Όλοι και όλες μαζί στη μάχη για τη ΔΕΗ, τη γη και την ελευθερία!Του Αλέξη Λιοσάτου, μέλους του ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης

3 Min Read

Βρισκόμαστε μπροστά στην άμεση ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ , με τα συνδικάτα στο χώρο της ενέργειας να βρίσκονται «επί ποδός πολέμου».

Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα (όλα τα προηγούμενα χρόνια) και διεθνώς, στο χώρο της ενέργειας, του νερού κι άλλων δημοσίων αγαθών οδήγησαν στη συρρίκνωση των δημοσίων επιχειρήσεων, σε απολύσεις, μειώσεις μισθών κι επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, σε χειρότερες υπηρεσίες και αυξημένα τιμολόγια για τους καταναλωτές. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση για την περιοχή μας αλλά και για τη χώρα, καθώς μιλάμε για τη σπουδαιότερη και μεγαλύτερη επιχείρηση της οικονομίας της.

- Advertisement -

 

Η εξέλιξη αφορά και τον κλάδο μας 1) ως καταναλωτές ρεύματος, 2) ως εργαζομένους που απασχολούνται στο λειτούργημα παροχής υπηρεσιών Υγείας, σε μια περίοδο που οι υπηρεσίες Υγείας υποβαθμίζονται και ιδιωτικοποιούνται διαρκώς, και στενεύει δραματικά η δυνατότητα των ανθρώπων να ανταπεξέλθουν στις δαπάνες υγείας,  3) ως επαγγελματίες που εξαρτώνται απολύτως οικονομικά από το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων της περιοχής, που σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή μας σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με το χώρο της ΔΕΗ. «Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά» έλεγε ένα παλιό σύνθημα στην περιοχή μας το 2011-2012, κι εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.

 

Η εξέλιξη με το ίδιο σκεπτικό αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.  Άλλωστε τις επόμενες μέρες έρχονται νέα σκληρά μέτρα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας: μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, (νέα) απελευθέρωση απολύσεων, (νέα) υποβάθμιση εργασιακών σχέσεων… Μέτρα που μας αφορούν άμεσα αλλά μας δείχνουν και τον δρόμο για το χτίσιμο των απαραίτητων κοινωνικών συμμαχιών. Δεν μπορεί κανένας κλάδος να διεκδικήσει προνομιακή μεταχείριση,  όταν όλη η κοινωνία στενάζει. Αλλά και δεν πρόκειται κανείς να αντιμετωπίσει προνομιακά μερικούς μόνο από τους πληττόμενους κλάδους: τα ντόπια και ξένα αρπακτικά δεν κάνουν διάλογο μέσα στην κρίση, τα θέλουν όλα. Μόνη λύση ένα μεγάλο μέτωπο μάχης για μια συνολική αντιμνημονιακή  ανατροπή. Ή θα περάσουν όλα τα μέτρα «πακέτο» ή θα τους ανατρέψουμε.

 

Παραφράζοντας το γνωστό ποίημα: «Όταν ήρθαν να πάρουν τους Δημόσιους Υπαλλήλους, δεν ήμουν ΔΥ και δε μίλησα. Όταν ήρθαν να πάρουν τη ΔΕΗ , δεν ήμουν υπάλληλος της ΔΕΗ και δε μίλησα. Όταν κόψαν τους μισθούς και τις συντάξεις, δεν ήμουν μισθωτός και συνταξιούχος και δεν μίλησα. Έπειτα ήρθε η ώρα να πάρουν εμένα. Αλλά δεν είχε μείνει κανείς για να φωνάξει.»

 

ΚΑΙ σε αυτό το ζήτημα, λοιπόν, όλοι πρέπει να πάρουμε  θέση με το «Όχι».

 

 

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δηλώνουν πως θα αγωνιστούν  μαζί με την κοινωνία, τις κοινωνικές και τις επαγγελματικές οργανώσεις της περιοχής .  Πρώτο βήμα είναι το αυριανό συλλαλητήριο  (7 Απριλίου) στην Πτολεμαΐδα, στις 6μμ, στην κεντρική πλατεία. Ας δώσουμε το παρών!

 

 

Μοιραστείτε την είδηση