Ολοκληρώθηκε η υπογειοποίηση 12 κάδων απορριμμάτων στην Κοζάνη. Πότε ξεκινά η λειτουργία τους τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

2 Min Read

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των δώδεκα υπόγειων κάδων απορριμμάτων στην πόλη της Κοζάνης, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόζει ο δήμος με στόχο την αισθητική αναβάθμιση και τη βέλτιστη λειτουργικότητα. Οι δώδεκα κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε τρία σημεία, στην Πλατεία Μπρίστολ, στην περιοχή «Μπουντανάθκα» και στο τέρμα του κεντρικού πεζόδρομου.
«Το πρόγραμμα της υπογειοποίησης των κάδων είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα για τον Δήμο Κοζάνης γιατί θα μας απαλλάξει από ζητήματα δημόσιας υγείας, σκουπιδιών που τοποθετούνται έξω από τους κάδους για οποιονδήποτε λόγο καθώς και οικονομίας αφού θα περιοριστεί η κίνηση των απορριμματοφόρων. Η πόλη θα αναβαθμιστεί αισθητικά αφού κάδοι υπέργειοι δεν θα υπάρχουν εφόσον εφαρμόσουμε την υπογειοποίηση σε όλη την πόλη», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γιάννης Γρηγοριάδης.
Η Κοζάνη είναι η μοναδική πόλη στη χώρα που τοποθετεί υπογειοποιημένους κάδους για όλα τα απορρίμματα, σύμμεικτα και ανακύκλωσης. Η λειτουργία τους θα ξεκινήσει τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου και οι πολίτες θα ρίχνουν τα απορρίμματά τους στην ειδική χοάνη που θα τοποθετηθεί στο επάνω μέρος τους. Η αποκομιδή θα γίνεται με ειδικό γερανοφόρο όχημα (το οποίο ήδη διαμορφώνεται) και θα διαρκεί τρία λεπτά για κάθε κάδο.
«Το πιο σημαντικό είναι να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να χρησιμοποιεί αυτούς τους κάδους και μακροπρόθεσμα θα έχουμε πολλαπλά οφέλη από τη λειτουργία τους. Μόλις ο κάδος φτάσει στο 80% της χωρητικότητάς του θα ενημερώνεται αυτόματα το τμήμα καθαριότητας για να προγραμματίζει την αποκομιδή γι αυτό και οι πολίτες όταν βλέπουν πως ο κάδος γεμίζει πολύ απλά θα χρησιμοποιούν τον διπλανό» προσθέτει ο κ. Γρηγοριάδης.
Ωστόσο για την τοποθέτηση των υπόγειων κάδων στο τέρμα του κεντρικού πεζόδρομου χρειάστηκε να κοπούν δέντρα τα οποία θα αντικατασταθούν με άλλα με την εφαρμογή της μελέτης διαμόρφωσης των χώρων που θα μετατραπούν σε χώρους πρασίνου.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση