές» χωρίς βέβαια να αποκλείονται και τα απρόοπτα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι θέσεις στα δημοφιλή Τμήματα συμπληρώνονται από μαθητές με πολύ υψηλότερα μόρια σε σχέση με αυτά που θα θέσει η ΕΒΕ και συνεπώς συμπληρώνονται και πολύ νωρίτερα.

Πώς υπολογίζεται η ΕΒΕ

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%. Συνεπώς η επιλογή του συντελεστή 1,2 σε κάθε Τμήμα συνεπάγεται ότι, αυτό φέτος θα έχει υψηλές βάσεις και σίγουρα υψηλότερες από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020. (Δείτε εδώ τις121 Σχολές με την υψηλότερη ΕΒΕ)

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως για την διευκόλυνση των μαθητών, το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει ώστε να μην μπορούν να δουν κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους τις Σχολές στις οποίες δεν «πιάνουν» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Επομένως οι υποψήφιοι δεν θα χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία να υπολογίσουν καμία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

 

Σωκράτης Μουτίδης

Με πληροφορίες από το alfavita.gr

Μοιραστείτε την είδηση