Όλο και πιο πίσω…η μονάδα ΣΗΘΥΑ για την τηλεθέρμανση

3 Min Read

Όλο και πιο πίσω…η μονάδα ΣΗΘΥΑ για την τηλεθέρμανση

Μπορεί ο σχεδιασμός της ΔΕΗ να προβλέπει το κλείσιμο των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στο τέλος του 2025, μέχρι τότε όμως η μονάδα ΣΗΘΥΑ , που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ και θα καλύπτει τις ανάγκες Κοζάνης, Πτολεμαίδας και Αμυνταίου σε τηλεθέρμανση φαίνεται πως είναι αδύνατο να είναι έτοιμη, καθώς ακόμη αναζητείται ο τρόπος να καλυφθεί η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ποσό που πληρώνουν σήμερα η ΔΕΥΑ στη ΔΕΗ και στο ποσό που ζητά η ΔΕΗ για τη νέα μονάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του worldenergynews, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να μην έχει καταλήξει ακόμη εάν η κάλυψη του επιπλέον κόστους μεταξύ των τελών που πληρώνουν αυτή τη στιγμή οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και της τιμής της θερμικής ενέργειας που θα παράγεται από τη νέα μονάδα, θα γίνει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, του ΔΑΠΕΕΠ, ή κάποιου από τα προγράμματα ενίσχυσης της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως ο  προηγούμενος διαγωνισμός στον οποίο προσωρινός ανάδοχος είχε ανακηρυχθεί το σχήμα Ακτωρ-Ηλέκτωρ φαίνεται πως  ναυάγησε και πλέον θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της χρηματοδότησης και εν συνεχεία να γίνει η επαναπροκήρυξη.

Η ΔΕΗ όμως δεν θα προχωρήσει σε  επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της λειτουργικής ενίσχυσης αλλά και των αποσβέσεων του έργου πριν προχωρήσει στην επόμενη κίνηση.

Η μονάδα θα αποζημιώνεται από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας των δήμων Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, με την οποία θα συμβληθεί η ΔΕΗ.

Οι αμοιβές που κατέβαλαν οι τρεις Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης ανέρχονταν έως τώρα στα επίπεδα των 60 ευρώ/MWh και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ με τη δημιουργία της νέας μονάδας θα προκύψει διαφορά που θα πρέπει να καλυφθεί είτε με την αύξηση των τελών που πληρώνουν οι πολίτες είτε με κάποιον άλλο τρόπο ώστε το έργο να είναι βιώσιμο.

Το ΥΠΕΝ έχει εξετάσει, αλλά όπως όλα δείχνουν έχει απορρίψει τη λύση του ΕΛΑΠΕ αφού η πτώση των τιμών των ρύπων και της χονδρικής τιμής του ρεύματος οδηγούν τον λογαριασμό σε έλλειμμα.Μοιραστείτε την είδηση