Όλα έτοιμα για τις εκλογές της Κυριακής

4 Min Read

Πώς ψηφίζουμε

Κάλπες, παραβάν και ψηφοδέλτια είναι έτοιμα μια μέρα πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023, καθώς η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για την ανάδειξη των νέων δημάρχων και Περιφερειαρχών, με τους ετεροδημότες να αναχωρούν για τους προορισμούς όπου ψηφίζουν για τον πρώτο γύρο αυτή την Κυριακή 8/10 και τους δικαστικούς αντιπροσώπους να οδεύουν προς τα εκλογικά τμήματα όπου έχουν διοριστεί.

- Advertisement -

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετέχουν και οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023. Οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις», που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/.

Για τον ίδιο σκοπό, έχει τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Να σημειωθεί ότι η διέλευση από τους σταθμούς διοδίων, σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους, δεν θα είναι δωρεάν, όπως συνέβη σε εθνικές εκλογές. Η διέλευση από τα διόδια θα είναι δωρεάν μόνο για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και την απόφαση του διορισμού τους. Η δωρεάν διέλευση θα επιτρέπεται με την επίδειξη της απόφασης διορισμού τους, καθώς και του Δελτίου της Αστυνομικής τους Ταυτότητας. Οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με καταγραφή των διελεύσεων και σημείωση της απόφασης διορισμού, ενώ το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης.

Σημειώνεται πως η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας τα οποία θα αναπτύσσονται σταδιακά τα διαστήματα από 6 έως 9 και 13 έως 16 Οκτωβρίου, θα κλιμακωθούν και θα κορυφωθούν τις ώρες – ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Αλλαγές έφερε η τελευταία απογραφή του πληθυσμού στα συμβούλια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Στο περιφερειακό συμβούλιο τους πολίτες θα εκπροσωπούν 35 περιφερειακοί σύμβουλοι με τον επιτυχόντα συνδυασμό να καταλαμβάνει τα 3/5 αυτών και τους υπόλοιπους συνδυασμούς να μοιράζονται τις εναπομείνασες 14 έδρες.

Στην ΠΕ Κοζάνης οι πολίτες μπορούν να βάλουν ως τέσσερις σταυρούς, ενώ στις ΠΕ Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας έως δύο.

 Στους δήμους

Όσον αφορά στη σταυροδοσία των Δήμων ισχύει ότι  «για λιγότερους από 10.000 κατοίκους μπαίνουν τρεις σταυροί, ενώ για περισσότερους από 10.000 κατοίκους τέσσερις σταυροί. Επίσης, οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν τους σταυρούς προτίμησης προς όλο το ψηφοδέλτιο και όχι ανάλογα με τη δημοτική ενότητα στην οποία ανήκουν.

Έτσι στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοίου οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν ως τέσσερα άτομα, ενώ στα Σέρβια ως τρεις υποψηφίους συμβούλους.

Για την εκλογή Συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι δύο υποψηφίους, ενώ σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Μοιραστείτε την είδηση