Ολοκληρώνονται οι εργασίες στη Γέφυρα μέχρι τις 15 Μαΐου

5 Min Read

Οι δοκιμαστικές φορτίσεις θα κρίνουν το άνοιγμα της

Δεν έφυγαν «σοφότεροι» από την ενημερωτική συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης στην Περιφέρεια οι φορείς του Βελβεντού και των Σερβίων για το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις που ζητούν λόγω του κλεισίματος της γέφυρας Σερβίων. Ήταν μια συνάντηση που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Μενέλαος Μακρυγιάννης σε «απάντηση» φορέων και αυτοδιοικητικών της περιοχής πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι πραγματικά συμβαίνει τόσο με την γέφυρα, όσο και τις αποζημιώσεις.

Παρουσία του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, οι φορείς (εμπορικοί σύλλογοι Σερβίων και Βελβεντού, εκπρόσωποι των Δήμων, ΚΤΕΛ κ.α.) φάνηκε πως βάδιζαν στα «τυφλά» στο τι πραγματικά θα γίνει με τις αποζημιώσεις που ζητούν. Αρχικά, η Περιφέρεια προχώρησε στην καταχώρηση των δεδομένων σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά προέκυψε θέμα GDPR με αποτέλεσμα να ναυαγήσει το εγχείρημα.

Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε πως τις επόμενες μέρες, οι φορείς μέσω των επιμελητηρίων (ΟΕΕ και ΕΒΕ) θα καταθέσουν επακριβώς τα στοιχεία τους για να εκπονηθεί στη συνέχεια από την επιτροπή που θα συσταθεί, μια κοστολογημένη πρόταση. Η πρόταση αυτή θα αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών όταν συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση και στη συνέχεια αυτό θα αποφασίσει για το τι θα συμβεί.

«Δεν είναι απλή διαδικασία και θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα καταθέσουμε την πρότασή μας όλοι μαζί για να φανούμε ενωμένοι ή ο κάθε φορέας ξεχωριστά» είπε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας, ο οποίος ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη πως το θέμα είναι πολύπλοκο και απαιτεί στοχευμένους χειρισμούς για να υπάρξει αποτέλεσμα. «Οι νόμοι που υπάρχουν στην χώρα για καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις κοντά στο πλαίσιο που εμείς αναζητούμε, δηλαδή το κλείσιμο της γέφυρας και παρά λίγο καταστροφή, είναι συγκεκριμένοι. Εμείς ως ΕΒΕ προτείνουμε να ζητήσουμε την τροποποίηση του νόμου της Κρατικής Αρωγής προκειμένου να ενταχθούν εκεί οι επιχειρήσεις και να καταβληθούν αποζημιώσεις όπως έγινε στο Μάτι ή στην Εύβοια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην περίπτωσή που η γέφυρα θα έπεφτε, δεν θα είχαμε φυσική καταστροφή, αλλά εγκληματική αμέλεια» είπε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο Βελβεντού Μανώλη Στεργίου, με τον τελευταίο να καταθέτει στην αίθουσα πως από το βράδυ που έκλεισε η γέφυρα ενημερώνονται από τα ΜΜΕ. «Υπάρχει ένα μεγάλο κενό για το πότε θα ανοίξει η γέφυρα! Δεν ενημερωνόμαστε από εσάς αλλά από δελτία τύπου» είπε ο κ. Στεργίου με τον κ. Κασαπίδη να απαντά σε έντονο ύφος «οι εργασίες είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Ας ασχοληθούμε με την ουσία και όχι με τις εντυπώσεις».

Τις δικές του προτάσεις προς την Κυβέρνηση, τις οποίες ζήτησε να συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί προς το υπουργείο Οικονομικών, κατέθεσε ο Πρόεδρος του παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Κοεμτζόπουλος. Μερικές από αυτές είναι: η οικονομική αποζημίωση των εργαζόμενων που διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα για να μεταβούν στον χώρο εργασίας τους, εφάπαξ αθροιστική αποζημίωση των πληττόμενων επιχειρήσεων στον χώρο εστίασης και τουρισμού με κάλυψη του 80% του ΕΦΚΑ των εργοδοτών για τους μήνες που η γέφυρα μένει κλειστή, κάλυψη του 75% του ενοικίου αυτών και κάλυψη της διαφοράς εσόδων – εξόδων με μέγιστο ποσό τα 1500 ευρώ το μήνα. Επίσης, για τις επιχειρήσεις μεταφορών, κάλυψη του επιπλέον κόστους καυσίμων και αναστολή καταβολής δόσεων προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετακύλιση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Όσον αφορά στον κλάδο των συγκοινωνιών, προτείνει επιδότηση 100% του επιπλέον κόστους καυσίμων. Ο Πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ που βρέθηκε στη συνάντηση, είπε πως αν δεν βρεθεί λύση άμεσα και δεν καταβληθούν αποζημιώσεις εντός των επόμενων εβδομάδων «το ΚΤΕΛ θα καταρρεύσει».

Πότε θα ανοίξει η γέφυρα

Το κρίσιμο ερώτημα όλων όσων βρέθηκαν στην σύσκεψη ήταν, φυσικά, το πότε θα ανοίξει η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων. Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία όμως είπε πως οι εργασίες είναι εντός χρονοδιαγράμματος και πως θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Μαϊου.

«Αμέσως μετά θα γίνουν οι δοκιμαστικές φορτίσεις και ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα δείξουν, ελπίζω να μην έχουμε εκπλήξεις, η γέφυρα θα ανοίξει για όλα τα οχήματα όπως πριν και θα μπορούν να περνούν οχήματα μέχρι 50 τόνους. Οι φορτίσεις θα διαρκέσουν λίγες μέρες άρα στις 20 Μαϊου πιστεύω πως θα έχουμε αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση