Οι βιβλιοπροτάσεις της εβδομάδας από τη “Στοά του βιβλίου”

5 Min Read

Μια μέρα της ζωής του Άμπεντ Σαλάμα

A Day in the Life of Abed Salama – Anatomy of a Jerusalem Tragedy

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ανατομία μιας τραγωδίας στην Ιερουσαλήμ

Συγγραφέας: Nathan Thrall

Εκδοτης: Δώμα

Σελιδες: 328

«Ένα χειμωνιάτικο πρωινό του 2012, λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ, ο Άμπεντ Σαλάμα, Παλαιστίνιος της Δυτικής Όχθης, μαθαίνει για ένα τροχαίο στο οποίο εμπλέκεται κι ένα πούλμαν που μεταφέρει παιδιά. Σπεύδει στο σημείο του δυστυχήματος, γιατί φοβάται πως στο πούλμαν επιβαίνει ο πεντάχρονος γιος του. Το ίδιο το δυστύχημα θα μπορούσε, ίσως, να είχε συμβεί οπουδήποτε. Τα όσα επακολούθησαν, όχι.

Καταγράφοντας τις προσωπικές ιστορίες των δεκάδων εμπλεκόμενων, Παλαιστίνιων και Ισραηλινών ―θυμάτων, συγγενών, ανθρώπων που βοή­θησαν ή που δεν βοήθησαν―, ο Νέι­θαν Θρωλ, με κλινική ματιά, αναδεικνύει την πολιτική διάσταση της τραγωδίας: τις εξουσιαστικές, χωροταξικές, θεσμικές δομές που ορίζουν τις ζωές των ανθρώπων στη Δυτική Όχθη, πίσω από το υψωμένο τείχος.»

Ο Nathan Thrall είναι Αμερικανός δημοσιογράφος και δοκιμιογράφος. Ζει στην Ιερουσαλήμ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και στο Πανεπιστήμιο Columbia. Διατέλεσε διευθυντής του Arab-Israeli Project στο International Crisis Group. Δίδαξε στο Bard College. Είναι τακτικός συνεργάτης των The New York Times Magazine, London Review of Books και The New York Review of Books. Άρθρα και δοκίμιά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το Μια μέρα της ζωής του Άμπεντ Σαλάμα βραβεύτηκε με το Βραβείο Pulitzer Γενικής Τεκμηριογραφίας 2024, και διακρίθηκε ως βιβλίο της χρονιάς για το 2023 από τον New Yorker, τον Economist, το TIME, τους Financial Times, το The Forward, κ.ά. Έχει επίσης γράψει το βιβλίο The Only Language They Understand: Forcing Compromise in Israel and Palestine (2017).

Νυχτερινό τηλεφώνημα

Συγγραφέας: Γιάννης Μαρής

Εκδοτης: Άγρα

Σελιδες: 328

«Το τηλεφώνημα της Άννας Κορνήλιου είχε αναστατώσει την Αγνή. Ένας μυστηριώδης κύκλος τρόμου απλωνόταν γύρω από τη φίλη της. Στην αρχή η απιστία, ύστερα ο εκβιασμός και τώρα η απροσδόκητη ανάμειξη του υπαλλήλου στην υπόθεση. Τα πράγματα ήταν περισσότερο από σοβαρά. Ανεξήγητα. Άναψε ένα τσιγάρο και ξαπλώθηκε σκεπτική σε μια πολυθρόνα. Τί γινόταν ; Η ιστορία που είχε μπλέξει η φίλη της ήταν τρομερή. Δεν μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν μόνες οι δύο τους. Χρειάζονταν τη βοήθεια ενός ανθρώπου έξυπνου, τίμιου, δυνατού. Αλλά πού να τον έβρισκαν ; Σε ποιόν μπορούσαν να αποκαλύψουν ένα τέτοιο μυστικό;»

EΝΑΣ AΝΘΡΩΠΟΣ στη ζωή του οποίου δεν συνέβη ποτέ τίποτα, ένας ήσυχος υπάλληλος, έχει μείνει αργά τη νύχτα στο γραφείο της εταιρείας όπου δουλεύει, για να τακτοποιήσει τα λογιστικά του βιβλία. Άξαφνα χτυπάει το τηλέφωνο. Μια τρομαγμένη γυναικεία φωνή ακούγεται. «Νάσο, έλα γρήγορα ! Κινδυνεύω! Σε περιμένω στο…» Δεν τον λένε Νάσο και δεν υπάρχει κανένας Νάσος στο γραφείο του. Πρόκειται για λάθος ; Για φάρσα ; Ο υπάλληλος αποφασίζει να πάει στο σημείο που τού όρισε το τηλεφώνημα. Δεν ήταν φάρσα. Μια γυναίκα περιμένει… Μια ωραία, άγνωστη γυναίκα. Από τη στιγμή αυτή, ο ήσυχος υπάλληλος με την ανιαρή ζωή πρόκειται να μπλεχτεί σε μια απίθανη ιστορία όπου το μυστήριο σμίγει με τον έρωτα και το θάνατο.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ, 1956 : Η χρυσή χρονιά του Γιάννη Μαρή. Αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο. Εποχή : χειμώνας. Σκηνικό : Πατήσια, Κολωνάκι. Η πλοκή είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και τα βήματά της ιδιαίτερα μετρημένα, γεγονός που εκπλήσσει αν σκεφτεί κανείς τις πλοκές εννέα μυθιστορημάτων διαφορετικού στυλ του Γιάννη Μαρή της χρονιάς εκείνης. Θα λέγαμε μάλιστα πως είναι από τις καλύτερες. Το μυθιστόρημα Μια περιπέτεια στο Άγιον Όρος ολοκληρώνεται στην Απογευματινή στις 24 Ιουνίου. Την ίδια μέρα διαφημίζεται το Νυχτερινό τηλεφώνημα, το οποίο θα ξεκινήσει να δημοσιεύεται 1η Ιουλίου και μάλιστα στο εξώφυλλο («Αθηναϊκό μυθιστόρημα μυστηρίου και έρωτος – Μια γυναίκα, που καλεί σε βοήθεια κάποιον άλλο, παρασύρει τον ήσυχο υπάλληλο εις την πιο απίθανη και φανταστική περιπέτεια»).

Μοιραστείτε την είδηση