Όλγα Μαρκογιαννάκη: Η Ευρώπη να γίνει ο τόπος για να «χτίσουμε» τις οικογένειες μας

5 Min Read

Συνέντευξη της υποψήφιας Ευρωβουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ στον «Χ»

«Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις επηρεάζουν την ζωή μας και πρέπει να συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές» είναι το μήνυμα της υποψήφιας ευρωβουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ Όλγας Μαρκογιαννάκη, η οποία λίγο πριν την τελική ευθεία για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου μίλησε στον «Χ». Με καταγωγή από την Κρήτη αλλά μεγαλωμένη στην Κοζάνη, η κ. Μαρκογιαννάκη μίλησε για ανισότητες στην Ελλάδα και για περιοχές δυο ταχυτήτων αφού «οι κάτοικοι της περιφέρειας νιώθουν στο περιθώριο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

- Advertisement -

Στην προεκλογική της ατζέντα της βρίσκονται, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η ενίσχυση της υπαίθρου, η αντιμετώπιση του υπερτουρισμού κυρίως στις νησιωτικές περιοχές και βέβαια η ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται «σε οικονομικό μαρασμό με την φυγή των νέων να κυριαρχεί» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η αποκέντρωση σαν εθνική πολιτική έχει μείνει πολύ πίσω και αυτό φαίνεται να είναι το κυρίαρχο. Σε κάθε περιοχή νιώθει ο κόσμος μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων από την Αθήνα και πόσο μάλλον από την Ευρώπη και πιστεύω ότι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που ο κόσμος γυρνάει την πλάτη στις εκλογές. Και είναι ένα στοίχημα για να μπει ξανά στην διαδικασία να σκεφτεί ότι πρέπει να συμμετέχουμε, γιατί οι αποφάσεις αυτές και κυρίως οι ευρωπαϊκές επηρεάζουν τις ζωές μας» πρόσθεσε.

Η κ. Μαρκογιαννάκη ανέφερε πως κατά τις περιοδείες της σε πολλά μέρη της χώρας εισέπραξε «απομάκρυνση που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες από την Ευρώπη λόγω της «οικονομικής και πολιτικής ελίτ που έχει δημιουργηθεί. Οι Βρυξέλλες και η Ευρώπη δεν εξυπηρετούν πια τους πολλούς, αλλά τους λίγους και ισχυρούς λόγω των συσχετισμών της πλειοψηφίας από τη στιγμή που υπερισχύουν οι συντηρητικές δυνάμεις. Βλέπουμε ότι μια ενωμένη Ευρώπη, μια αλληλέγγυα Ευρώπη, μια Ευρώπη της ισότητας ακούγονται απλά μόνο σαν τίτλος, αλλά αυτό για να ισχύσει πρέπει να γίνει μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα. Αυτά λοιπόν έχουν μείνει πίσω και βλέπουμε την Ευρώπη ότι έχει απομακρυνθεί από το μέσο εργαζόμενο το μέσο αγρότη, τον μέσο κτηνοτρόφο και την μέση οικογένεια» πρόσθεσε.

Η ευρωβουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος και να σκεφτούν σοβαρά ποιος και ποια θέλουν να τους εκπροσωπήσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Μίλησε για ενίσχυση των προοδευτικών φωνών και δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, προκειμένου να γίνει η Ευρώπη περισσότερο κοινωνική.

«Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για μένα, είναι οι υποδομές και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Είδαμε πως η Ευρώπη έκανε ένα βήμα μπροστά την προηγούμενη πενταετία με την ίδρυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Όμως το θέμα είναι να εστιάσουμε πλέον στην πρόληψη και να διεκδικήσουμε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και μεγαλύτερη συνεργασία στην πρόληψη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η λέξη κλειδί για εμένα είναι η προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Να εστιάσουμε στα έργα υποδομής, στον τρόπο διαχείρισης του νερού σε συνδυασμό με την αγροτική παραγωγή. Να δούμε εναλλακτικές καλλιέργειες ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, οι οποίες αλλάζουν συνολικά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Να διεκδικήσουμε την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κλιματικής Αλλαγής για να στηρίζονται οι χώρες που πλήττονται περισσότερο» ανέφερε η κ. Μαρκογιαννάκη.

Όσον αφορά την άνοδο της ακροδεξιάς που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις πως θα ενισχυθεί σημαντικά, κάλεσε τους ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη στις λαϊκίστικες και αντιευρωπαϊκές προσεγγίσεις και να ανοίξουν τα αυτιά στις πραγματικές και ουσιαστικές προτάσεις που προέρχονται από ανθρώπους προοδευτικούς.

«Έχουμε προτάσεις, έχουμε σχέδιο, το ξέρουμε ότι ο λαϊκισμός είναι το εύκολο αποκούμπι. Προσπαθούμε λοιπόν να πείσουμε ότι με πρόγραμμα και θέσεις μπορούμε να έχουμε ένα διαφορετικό μέλλον και να διαμορφώσουμε μια Ελλάδα όχι χαμηλών πτήσεων αλλά υψηλών προσδοκιών, στην οποία μπορούμε να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας» ανέφερε η ίδια.

Τέλος, μιλώντας για την ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας, μίλησε για ένα σχέδιο χωρίς αντίκρισμα μιας και «δεν μπορούμε να έχουμε παραγωγικές επενδύσεις χωρίς υποδομές. Πρέπει και ευρωπαϊκά να διεκδικήσουμε και είχαν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν να διεκδικήσουμε τους κάθετους οδικούς άξονες στην περιοχή μας, αλλά και σιδηροδρομικά δίκτυα. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό το θέμα του σιδηροδρόμου και από την πλευρά μου και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανάλογα με τα τις δυνατότητες που θα υπάρξουν, θα προσπαθήσω να διεκδικήσω τέτοιου είδους θέματα που αφορούν τις υποδομές. Αν και σε αυτό ξέρετε, η Ευρώπη μας είχε δώσει μια χρυσή ευκαιρία και με το Ταμείο Ανάκαμψης και εκεί πάλι και έχουμε πάλι στις περιφερειακές ανισότητες. Χάσαμε μια ακόμη χρυσή ευκαιρία» κατέληξε η κ. Μαρκογιαννάκη.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση