Οι βιβλιοπροτάσεις της εβδομάδας από τη “Στοά του βιβλίου”

4 Min Read

Αμerikα

Νίκος Κ. Βαβδινούδης

Εκδόσεις Πηγή, 2023

σ. 404

«Η πολύβουη Νέα Υόρκη μέσα από ένα must read κοινωνικό μυθιστόρημα!

Σαράντα χρόνια, παρά ένα, µιας οικογένειας ασήµαντων ανθρώπων που πέρασαν τον ωκεανό µε την ελπίδα να κοιµούνται χορτάτοι. Ένας άνδρας και µια γυναίκα πατάνε πόδι στο Μεγάλο Μήλο το 1913, συνηθισµένοι σε γρήγορους ύπνους δίχως όνειρα. Το υπεσχηµένο Αµερικάνικο Όνειρο αργεί πολύ να τους επισκεφθεί. Κι όταν καταφτάνει, κρατά λίγο.

Ερωτεύονται άγαρµπα, παντρεύονται βιαστικά. Γεννούν παιδιά. Η απογοήτευση έρχεται στο σπίτι ή ξεκινά από αυτό. Έχουν µια ιδιότυπη αγάπη, στέρεη από συνήθεια και φόβο. Σαν να µην περισσεύει για τα παιδιά τους.

Ο γιος, βετεράνος του Ειρηνικού, ζωγράφος από µαταιόδοξο ταλέντο και µπογιατζής για βιοπορισµό, γράφει την ιστορία τους όσο ζει τη δική του. Τους κουβαλά ως µνήµες, προίκα και κατάρα.

Άνθρωποι από το παρελθόν εµφανίζονται γυρεύοντας τόκους που οι γονείς δεν πρόλαβαν να ξοφλήσουν.

Ένα νεο-νουάρ µυθιστόρηµα, πασπαλισµένο µε νατουραλισµό και ηθογραφία της παρακµής. Σε µια µακαρθική Νέα Υόρκη, όπου ο καθένας δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο πέραν του εαυτού του, κανείς δεν µπορεί να ισχυριστεί πως είναι αθώος.»

Ο Νίκος Κ. Βαβδινούδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972 και από τότε άρχισε να µεγαλώνει. Από παιδί φοβόταν το σκοτάδι και έφτιαχνε ιστορίες, µε λέξεις χωνευτικές, να γαληνέψει την πείνα του. Τελείωσε, στα διαλείµµατα της λογοτεχνικής ανάγνωσης, την πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ ( Τµήµα Αγρονόµων και Τοπογράφων Μηχανικών) µε µοναδικό εφόδιο την περιέργεια της κατάκτησης της συµµετρίας και τη βελτιστοποίηση στην επίτευξη της ισορροπίας προσπάθειας-αποτελέσµατος.

Ξόδεψε κάποια καλοκαίρια στη Νέα Υόρκη περπατώντας. Συνέχισε να γράφει και περισσότερο να σβήνει. Διηγήµατά του έχουν βραβευθεί σε διαγωνισµούς. Από τις εκδόσεις Πηγή κυκλοφορεί και η συλλογή αυτοτελών ιστοριών «ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟΡΙΑ».

Το ΑΜΕΡΙΚΑ είναι το πρώτο του µυθιστόρηµα και ελπίζει όχι το τελευταίο.

Μαστρο-Τζεπέτο

Fabio Stassi

Μετάφραση: Δήμητρα Δότση

Ίκαρος,2023

σ. 216

«Ο μαστρο-Τζεπέτο, ηλικιωμένος και ολομόναχος, χάνει σιγά σιγά τη μνήμη του και τη λαλιά του. Οι συγχωριανοί του, στυγνοί και άκαρδοι, τον περνούν για τρελό και του στήνουν μια σκληρή φάρσα: τον κάνουν να πιστέψει πως ένα κούτσουρο που του χαρίζουν είναι μαγικό. Τότε ξεκινά και το μαρτύριο του γερο-Τζεπέτο, που προσπαθεί να δώσει ζωή στο άψυχο ξύλο, μεταμορφώνοντάς το σε μικρό παιδί, τον Πινόκιο.

Ο Fabio Stassi ανατρέπει το διάσημο έργο της ιταλικής λογοτεχνίας και, απογυμνώνοντάς το από καθετί παραμυθένιο, το μεταφέρει σε μια ρεαλιστική πραγματικότητα. Με τον Μαστρο-Τζεπέτο μας χαρίζει τη συγκλονιστική ιστορία ενός ανθρώπου που δεν αναζητά απλώς τον γιο του, αλλά παλεύει με μια περίκλειστη, εχθρική κοινωνία, η οποία δεν του επιτρέπει ούτε να αγαπά ούτε και να συνεχίζει να ελπίζει.

Ένα λογοτεχνικό κόσμημα δημιουργικότητας και έμπνευσης, που το 2022 κατέκτησε κοινό και κριτικούς, και διακρίθηκε με τα βραβεία Dessì, Benedetto Croce και Stresa.»

Ο Fabio Stassi (Φάμπιο Στάσι) γεννήθηκε στη Ρώμη το 1962. Είναι υπεύθυνος ιταλικής λογοτεχνίας σε γνωστό εκδοτικό οίκο της Ιταλίας και ταυτόχρονα διευθύνει μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Ρώμης. Πρωτοεμφανίστηκε στον συγγραφικό χώρο το 2006. Έχει γράψει έντεκα μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια αλλά και βιβλία για παιδιά. Το 2013 γνώρισε μεγάλη επιτυχία χάρη στο μυθιστόρημά του Ο τελευταίος χορός του Σαρλό, το οποίο μεταφράστηκε σε 19 χώρες, ενώ στην Ιταλία τιμήθηκε με έξι βραβεία μεταξύ των οποίων και το Premio Selezione Campiello. Το 2016 κέρδισε το βραβείο Scerbanenco για το καλύτερο νουάρ μυθιστόρημα της χρονιάς με το βιβλίο του Η χαμένη αναγνώστρια (Ίκαρος, 2018), που αγαπήθηκε πολύ και από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, όπως και το δεύτερο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον βιβλιοθεραπευτή Βίντσε Κόρσο Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή (Ίκαρος, 2019).

Μοιραστείτε την είδηση